«Αγγελτήριο θανάτου των Κωδίκων του 2019»

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΙΩΑΝΝ. ΝΑΖΙΡΗΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ -ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2024 13:11

Οι νέες αλλαγές σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποτελούν το «αγγελτήριο θανάτου των Ποινικών Κωδίκων του 2019, πέντε χρόνια μετά, γιατί κατά βάση όλες οι αλλαγές που αποτέλεσαν καινοτομία το 2019, σήμερα έχουν αναστραφεί» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ναζίρης.

Ο κ. Ναζίρης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Μεγάρου, αναφέρθηκε αναλυτικά στις νέες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά και την ψήφιση του ν. 5090/2024, για να σημειώσει τις επιφυλάξεις του για τις αλλαγές ειδικά για το σκέλος της αυστηροποίησης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του ΔΣΛ, Τρύφ. Τσάτσαρο, να σημειώνει τις κινητοποιήσεις του κλάδου, «που εκφράζουν την αντίθεση του δικηγορικού σώματος ως προς την κεντρική φιλοσοφία των τροποποιήσεων».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «θεωρούμε ότι με την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, θα οδηγηθούμε σε ακραία ανεπιεικείς και προβληματικές καταστάσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες. Θυμίζω ότι εκ των πλέον βασικών αξόνων της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, είναι όχι μόνον η αυστηροποίηση των ποινών, αλλά και σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τη δυνατότητα αναστολής εκτέλεσής τους, κατά τρόπον ώστε να είναι προφανές ότι η φυλακή είναι πια «κοντά» όχι μόνον για τους συστηματικούς παραβάτες, αλλά και για τον μέσο πολίτη».
Ο κ. Ναζίρης σχολιάζοντας τις νέες αλλαγές σε ΠΚ και ΚΠΔ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε μεταξύ άλλων πως, αποτελούν το «αγγελτήριο θανάτου των Ποινικών Κωδίκων του 2019 πέντε χρόνια μετά γιατί κατά βάση όλες οι αλλαγές που αποτέλεσαν καινοτομία το 2019 σήμερα έχουν αναστραφεί γιατί παραπάνω από 20 τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ.
Αυτές οι τελευταίες τροποποιήσεις έχουν διπλό στόχο. Πρώτον την αυστηροποίηση των ποινών στον ΠΚ για να αποτρέψουν ειδικά τη μικρομεσαία εγκληματικότητα όπως λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και δεύτερον, στην Ποινική Δικονομία την επιτάχυνση της διαδικασίας και την αποφόρτιση κάποιων δικαστικών σχηματισμών έτσι να δικάζονται περισσότερα εγκλήματα ποιο γρήγορα.
Υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις και για το πρώτο και για το δεύτερο σκέλος. Για τον αν η αυστηροποίηση των ποινών θα οδηγήσει πράγματι σε μείωση της εγκληματικότητας ιδιαίτερα μετά την πρωτοβουλία που έχει πάρει το Υπουργείο, ποινές ακόμη και χαμηλές να οδηγούν τον καταδικασθέντα στη φυλακή, να μην υπάρχει αναστολή της ποινής. Μένει να φανεί δηλαδή αν αυτό θα αποτρέψει την εγκληματικότητα ή θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα και υπερφόρτωση του σωφρονιστικού συστήματος.
Στη δε Ποινική Δικονομία, παρατηρείται μία εν μέρει αντίφαση, παρότι το ν/σ όπως είχε κατατεθεί στη διαβούλευση τον Δεκέμβριο έχει βελτιωθεί αρκετά. Από τη μια θέλουμε επιτάχυνση, από την άλλη στέλνουμε πάρα πολλές υποθέσεις πάρα πολύ γρήγορα στο ακροατήριο και φοβάμαι ότι αυτό θα οδηγήσει, τουλάχιστον για ένα διάστημα, σε υπερφόρτωση των πινακίων με αποτέλεσμα ίσως αντίθετο από το προσδοκώμενο, οπότε μένει να φανεί αν θα λειτουργήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες του Υπ. Δικαιοσύνης».
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ελένη Κοντακτσή, η διευθύνουσα το Εφετείο Λάρισας, Ευαγγελία Καρδάση, η διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών, Σοφία Αποστολάκη, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, καθώς και δικηγόροι.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass