Υποβαθμίζονται τα πρακτορεία του Νομού

Μετά από 40 χρόνια κλείνει η ΔΕΗ Τυρνάβου!

Συνάντηση συνδικαλιστών και φορέων με τον δήμαρχο

Δημοσίευση: 12 Νοε 2014 22:17 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:10

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Το πρακτορείο της ΔΕΗ Τυρνάβου που λειτουργούσε εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια τώρα, σε λίγες ημέρες και τυπικά πλέον θα αποτελεί παρελθόν καθώς αποφασίστηκε στα πλαίσια της γενικής αναδιάρθρωσης της Επιχείρησης το οριστικό κλείσιμο του. Στο πρακτορείο που στεγαζόταν πίσω από το Δημαρχείο εργαζόταν τρία άτομα στον τεχνικό τομέα και άλλα τρία στον διοικητικό που τελικά θα μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Το κλείσιμο του πρακτορείου στον Τύρναβο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους 30.000 κατοίκους της πόλης, αλλά και όλων των χωριών από Αργυροπουλι μέχρι Βερδικουσια, καθώς τόσο για τους λογαριασμούς, όσο και για τα συμβόλαια ηλεκτροδότησης  θα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στη Λάρισα. Μεγάλα προβλήματα ακόμα θα υπάρξουν και στην αντιμετώπιση βλαβών, σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες αλλά και σε αρδευτικά συγκροτήματα, καθώς το κλείσιμο του πρακτορείου σηματοδοτεί και την απομάκρυνση από την περιοχή του τεχνικού κλιμακίου.

Όμως το θέμα δεν σταματά εδώ, καθώς ήδη έχει υποβαθμιστεί σε υποπρακτορείο το πρακτορείο Ελασσόνας και υπολειτουργεί καθώς το προσωπικό από επτά άτομα μειώθηκε σε τρία, ενώ σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΕΤΕ-ΔΕΗ, είναι θέμα χρόνου το κλείσιμο του. Το μέλλον των πρακτορείων που παρέμειναν ακόμα σε λειτουργία σε Αγιά και Φάρσαλα είναι άγνωστο αφού στα πλαίσια των μνημονιακών συμφωνιών αναμένεται και εκεί ο περιορισμός των δραστηριοτήτων τους.

Συσκέψεις και αντιδράσεις

Εντωμεταξύ μιλώντας εκ μέρους της ΕΤΕ ΔΕΗ ο γραμματέας της κ. Γ. Φώλιας μεταξύ άλλων θα επισημάνει στην ¨Ε» ότι «η επιχείρηση συρρικνώνεται με επιταγές του μνημονίου. Για το κλείσιμο των πρακτορείων στο νομό, θα συνεχίσει ο κ. Φώλιας, είχαμε προειδοποιήσει με παλιότερες ανακοινώσεις. Χιλιάδες κάτοικοι θα μπουν σε ταλαιπωρία και χιλιόμετρα καλωδίων θα δυσκολεύονται να συντηρηθούν καθώς θα βρίσκονται πολύ μακριά  από τη Λάρισα.Η ΕΤΕ- ΔΕΗ προγραμματίζει σήμερα συνάντηση με τον Δήμαρχο Τυρνάβου και την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ελασσόνας , ενώ ταυτόχρονα σε συνεργασία με τους φορείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Καλούμε, κατέληξε, τους βουλευτές του Νομού Λάρισας να αντισταθούν σε αυτή τη λαίλαπα της απαξίωσης της ΔΕΗ και να βγουν στους δρόμους μαζί με το λαό των πόλεων και να αντισταθούν σε όλα αυτά τα παρεπόμενα της μνημονιακής πολιτικής.»

Η άλλη άποψη

 Όμως μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η άλλη η άποψη καθώς η ΔΕΗ τον τελευταίο καιρό πέρασε πραγματικά δύσκολες ώρες: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΔΕΗ, με αφορμή την πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση και ενώ η ίδια αντιμετώπισε τον κίνδυνο της παντελούς κατάρρευσης, κλήθηκε από την Πολιτεία να λειτουργήσει ακόμη και ως φοροσυλλεκτικός μηχανισμός.

Ήταν η έναρξη μιας περιόδου όπου η ΔΕΗ υπέστη τεράστια συρρίκνωση των εσόδων της λόγω της αδυναμίας μερίδας των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις (οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, η Επιχείρηση πραγματοποίησε πάνω από 1 εκατ. ευρώ διακανονισμούς με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις ευπαθείς ομάδες κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια στρεβλή, λόγω θεσμικών δυσλειτουργιών, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ( Hellas Power, Energa κ.λπ.), η οποία εντέλει ζημίωσε την εταιρεία και πολύ περισσότερο την ελληνική κοινωνία.

Η ΔΕΗ έδωσε επιτυχώς τη μάχη της επιβίωσης, ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και συνάμα έθεσε τις υγιείς βάσεις για τη μετά κρίση εποχή ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της και επενδύοντας στο μέλλον.

Ε πέτυχε μια τεράστια μείωση του κόστους λειτουργίας της, ύψους 700 εκατ. ευρώ -τη μεγαλύτερη που έγινε από οποιονδήποτε άλλο φορέα στην Ελλάδα-, την ομαλή και χωρίς αντιδράσεις απόσχιση των Δικτύων με τη δημιουργία δύο θυγατρικών (ΔΕΔΔΗΕ & ΑΔΜΗΕ), στις οποίες μετακινήθηκαν περίπου 10.000 εργαζόμενοι, και ταυτόχρονα υλοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ - οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία…

 

 

 

      

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass