Περισσότερες ενισχύσεις στην Ερυθρά θάλασσα

ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ ΒΑΣ. ΓΡΥΠΑΡΗΣ *ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ «ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ» ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «EUNAVFOR ASPIDES» *Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ «ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ»

Δημοσίευση: 18 Απρ 2024 14:00

«Δεν υπάρχει αναγκαιότητα να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού της επιχείρησης εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθώς τα πληρώματα βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Συνεπώς δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο επίπεδο συναγερμού μετά την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε ο διοικητής της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης.

Ο κ. Γρυπάρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές στην έδρα του Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Στρατηγείου (ΕΣΕΕΕ) στην 1η Στρατιά αναφέρθηκε στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, παρουσιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις, για να υπεραμυνθεί τον «αμυντικό χαρακτήρα» της, λέγοντας πως «είμαι βέβαιος ότι η επιχείρηση Aspides συμβάλλει σημαντικά στη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή καθώς υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την προστασία των παγκόσμιων κοινών αγαθών, την προάσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ενώ συντελεί στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».
Ο Ελληνας υποναύαρχος σημειώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια των σχεδόν 8 εβδομάδων της Επιχείρησης, η Aspides πέτυχε την προστασία 79 εμπορικών πλοίων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ναυτιλιακής κοινότητας, για επιστροφή στις εμπορικές γραμμές της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ,» απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων επισήμανε πως «δεν υπάρχει αναγκαιότητα να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού της επιχείρησης εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθώς τα πληρώματα βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Συνεπώς δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο επίπεδο συναγερμού μετά την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ».
«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ»
Για να διευκρινίσει ότι «αυτή τη στιγμή με τις υπάρχουσες δυνάμεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους, ωστόσο στόχος είναι πάντα να είμαστε σε θέση να φέρνουμε καλύτερα αποτελέσματα, εάν αυτό χρειαστεί. Στο τέλος του μηνός, πρόκειται να παρουσιάσω στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» και πρόκειται να ζητήσω περισσότερες ενισχύσεις, καθώς η έκταση που πραγματοποιείται η επιχείρηση είναι τεράστια και ο αριθμός των πλοίων είναι πολύ περιορισμένος, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τον όγκο δουλειάς που πρέπει να γίνει εκεί. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να έχουμε περισσότερα μέσα που θα επιχειρούν στην περιοχή, αλλά αυτό εξαρτάται από τη βούληση των κρατών – μελών και τη δυνατότητά τους να συνδράμουν.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ
Αναλυτικότερα ο κ. Γρυπάρης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο, η κατάσταση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς οι Χούτι εξαπέλυσαν αυξανόμενο αριθμό βίαιων επιθέσεων κατά της ναυτιλίας. Αυτές οι επιθέσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απειλούν τη θαλάσσια ασφάλεια και το διεθνές εμπόριο και θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
Οι επιθέσεις των Χούτι, συνεχίστηκαν αμείωτες και με κλιμακούμενες συνέπειες. Ένας πύραυλος, που έπληξε το εμπορικό πλοίο «True Confidence» είχε ως συνέπεια τον θάνατο τριών ναυτών στις αρχές Μαρτίου. Η προηγούμενη βύθιση του πλοίου «Rubymar», με επικίνδυνο φορτίο λιπασμάτων, προετοίμασε το έδαφος για μια επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Επιπλέον, οι Χούτι απαιτούν τώρα από τα εμπορικά πλοία να λάβουν «άδεια» από τη δική τους υποτιθέμενη ναυτιλιακή Αρχή (Maritime Affairs Authority) πριν εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Υεμένης.
Οι επιθέσεις των Χούτι, ανάγκασαν την εμπορική ναυτιλία να ανακατευθύνεται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας 10 έως 14 ημέρες ανά ταξίδι. Αυτό αύξησε σημαντικά την τιμή των προϊόντων και αγαθών που μεταφέρονται.
Η παρεμπόδιση του εμπορίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, διατάραξε την κύρια γραμμή εφοδιασμού της ΕΕ. Κάθε χρόνο, πριν από αυτές τις επιθέσεις, το 13% του παγκόσμιου εμπορίου καθώς και αγαθά αξίας 87 δισεκατομμυρίων ευρώ διακινούνταν μεταξύ του Κόλπου και της Ευρώπης και διέρχονταν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Σήμερα, μόνο τα μισά από τα 70 πλοία που διέρχονταν καθημερινά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη Διώρυγα του Σουέζ».
«ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ»
«Η αποστολή μας» πρόσθεσε ο κ. Γρυπάρης «είναι απόλυτα αμυντική και στοχεύει στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στη θαλάσσια ασφάλεια και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, ειδικότερα προστατεύοντας την εμπορική ναυτιλιακή κίνηση που διέρχεται από την Περιοχή των Επιχειρήσεων.
Για να μπορέσει να το κάνει αυτό, η επιχείρηση Aspides εκτελεί τα ακόλουθα έργα: Συνοδεία εμπορικών πλοίων στην Περιοχή της Επιχείρησης. Προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις. Διαμόρφωση επίγνωσης της θαλάσσιας κατάστασης στην περιοχή των επιχειρήσεων. Διάδραση και αναβάθμιση της εμπιστοσύνης με τη ναυτιλιακή διεθνή κοινότητα.
Το έργο της προστασίας εμπορικών πλοίων διατηρεί τον απολύτως αμυντικό χαρακτήρα, καθώς οποιαδήποτε απάντηση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι απαραίτητη, αναλογική και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο.
Η Περιοχή Επιχειρήσεων περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν, τον Περσικό Κόλπο και τον ΒΔ Ινδικό Ωκεανό. Η περιοχή είναι εξαιρετικά μεγάλη, είναι διπλάσια από τη χερσαία έκταση των 27 κρατών μελών μας.
Για καλύτερη κατανόηση, μόνο μία διέλευση ενός από τα πλοία μας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αποστάσεων στην περιοχή μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από 10 ημέρες, ενώ η απλή διέλευση των περιοχών υψηλού κινδύνου διαρκεί σχεδόν 2 ημέρες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα διατιθέμενα μέσα, το μέγεθος της περιοχής και την εντολή για την παροχή άμεσων αποτελεσμάτων, η προτεραιότητά μας εστιάζεται στην περιοχή υψηλού κινδύνου, όπου έλαβε χώρα η πλειονότητα των παράνομων επιθέσεων.
Η περιοχή, έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, από drones, με προσπάθειες κορεσμού, με σύνθετες επιθέσεις συμπεριλαμβανομένων μέσων από την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC) του Αρχηγείου ανακοινώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2024, μία μόλις εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης. Από την πρώτη μέρα, τα ελάχιστα διατιθέμενα μέσα, άρχισαν να εκτελούν καθήκοντα προστασίας για την υποστήριξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των δικαιωμάτων της παγκόσμιας κοινότητας όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τα αντίστοιχα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αυτή ήταν μια γρήγορη και αμυντική αντίδραση, στις παράνομες επιθέσεις, που διεξήχθησαν εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στην Αραβική Θάλασσα.
Η επιχείρηση ολοκληρώνει τον 2ο μήνα από την έναρξή της και παράλληλα με την παρουσία μας στο επιχειρησιακό περιβάλλον, δημιουργήσαμε τα απαραίτητα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου, ενώ χτίζουμε μια στιβαρή αρχιτεκτονική υλικοτεχνικής υποστήριξης, μια αξιόπιστη διαδικασία προσέγγισης και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ναυτιλιακής κοινότητας».
Κάνοντας αναφορά και στις άλλες επιχειρήσεις και αποστολές (EUNAVFOR ATALANTA, EMASoH, AGENOR) ο κ. Γρυπάρης κατέληξε σημειώνοντας ότι «η επιχείρηση ASPIDES είναι περήφανη γιατί έχει συνοδεύσει επιτυχώς όλα τα προστατευθέντα πλοία, καθώς και γιατί ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα για προστασία, παρέχοντας συνοδεία.
Τα πλοία μας έχουν καταρρίψει 9 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ενώ κατέστρεψαν 1 μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV), καθώς και 4 βαλλιστικούς πυραύλους, προστατεύοντας τις ζωές των ναυτικών, τα φορτία και γενικά την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Φυσικά για όλα αυτά, πρέπει να δώσουμε τα κατάλληλα εύσημα στα πληρώματα των πλοίων μας που παρέχουν την προστασία. Επεκτείνουμε τη διάδρασή μας με τη ναυτιλιακή κοινότητα και η ανταπόκρισή τους είναι ιδιαίτερα θετική».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass