Το Μπεζεστένι, πολύτιμη ψηφίδα στο ψηφιδωτό των τοπόσημων της Λάρισας

Τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος κατά την επίσκεψή του στον χώρο του μνημείου

Δημοσίευση: 08 Απρ 2024 15:00

Στο Μπεζεστένι, στον λόφο του Φρουρίου της Λάρισας, μετέβη ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, επικεφαλής κλιμακίου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο του μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Αναστήλωση-Επανάχρηση του κτιρίου Μπεζεστένι», συνολικού προϋπολογισμού 4,53 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020/Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και αφορά στη συντήρηση, αναστήλωση του μνημείου και την επαναλειτουργία του. Η αποκατάσταση του κτίσματος έχει στόχο τη μελλοντική αξιοποίησή του μέσω εμπορικών, πολιτιστικών χρήσεων, δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
«Έχω επανειλημμένα δηλώσει πως είμαστε εδώ για να χτίσουμε και όχι για να γκρεμίσουμε. Το έργο της αναστήλωσης και αποκατάστασης του Μπεζεστενίου είναι ένα έργο που ανεβάζει την πόλη, δημιουργεί ακόμη ένα σκαλοπάτι για την πολιτιστική της ανάταξη. Η απόδοση του μνημείου στην πόλη μας είναι μια πολύτιμη ψηφίδα, στο σύνολο των τοπόσημων που συνθέτουν το πολιτιστικό ψηφιδωτό της Λάρισας και που όλοι θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές», σημειώνει ο κ. Μαμάκος, με αφορμή την επίσκεψη στον χώρο του μνημείου.
Επί του παρόντος, εκτελούνται οι εργασίες για την κατασκευή και τοποθέτηση του φέροντος οργανισμού (μεταλλικός σκελετός), ενώ θα ακολουθήσουν οι εργασίες επένδυσης για την οροφή, τα δάπεδα, τα κουφώματα, όπως επίσης και η τοποθέτηση των έξι γυάλινων (με μεταλλικές ενισχύσεις) θόλων, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) -το πλέγμα των εργασιών αυτής της φάσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα του καλοκαιριού. Οι εργασίες εκτελούνται από τον ανάδοχο του έργου, υπό την καθημερινή επί τόπου επίβλεψη αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Η αποκάλυψη, τον Μάιο του 2022, σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, δηλαδή των θεμελίων (στερεοβάτη) ναού που θεωρείται ότι ταυτίζεται με τον ναό της Αθηνάς Πολιάδος έφερε και τροποποίηση της αρχικής μελέτης, μετά από αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, για το σημείο κατασκευής του υπόγειου βοηθητικού χώρου -τροποποίηση η οποία και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, το περασμένο καλοκαίρι.
Να σημειωθεί ότι τον κ. Μαμάκο, στην επίσκεψή του στον χώρο του μνημείου, συνόδευε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, Χρήστος Τερζούδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τ.Υ., Αθανάσιος Πατσιούρας, καθώς και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου, Αστέριος Παπαϊωάννου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass