Θρίλερ και γερά νεύρα με τρίμηνες-πεντάμηνες ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας στο Γ.Ν.Λ.

ΓΙΑ ΔΩΔΕΚΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ -ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ *«ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΓΡ. ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2024 13:10

Την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον εξέφρασαν χθες δώδεκα συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο ίδρυμα, με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στο πλαίσιό της, συναντήθηκαν με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γρηγόρη Βλαχάκη, όπου ζήτησαν ουσιαστική και άμεση λύση για το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους, καθώς όπως τόνισαν «με τον τρόπο που ανανεώνονται οι συμβάσεις και συγκεκριμένα κάθε τρεις και πέντε μήνες, βρίσκονται υπό ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα».
Από την πλευρά του ο κ. Βλαχάκης εξήγησε πως «από τον περασμένο Ιούλιο, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, διαθέτει ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού» και τόνισε ότι «το νοσοκομείο είναι πιο καθαρό από ποτέ».
«Ζούμε σ΄ ένα καθεστώς ομηρίας, καθώς όταν τελειώνει η σύμβαση περιμένουμε να πάρουμε ένα ακόμα χαρτί για να ξαναπιάσουμε δουλειά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεόδωρος Τζιατζιούλης, εργαζόμενος στην καθαριότητα και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν γίνεται σε κανένα άλλο νοσοκομείο. Σε όλα τα άλλα νοσοκομεία και στο Πανεπιστημιακό έχουν υπογράψει ήδη την υπεύθυνη δήλωση ότι συνεχίζουν κανονικά. Εδώ παρά τις διαμαρτυρίες που έχουμε κάνει δεν μας ακούνε. Ήταν σκοπός τους εξ αρχής να φύγουμε εμείς και να έρθει εργολάβος από τον Ιούλιο μήνα».
Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε και ο κ. Φώτης Παπανικολάου, αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στο Γ.Ν.Λ.
Το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει :«Τελειώνοντας ο Μάρτης έληξαν και οι συμβάσεις των συναδέλφων μας που εργάζονται στο Γ.Ν. Λάρισας στην καθαριότητα. Εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν πριν την πανδημία και τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία των υπόλοιπων εργαζόμενων και των ασθενών από την πανδημία. Εργαζόμενοι που τους αποκαλούσε ήρωες η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και καλύπτουνε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εργαζόμενοι που δούλευαν 4,5 χρόνια ζώντας μέσα στην αγωνία για την ανανέωση της σύμβασής τους. Εργαζόμενοι που την περίοδο της πανδημίας ρισκάροντας την υγεία τους εργάστηκαν δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, αφού έχουν λυθεί τα χέρια της από νόμους που έχουν ψηφίσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, έχει εκχωρήσει σε εργολαβική εταιρεία την καθαριότητα του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα 12 εργαζόμενοι που δούλευαν πάνω από 4,5 χρόνια με ανανεωμένες συμβάσεις εργασίας (ΣΟΧ) στην καθαριότητά να βρίσκονται μετέωροι, αφού η σύμβασή τους έληξε τέλη του Μάρτη. Οι συνάδελφοί μας δίνουν εδώ και χρόνια ένα δίκαιο αγώνα, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για να μην υπάρχουν εταιρείες και εργολάβοι μέσα στα Νοσοκομεία, για να μη ζούνε κάθε τρεις και λίγο με το φόβο της απόλυσης, για να μπει τέλος στην «ομηρία», στην οποία τους έχουν καταδικάσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Και επειδή πολλά ακούγονται και ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, υπενθυμίζουμε ότι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτή που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας». Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας στο παρελθόν, τι συμβαίνει με την είσοδο εργολάβων σε αυτές τις υπηρεσίες. Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής της EE για χτύπημα της μόνιμης εργασίας με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό».
Από την πλευρά του ο κ. Βλαχάκης εξήγησε πως περιμένουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο, για την ανανέωση των συμβάσεών τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Αυτή τη στιγμή διανύουμε τη δέκατη παράταση των συγκεκριμένων συμβασιούχων. Το ΓΝΛ διαθέτει ιδιωτική καθαριότητα από τις 21 Ιουλίου του 2023. Καλύπτονται όλοι οι χώροι με τη δράση του συγκεκριμένου πιστοποιημένου συνεργείου.
Το ΓΝΛ και η τακτική της διοίκησης είναι να βάζει σε προτεραιότητα την υγιεινή και την ασφάλεια όλων όσοι μπαίνουν στο χώρο.
Η παράταση των συμβασιούχων λήγει τώρα και αναμένεται από το Υπουργείο μια ρύθμιση σχετικά με τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαγωνισμών για ιδιωτικά συνεργεία. Το ΓΝΛ έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό όπου συμμετείχαν πάνω από δέκα εταιρείες.
Έγιναν όλα όπως πρέπει και καταλήξαμε σε μια εταιρεία».
Εν κατακλείδι ο κ. Βλαχάκης υπογράμμισε πως το νοσοκομείο είναι πιο καθαρό από κάθε άλλη εποχή και πως «η υγιεινή και η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα». Σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη της 5ης ΥΠΕ με σύνθημα «να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass