«Ο κ. Φλωρίδης κρίθηκε ανεπαρκής να συμβάλει στην απόδοση της δικαιοσύνης»

Την παραίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης ζητούν οικογένειες 33 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που συγκεντρώθηκαν χθες στη Λάρισα - Στη μνήμη των παιδιών τους θα χρηματοδοτήσουν την ίδρυση ενός σχολείου στο Καμερούν

Δημοσίευση: 01 Απρ 2024 13:21

Την παραίτηση του υπ. Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη μετά και τη δήλωσή του στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή πως, «είναι για τα μπάζα όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα» ζητούν συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Μέλη 33 οικογενειών θυμάτων, από διάφορες περιοχές της χώρας βρέθηκαν χθες στη Λάρισα όπου και έλαβαν μέρος στη συνάντηση που έγινε σε αίθουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας έγινε ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την πορεία της έρευνας που διεξάγει ο Εφέτης Ανακριτής, συζήτησαν για τις επόμενες κινήσεις τους, για να διευκρινίσουν πως στο πλαίσιο αυτό, μεθαύριο Τετάρτη θα καταθέσουν στον κ. Μπακαϊμη σχετικά με το «μπάζωμα» διευκρινίζοντας σε δηλώσεις «ότι σε 48 ώρες μέσα είχε τελειώσει όλο το θέμα».
Οι συγγενείς άσκησαν επίσης κριτική στη στάση της κυβέρνησης για το χειρισμό της υπόθεσης των Τεμπών με αφορμή και τα όσα ειπώθηκαν προχθές στη Βουλή, επέκριναν τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κων. Καραμανλή γιατί δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους να παραστεί χθες στη Λάρισα, ενώ χαρακτήρισαν «τραγικό λάθος» τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
«ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ»
Αναλυτικότερα μετά και την πολύωρη συνάντηση εκ μέρους των συγγενών θυμάτων ο πατέρας του θύματος Βάιου Βλάχου, Χρήστος Βλάχος σε δήλωσή του τόνισε πως «μετά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”, έχουμε βρει τα μπάζα που λείπανε που τα πήρε ο κ. Παντρεμένος. Την Τετάρτη θα δώσουμε κατάθεση στον ανακριτή. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, όπως αποκαλύπτεται σήμερα μέσω δημοσιευμάτων είναι πλέον φανερό σε όλους πως ο κ. Φλωρίδης κρίθηκε ανεπαρκής να συμβάλει στην απόδοση της δικαιοσύνης ως όφειλε. Ως εκ τούτου τον καλώ και εγώ με τη σειρά μου να πράξει το αυτονόητο και να παραιτηθεί».
Για να προσθέσει πως «έχουμε πάρει μια απόφαση με τον π. Βαγγέλη που είναι στο Καμερούν να ιδρυθεί ένα σχολείο στη μνήμη των παιδιών και αυτό είναι μια πρώτη από τις δράσεις που αποφασίσαμε». Για να διευκρινίσει επίσης ότι «είχαμε εδώ σήμερα, πρώτη φορά μετά από τόσους μήνες και τον πατέρα του Γεράσιμου, είναι συντετριμμένος», σημειώνοντας ότι ο 21χρονος Βολιώτης φοιτητής που παραμένει νοσηλευόμενος από το βράδυ της τραγωδίας «δίνει αγώνα είναι ακόμη σε κώμα. Λύσαμε το θέμα του μπαζώματος, πότε ξεκίνησε και πότε τέλειωσε, στοιχεία που θα καταθέσουμε την Τετάρτη. Είναι γεγονός όμως ότι σε 48 ώρες μέσα είχε τελειώσει όλο το θέμα».
«ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ»
Ο πατέρας των θυμάτων και διδύμων αδελφών, Χρύσας και Θωμαής Πλακιά, Νίκος Πλακιάς σημείωσε πως «σήμερα μαζευτήκαμε οικογένειες, έγινε ένα κάλεσμα προς τις οικογένειες χωρίς σφραγίδες και συλλόγους για να ενημερωθούμε από τους πραγματογνώμονες και ανταλλάξαμε απόψεις.
Αποφασίσαμε ορισμένες δράσεις, με την απόφαση συγγενών ζητούμε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, διότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να μας δικάσει, τους συγγενείς, τα παιδιά, τα αδέλφια ένας υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος όλες αυτές τις αποδείξεις που έχουμε συλλέξει αυτό το διάστημα, τις θεωρεί μπάζα. Πώς να δικάσει όταν θεωρεί όλες τις αποδείξεις ψεύτικες και εικασίες. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, να βγει να μας απαντήσει. Όπως και ο κ. Μητσοτάκης με αυτό που ανέφερε στη Βουλή ότι επικοινωνούσε εκείνο το βράδυ και ενημερωνόταν, να βγει να μας πει με ποιους επικοινωνούσε, ποιος τον ενημέρωνε».
Για να διευκρινίσει απαντώντας σε ερωτήσεις ότι «κάναμε ένα κάλεσμα στον Κ. Καραμανλή, τον είδατε εσείς; Από πληροφορίες που έχω μάλλον πήγε στο Καρπενήσι, ντροπή. Προς τα πολιτικά πρόσωπα δεν θα κάνουμε μηνύσεις, μετά την Εξεταστική. Μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν και Προανακριτική. Ακόμη ένα τραγικό λάθος. Μην τολμήσουν να το ζητήσουν, πάμε για τρίτο φάουλ. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Θα γίνουν μηνύσεις εναντίον της Πυροσβεστικής και προς όλους τους εμπλεκόμενους, δεν έγινε σωστή διαχείριση, δεν ακολουθήθηκε κανένα πρωτόκολλο».
«ΕΧΑΣΑ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ»
Ο επιβάτης και σύζυγος του θύματος, Αθηνάς Κατσάρα, Νίκος Ζήσης έκανε κριτική στη στάση της κυβέρνησης διευκρινίζοντας πως επί σειρά ετών υπήρξε «παιδί της ΝΔ. Έχασα τη σύζυγό μου, την Αθηνά Κατσάρα και ήμουν δίπλα της ως το τέλος». Για την μη έλευση του κ. Καραμανλή τόνισε πως «εγώ προσωπικά θα έβλεπα τον δολοφόνο της γυναίκας μου μπροστά», ενώ ως πολυτραυματίας διευκρίνισε πως «το μόνο που λειτούργησε σωστά ήταν το νοσοκομείο, τίποτα άλλο»».
Ο πατέρας του θύματος Αναστασίας Πλακιά, Δημήτρης Πλακιάς αναφερόμενος στο «μπάζωμα» τόνισε πως «υπάρχουν τα στοιχεία από τον κ. Παντρεμμένο, ο κ. Φλωρίδης είναι για τα μπάζα όχι εμείς», ενώ ο γιος του θύματος Μαρίας Εγούτ, Θοδωρής Ελευθεριάδης σημείωσε πως «ακόμη και τώρα ο ΟΣΕ λειτουργεί όπως όταν χάσαμε τους συγγενείς μας, δεν έχει αλλάξει τίποτα στον ΟΣΕ».
«ΠΕΝΤΕ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ»
Τέλος ο πραγματογνώμονας των οικογενειών Κώστας Λακαφώσης τόνισε πως «σήμερα ξεκαθαρίσαμε στους συγγενείς κάποια πράγματα για να μην έχουν απορίες». Για να αποσαφηνίσει αναφερόμενος στις αιτίες θανάτου ότι «γνωρίζουμε από τα 57 θύματα, τουλάχιστον οι πέντε έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς. Δεν είναι πολύ περισσότερα από πέντε, ίσως έξι ή επτά». Για να διευκρινίσει πως «εμείς δώσαμε τελικό πόρισμα, αλλά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Θα ετοιμάσουμε και συμπληρωματική έκθεση».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass