Σκληρή κριτική Δημ. Κουτσούμπα για τα σχέδια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

*ΑΣΚΗΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ, ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ «MASTER PLAN» ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ *ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΙ

Δημοσίευση: 04 Απρ 2024 14:30

«Λέμε, λοιπόν, καθαρά στον λαό της δοκιμασμένης αυτής περιοχής: Ο δρόμος που σας έφερε ως εδώ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δεν μπορεί να σας δώσει πίσω τη ζωή σας, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να σας εγγυηθεί μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα για εσάς και τα παιδιά σας στον τόπο σας.

Το αντίθετο. Γιατί ποτέ και πουθενά τα καπιταλιστικά κέρδη δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού» τόνισε χθες από τη Λάρισα ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Γραμματέας του ΚΚΕ στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θεσσαλία θα συναντηθεί με αγρότες, πλημμυροπαθείς, σεισμόπληκτους και φορείς της περιοχής και στο πλαίσιο αυτό, χθες το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση που έγινε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, σημειώνοντας την ανάγκη «ο λαός της Θεσσαλίας» να συνταχθεί με το ΚΚΕ «στον αγώνα για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους».
«ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ»
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες, για να αναρωτηθεί «μπορεί ο βασανισμένος λαός της Θεσσαλίας να ξεγελαστεί από τα μεγάλα λόγια περί ανασυγκρότησης της περιοχής; Μπορεί να πέσει στην παγίδα που του στήνουν η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με την Περιφέρεια που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ;
Έχετε πλέον την πείρα να καταλάβετε την κοροϊδία. Γιατί η όποια ανασυγκρότηση δεν θα γίνει με κριτήριο τις δικές σας ανάγκες, τα δικά σας δικαιώματα. Ούτε πρόκειται να λύσει το άμεσο, επείγον πρόβλημα της επιβίωσής σας, της προστασίας από νέες καταστροφές.
Οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι “αυτή η καταστροφή μπορεί να γίνει η μεγάλη ευκαιρία”, δεν έχουν να κάνουν με το δικαίωμα του λαού να ζει και να δουλεύει χωρίς να κινδυνεύει κάθε ώρα και στιγμή η ζωή και η περιουσία του. Ο μόνος καημός τους είναι πώς θα αξιοποιηθεί σαν «ευκαιρία» η καταστροφή του τόπου σας, για να στήσουν τις μπίζνες τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, των κατασκευών, του αγροτοδιατροφικού τομέα, σε βάρος όμως των πραγματικών συμφερόντων και αναγκών του λαού».
ΤΟ MASTER PLAN ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ
Για να προσθέσει λέγοντας ότι «εκεί στοχεύει και το master plan των Ολλανδών, το οποίο βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της προστασίας της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, συνολικά της ζωής της λαϊκής πλειοψηφίας της Θεσσαλίας. Χαρακτηρίζεται από τη γνωστή επιζήμια αντίληψη «κόστους – οφέλους».
Για ποιους λοιπόν θα είναι “μεγάλη” αυτή η “ευκαιρία”; Για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που ετοιμάζονται να μοιραστούν τα νέα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τους ομίλους της λεγόμενης «Πράσινης Ενέργειας» που θα ωφεληθούν από τα επενδυτικά πακέτα, ενώ οι εργαζόμενοι θα χρυσοπληρώνουν τα τιμολόγια του ρεύματος.
Για τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, αφού θα επιβληθεί με διάφορους τρόπους η ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες. Ακόμα και η έλλειψη νερού στον Θεσσαλικό κάμπο - για την οποία βέβαια ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων - χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να προχωρήσουν αλλαγές στη χρήση γης και αλλαγές στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκαπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ξεκληρίζοντας τμήμα των αγροτών.
Δηλαδή, ό,τι δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις με ευλάβεια, πάνε να το κάνουν μέσα από τη λεγόμενη «ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας». Αλλά και τα σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού, που είναι φυσικά κατεύθυνση της ΕΕ (είναι μάλιστα στα «προαπαιτούμενα» του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του υπερμνημονίου), εξέλιξη που θα την πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες της περιοχής και στα οποία αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ της περιοχής, στους οποίους εκφράζουμε την στήριξή μας».
ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
« Η ΕΕ λοιπόν» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας «και η πολιτική της δεν είναι «αρωγός», είναι εμπόδιο στις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής, στον αγώνα του για να ζήσει στον τόπο του. Η πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η προώθηση των σχεδίων της Πράσινης Ανάπτυξης που θέλει να αντικαταστήσουμε το βαμβάκι και το σιτάρι με φωτοβολταϊκά, η πολιτική «κόστους οφέλους», η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού και άλλων υποδομών, όλα αυτά είναι που ευθύνονται για όσα βασανίζουν τον λαό της περιοχής, κάτι που πρέπει να το γνωρίζουμε καλά και μπροστά στις Ευρωεκλογές».
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Κουτσούμπας σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ., θα συναντηθεί με εκπρόσωπους αγροτών από τα παρακάρλια χωριά (Καλαμάκι, Αμυγδαλή, Καστρί), στις 12.30 το μεσημέρι με εκπροσώπους των σεισμόπληκτων περιοχών στο Δαμάσι Τυρνάβου και στη 1.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τη δημοτική αρχή Τυρνάβου και τον δήμαρχο Στέλιο Τσικριτσή στο Δημαρχείο. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στις 7 σήμερα το απόγευμα με ομιλία στην Καρδίτσα.
Β.ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass