Διεκδικούν ασφάλεια διαμαρτυρόμενοι για τα επεισόδια

*ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ *ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ *Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΠΟΝΤΑ ΤΡΟΠΟ * ΕΚΛ: ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ…

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2024 17:15

Έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, των σπουδαστών και των γονέων τους, μετά τα προχθεσινοβραδινά επεισόδια που προκλήθηκαν με διαδηλωτές που ζητούσαν τη διακοπή της συναυλίας της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, την ώρα που μέσα στον χώρο υπήρχαν μαθητές, μαθήτριες και εργαζόμενοι.

Οι καθηγητές του ΔΩΛ, οι σπουδαστές και οι γονείς τους, που βρέθηκαν στον χώρο τη βραδιά των γεγονότων, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα συγκέντρωση έξω από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, για να καταδικάσουν τα γεγονότα και να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Θωμά Ρετσιάνη, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή μέτρα προστασίας των καθηγητών του ΔΩΛ, των μαθητών και μαθητριών και του εκπαιδευτικού τους έργου.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές το βράδυ με αφορμή την προγραμματισμένη συναυλία της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ «West Point» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας από φορείς και σωματεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της Επιτροπής Ειρήνης. Οι διαμαρτυρόμενοι με πορεία κατέληξαν στον χώρο διεξαγωγής της συναυλίας και θέλησαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη Λάρισα. Στην προσπάθειά τους να εισβάλλουν στην αίθουσα η κατάσταση ξέφυγε, με «τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών», όπως κατήγγειλε χθες ο Σύλλογος Καθηγητών του ΔΩΛ, και τους διαδηλωτές να σπάνε τον κλοιό των αστυνομικών και να εισβάλλουν στο φουαγιέ, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση.
Δυστυχώς, όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που μαθητές και μαθήτριες έκαναν στον επάνω όροφο μάθημα και όπως κατήγγειλε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών του ΔΩΛ κ. Ολυμπία Τσαγιάννη η κατάσταση έγινε δύσκολη για όλους. «Έγινε ρίψη χημικών. Ήμασταν μέσα στις αίθουσες, δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω, ο καπνός μπήκε μέσα, τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν όταν έσπασε ο κλοιός προστασίας της Αστυνομίας προς τα μέσα. Υπήρχε μεγάλη αναστάτωση.
Όσοι εκείνη την ώρα είχαμε μάθημα βιώσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Μαθήματα διακόπηκαν, παιδιά τρόμαξαν, έσπασαν τζάμια, οι καθηγητές δεν μπόρεσαν να κάνουν τη δουλειά τους. Ζητάμε να γίνεται καλύτερος έλεγχος των προϋποθέσεων για τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί το Ωδείο. Ειδικά τις ώρες που διεξάγονται μαθήματα. Δεν είναι δυνατό να τίθενται τα παιδιά σε κίνδυνο. Δεν ξέρω πού είναι η ευθύνη. Είναι εκπαιδευτικός χώρος και δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης που βρέθηκε χθες στη συγκέντρωση, καταδίκασε τα γεγονότα και διαβεβαίωσε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι η Δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως: «Είμαστε εδώ για την ασφάλεια των μαθητών και για να φροντίσουμε για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Η αίθουσα δίνεται με όρους και αυστηρές προϋποθέσεις. Πρώτιστο μέλημά μας είναι να δούμε αν πληρούνται οι όροι ασφαλείας. Τα χθεσινά γεγονότα μας λυπούν, είναι θέματα που δεν αρμόζουν σε έναν χώρο πολιτισμού όπως είναι το Ωδείο. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες για να μην επαναληφθούν ξανά τέτοια γεγονότα».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος σχολίασε τα προχθεσινά γεγονότα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι βασικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξελίσσονται τα μαθήματα και η εκπαιδευτική διαδικασία στο Ωδείο με τον πρέποντα τρόπο. Πιο αναλυτικά, ο κ. Μαμάκος σημείωσε τα εξής: «Ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, στη διαφορετική ιδεολογία, αποτελεί για εμένα βασική αρχή της δημοκρατικής μου κουλτούρας.
Όταν, όμως, αυτή η έκφραση διαμαρτυρίας θέτει σε κίνδυνο την εκπαιδευτική διαδικασία, την πνευματική ηρεμία παιδιών και γονιών στο Δημοτικό Ωδείο, οφείλουν οι πρωταγωνιστές να είναι πιο προσεκτικοί και να κατανοούν την ιδιαιτερότητα του χώρου. Γιατί σε τελική ανάλυση δεν είναι μόνο το τι λες, αλλά και ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι το πώς το διεκδικείς και από ποιους.
Για την ουσία μιλήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ισχύουν όσα ανέφερα εκεί.
Κατανοώ στο ακέραιο τις ανησυχίες των γονέων και των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εξελίσσονται τα μαθήματα και η εκπαιδευτική διαδικασία στο Ωδείο με τον πρέποντα τρόπο.
Η Λάρισα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια πόλη ανοιχτή σε όλες τις πολιτιστικές προτάσεις, μια πόλη με δημοκρατικές αρχές και λειτουργίες, μια πόλη που θα περιφρουρεί τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις όλων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΩΛ
Στο ψήφισμα που επέδωσαν χθες οι καθηγητές του ΔΩΛ στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού ζητούν σωστές εργασιακές συνθήκες και μέτρα για την προστασία των μαθητών και μαθητριών, αλλά και των εκπαιδευτικών. Αναλυτικότερα, επισημαίνουν τα εξής:
«Με αφορμή τα γεγονότα-επεισόδια στον χώρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, που έλαβαν χώρα σε ώρες μαθημάτων, ο Σύλλογος Καθηγητών του ΔΩΛ εκφράζει τις ανησυχίες του, αλλά και την επιθυμία του για καλύτερη διαχείριση παραχώρησης της αίθουσας εκδηλώσεων σε εξωδειακές εκδηλώσεις.
Απ’ όσο γνωρίζουμε η αίθουσα από την ίδρυση του Ωδείου προορίζεται για τις εκδηλώσεις μαθητών-μαθητριών και καθηγητών-καθηγητριών του ΔΩΛ. Λόγω συνθηκών φιλοξενεί, όμως, τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές εκδηλώσεις της πόλης. Πράγμα που συμβαίνει και καθημερινές, κατά την ώρα της διεξαγωγής των μαθημάτων. Για τον προηγούμενο λόγο θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα κριτήρια προκειμένου να παραχωρηθεί η αίθουσα, τα οποία εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών και τη δική μας.
Τα τελευταία χρόνια είμαστε σιωπηλοί μάρτυρες διεξαγωγής εκδηλώσεων που κατά τη γνώμη μας, αλλά και με αποδείξεις, δεν τηρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δυσκολεύοντας το εκπαιδευτικό μας έργο. Για παράδειγμα, ο υπερβολικός θόρυβος από μεγαλύτερο αριθμό παρευρισκομένων απ’ όσο αντέχει ο κοινόχρηστος χώρος μας δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη διεξαγωγή μαθημάτων. Για τον ίδιο λόγο -του μεγάλου αριθμού παρευρισκόμενων- τίθεται και θέμα ασφάλειας, σε περίπτωση εκκένωσης του Ωδείου και όχι μόνο, καθώς καθίσταται ο χώρος ως μη ελεγχόμενος για τους μαθητές μας.
Για όλα τα παραπάνω, ο Σύλλογος ζητάει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πάψουμε να βιώνουμε κατά καιρούς τέτοιες εργασιακές συνθήκες και να επιτελούμε το εκπαιδευτικό μας έργο όπως αρμόζει σ’ έναν τέτοιον χώρο πολιτισμού με μεγάλη ιστορία».
ΕΚΛ: ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ…
Για απρόκλητη επίθεση κατά εκπροσώπων σωματείων και φορέων, νέων ανθρώπων, συνταξιούχων, γονιών με παιδιά κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνονται: «Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή Λάρισας προσπάθησαν χωρίς καμία επιτυχία να ξεπλύνουν τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς φονιάδες με τη συναυλία της στρατιωτικής ακαδημίας «West Point» των ΗΠΑ, στην οποία γύρισε την πλάτη ο λαός της πόλης! Καταγγέλλουμε τον αυταρχικό τους κατήφορο, που για να εμποδίσουν τις φωνές των διαδηλωτών και να διαλύσουν την κινητοποίηση έξω από το ΔΩΛ επιστράτευσαν ΜΑΤ με χημικά, κρότου λάμψης και γκλοπ.
Επιτέθηκαν απρόκλητα κατά εκπροσώπων σωματείων και φορέων, νέων ανθρώπων, συνταξιούχων, γονιών με παιδιά, που παρά τη σφοδρή επίθεση κατάφεραν να εισέλθουν στον προαύλειο χώρο και μια αντιπροσωπεία να μπει μέσα στο κτίριο. Στην πόρτα του θεάτρου τους επιτέθηκαν και πάλι δυνάμεις των ΜΑΤ και της Ασφάλειας! Για να προφυλάξουν από τις διαμαρτυρίες μια εκδήλωση που παρακολουθούσαν κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα έπνιξαν στα χημικά το Ωδείο, ενώ ήταν σε εξέλιξη μαθήματα, υπήρχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass