ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ -ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Θάλαμος- «φυλακή» και για τους έξω...

Δημοσίευση: 17 Νοε 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:17

Σε Νο 1 εργασιακό πρόβλημα έχει εξελιχθεί για τους εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών Λάρισας, ο ειδικός θάλαμος νοσηλείας και κράτησης ασθενών κρατουμένων στην Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τα τελευταία χρόνια. Παρά τις θέσεις που έχουν εκφραστεί, πολλές φορές και από πανεπιστημιακούς και ανάλογες τοποθετήσεις διοικήσεων του νοσοκομείου, η μετακίνηση του θαλάμου, από την ογκολογική, σε άλλο χώρο, δεν υλοποιήθηκε.

Οι εκάστοτε διοικήσεις της Ένωσης Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς Δ. Φ. Λάρισας, «πολεμάνε» χρόνια για το ζήτημα, που άρχισε να δημιουργείται σιγά- σιγά από δεκαετίας περίπου, όταν πρωτοδημιουργήθηκε ο ειδικός θάλαμος στην ογκολογική. Όπως υπογράμμισαν στην «Ε», πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου κ. Χρ. Ντρίγκας και Δημ. Καμπάς, στην αρχή η κατάσταση, ήταν διαφορετική. Η ογκολογική δεν λειτουργούσε πλήρως. Πλέον, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η παραμονή του θαλάμου στη συγκεκριμένη κλινική εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για την υγεία των ανοσοκατεσταλμένων ογκολογικών ασθενών από τις μεταδοτικές ασθένειες που ενδεχομένως φέρουν οι κρατούμενοι (όπως έχει επισημανθεί και από τον διευθυντή της κλινικής καθηγητή κ. Παπανδρέου με άρθρο του στην «Ε»), όσο και για την υγεία των εξωτερικών φρουρών, καθώς ο χώρος φύλαξης έχει διαστάσεις 1m x 2m και δεν διαθέτει παράθυρο.

Ως πρόσφατο παράδειγμα, οι συνδικαλιστές ανέφεραν τη νοσηλεία κρατούμενου, με φυματίωση, για τον οποίο άνοιξε η κλειστή(λόγω έλλειψης προσωπικού) κλινική των λοιμωδών! Οι εξωτερικοί φρουροί θέτουν και άλλα επιμέρους ζητήματα, που έχουν σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο και τα προβλήματα, που δημιουργούνται και από τη δική τους παρουσία (πιθανοί θόρυβοι κλπ.), δίπλα από ανθρώπους, που έχουν ανάγκη ηρεμίας. Ως μία από τις λύσεις επαναλαμβάνουν την παλιότερη θέση τους, να μεταφερθεί ο θάλαμος στην οφθαλμολογική, που αντιμετωπίζει συνήθως περιστατικά βραχείας νοσηλείας. Αλλά και οποιοσδήποτε άλλος χώρος προταθεί, θα είναι κατάλληλος, εφόσον τηρεί κάποιους όρους ασφαλείας. Οι συνδικαλιστές θυμίζουν παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. του Π.Π.Γ.Ν. Λάρισας που συνηγορεί να μεταφερθεί ο ειδικός θάλαμος νοσηλείας κρατουμένων σε άλλη κλινική. Όμως, αυτή η μεταφορά προσκρούει στην άρνηση ιατρών συγκεκριμένων κλινικών, οι οποίοι δεν θέλουν τον θάλαμο στον χώρο ευθύνης τους.

Επιπροσθέτως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη επιβάρυνση των υπηρεσιών των εξωτερικών φρουρών, εξαιτίας της εφαρμογής του του αρ.21 του νόμου 3772/2009, καθώς είναι υπεύθυνοι μεταγωγής και φύλαξης ασθενών κρατουμένων οι οποίοι χρήζουν τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και προέρχονται από οποιοδήποτε Κατάστημα Κράτησης, το οποίο υπάγεται στην 5η ΥΠΕ. Δηλαδή τις φυλακές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας!

Προέκταση αυτής της επιβάρυνσης είναι το εξής: Οι θέσεις νυχτερινής και εξαιρέσιμης εργασίας (Κυριακές και αργίες), οι οποίες έχουν προβλεφθεί και θεσπιστεί ως τώρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν επαρκούν προκειμένου να καλύψουν το σύνολο των υπηρεσιακών αναγκών, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια η Εξωτερική Φρουρά Λάρισας. Συγκεκριμένα, οι λειτουργίες που πρέπει να επιτελέσει σε καθημερινή βάση η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι οι ακόλουθες: 24ωρη πλήρης επάνδρωση των σκοπιών για φύλαξη του καταστήματος κράτησης. Μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια και φρούρησή τους στις αίθουσες κατά τη διάρκεια της δίκης. Μεταγωγές κρατουμένων στα νοσοκομεία για ιατρικές εξετάσεις και φρούρηση αυτών στους θαλάμους των νοσοκομείων σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που ζητούν αύξηση των θέσεων νυχτερινής και εξαιρέσιμης εργασίας, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες. Το κυρίαρχο όμως είναι η μεταφορά του θαλάμου...

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass