Λαμπρός εορτασμός της Εθνικής Επετείου της Κύπρου

Χθες από τον Σύλλογο Κυπρίων Λάρισας με αγιασμό, δοξολογία και στεφάνια

Δημοσίευση: 01 Απρ 2024 14:01

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε χθες από τον Σύλλογο Κυπρίων Λάρισας η επέτειος έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.). Το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στον ι.ν. Αγίου Αθανασίου Λάρισας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, Γαρυφαλλιά Καρυστιανού η οποία έκανε εκτενή αναφορά στο «πνεύμα αυτοθυσίας όλων εκείνων που αγωνίστηκαν κατά τον επικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τους άλλους μεγάλους αγώνες του Έθνους».

Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «ο αγώνας της ΕΟΚΑ αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές επαναστατικές εκδηλώσεις της ιστορίας μας. Όλα στηρίζονταν στο όραμα και την προοπτική του αγώνα, στο φρόνημα των αγωνιστών και αγωνιστριών του. Το δίκαιον του αγώνα, δηλαδή η αξίωση της αυτοδιάθεσης και της ένωσης της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα, συμπληρωνόταν με την ποιότητα των ανθρώπων που στρατεύθηκαν γι’ αυτόν. Ένας ευγενής αγώνας νεαρών κυρίως μαχητών, που «πήραν ανηφοριές, πήραν μονοπάτια, να βρουν τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά». Το μαρτυρούν τα φυλακισμένα μνήματα, τα κρησφύγετα, τα πεδία των μαχών. Το μαρτυρούν οι 108 μάρτυρες που με το αίμα τους έγραψαν ένδοξη ιστορία του τόπου».
Για να υπογραμμίσει ότι «με σεβασμό στη Δημοκρατία πρέπει να ακολουθήσουμε το εθνικό μας χρέος και να πορευθούμε στον δρόμο της τιμής, του καθήκοντος αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας που σημαίνει τον τερματισμό της Τουρκικής Κατοχής και την παγίωση της κυριαρχίας της Κύπρου ως πλήρες και ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξένες εγγυήσεις. Αυτό είναι το χρέος μας και αυτό αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο και την ελάχιστη ανταπόδοση στον αγώνα και τη θυσία των παιδιών».
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας, Αυγουστίνος Αυγουστή, που τόνισε μεταξύ άλλων πως «η επέτειος της 1ης Απριλίου 1955 είναι μια εθνική επέτειος, όπως είναι η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου…».
ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Ακολούθησε τρισάγιο στον χώρο του μνημείου των Ηρώων της αγχόνης, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο περιφερειακός σύμβουλος Χρ. Γκουρομπίνος, ο αντιδήμαρχος Λάρισας, Ηρ. Γερογιώκας, ο εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ταξίαρχος Δημ. Τσελεκίδης , ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημ. Ζερβάκης, ο πρόεδρος των “AHEPA” Λάρισας, Χρυσ. Τέλλιος, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, Νατάσα Τρανουλίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Λάρισας, Δημ. Δραγανιδάκης και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Κυπρίων, Πίτσα Μπαρμπούτη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μάξ. Χαρακόπουλος και Κων. Φλώρος, ο εκπρόσωπος του ΑΤΑ, Γ. Παπαϊωάννου, ο εκπρόσωπος της 110 ΠΜ, Νικ. Αντωνάκης, η περιφερειακή σύμβουλος, Τάνια Δόκου, η σύμβουλος της 4ης Κοινότητας, Ιωάννα Νταφούλη και η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πελοποννησίων, Λένα Λιάκουρα. Συγκινητική ήταν η παρουσία της διεύθυνσης του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με επικεφαλής τη διευθύντρια, Μαρία Χάμου και παιδιών του Σχολείου που κρατούσαν τα λάβαρα του σχολείου τους και του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας. Το 23ο Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται σε διαδικασία διδυμοποίησης με αντίστοιχο Δημοτικό σχολείο της Κύπρου, σύντομα δε ολοκληρώνεται η διαδικασία προσθήκης στο σχολείο προσωνυμίας με το όνομα του Ήρωα της αγχόνης Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass