«Ο προσκοπισμός είναι άνθρωποι με αξίες»

Τονίστηκε σε εκδήλωση με αφορμή τα 110 χρόνια προσκοπισμού στη Λάρισα * Αφιέρωμα στον πρωτεργάτη Σπύρο Βλάχο

Δημοσίευση: 08 Απρ 2024 14:45

«Ο προσκοπισμός είναι άνθρωποι με αξίες και η εξέλιξη του προσκοπισμού στη Λάρισα συνεχίζει να εμπνέει» τονίστηκε σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 110 χρόνων από την ίδρυση του προσκοπισμού στη Λάρισα.

Η χθεσινή εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων, έγινε στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Λάρισας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο της ελληνικής σημαίας στον χώρο από τον παλαιό πρόσκοπο Ευάγγελο Ρηγόπουλο, για να ακολουθήσει προσευχή από τον π. Τιμόθεο, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Θωμ. Ρετσιάνης, ο Περιφερειακός Έφορος Κεντρ. – Δυτ. Θεσσαλίας Αντ. Ευαγγέλου, ο εκπρόσωπος της ΚΕ Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος Βασ. Μάργαρης και ο αρχηγός των Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Λάρισας Δαυίδ Ζακάρ, ο οποίος αναφέρθηκε στις αξίες που πρεσβεύσει ο προσκοπισμός, ενώ αναφέρθηκε και στην προσφορά των Λαρισαίων.
Στην ιστορία του προσκοπισμού στη Λάρισα αναφέρθηκε η δημοσιογράφος και συντονίστρια της εκδήλωσης Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο του δημοσιογράφου, Βαγγέλη Ρηγόπουλου.
«ΕΒΑΛΕ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ»
Στον πρωτεργάτη της ίδρυσης του προσκοπισμού στη Λάρισα Σπύρο Βλάχο ήταν αφιερωμένη η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης που έγινε από την παλαιά πρόσκοπο Φανή Μπλιώνα. Με την ομιλήτρια να τονίζει μεταξύ άλλων πως «ουσιαστικά ο προσκοπισμός άρχισε να αναπτύσσεται το 1927 από τον Σπύρο Βλάχο, ο οποίος έβαλε γερά θεμέλια. Ήταν ο δεύτερος τοπικός έφορος Λάρισας. Από τότε, ο προσκοπισμός υπάρχει, ανελλιπώς, μέχρι σήμερα, με αναγκαστικό «διάλειμμα» την κατοχική περίοδο 1941-1944. Αλλά η συγκυρία το έφερε, ώστε ο Σπύρος Βλάχος να έρθει και πάλι στη Λάρισα αμέσως μετά την απελευθέρωσή της, λόγω της στρατιωτικής του ιδιότητας. Με τη βοήθεια και προπολεμικών προσκοπικών στελεχών, αναζωπύρωσε τον προσκοπισμό το 1945, οπότε αναδείχτηκαν τοπικά, σημαντικά νέα πρόσωπα. Για την κατ’ επανάληψη εμπλοκή του σε κομβικά προσκοπικά γεγονότα, δικαίως μπορούμε να του απονείμουμε τον τίτλο του θεμελιωτή του προσκοπισμού στη Λάρισα». Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «ο Σπύρος Βλάχος υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας για να ανθίσει, διαχρονικά, ο προσκοπισμός στη Λάρισα. Κι είναι η πρώτη φορά, με αφορμή τις φετινές εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια προσκοπισμού στην πόλη, κατά την οποία τον τιμούμε εμείς οι μεταγενέστεροι».
Ακολούθησαν απονομές τιμητικών διακρίσεων, τραγούδι του αποχωρισμού και αποχώρηση της ελληνικής σημαίας, ενώ στην εκδήλωση ερμηνεύθηκαν προσκοπικά τραγούδια και μουσική από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου με μαέστρο τον Νίκ. Ευθυμιάδη και το Σύνολο της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου, με μαέστρο τον Θέμ. Σαμαντζή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass