Η «Δρυάς» στο μουσείο Θεσσαλικής γης

Δημοσίευση: 17 Νοε 2014 16:47 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:17

 

Το Δ.Σ. του Σωματείου για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΔΡΥΑΣ», καθώς και φίλοι και μέλη του επισκεφτήκαμε το λαογραφικό Μουσείο   Θεσσαλικής Γης της οικογένειας Συρμακέζη στην Ελάτεια. Ξεναγηθήκαμε από τη Δέσποινα και τον Κώστα Συρμακέζη, τους δημιουργούς αυτού του υπέροχου μουσείου, στους χώρους του και ακούσαμε την ιστορία της οικογένειας, που είχε μια κοινωνική και οικονομική επιφάνεια κατά τον 19ο αι., με επαφές και εμπορικές σχέσεις με την Αυστρία και το εξωτερικό. Αυτή την παράδοση θέλησε να διασώσει το ζεύγος Συρμακέζη ,που δαπάνησαν χρόνο και χρήμα, αλλά και πολύ μεράκι για να στήσουν ένα από τα πιο καλόγουστα μουσεία, που αποτελεί στολίδι για την περιοχή και το Δήμο Τεμπών. Το επισκέπτονται καθημερινά σχολεία, όχι μόνο από τη Λάρισα, αλλά από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι ιδιοκτήτες με τον υπέροχο λόγο τους καταφέρνουν να αναπαραστήσουν στα μάτια των μικρών αλλά και μεγάλων επισκεπτών τη ζωή της θεσσαλικής γης σ’ όλες τις εκφάνσεις της: το όργωμα, το θερισμό, το αλώνισμα, την καλλιέργεια της ελιάς, τις οικιακές ασχολίες, την κοινωνική ζωή ενός κόσμου που έφυγε, αλλά μας άφησε σαν κληρονομιά την αγάπη για τη γη και τον άνθρωπο, την αγάπη για τα ζώα, τους πολύτιμους βοηθούς στις γεωργικές ασχολίες, το λιτό τρόπο ζωής, την κοινωνικότητα και την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια, το δεσμό και την αλληλοβοήθεια ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και τους συντοπίτες. Τελειώνοντας την ξενάγηση οι μορφές των ανθρώπων που έζησαν σ’ αυτό το σπίτι ζωντάνεψαν και μαζί τους ένας κόσμος ολόκληρος. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν όσο τους θυμόμαστε και αναφερόμαστε σ’ αυτούς. Αυτό το θαύμα κατάφερε το ζεύγος Συρμακέζη. Να δίνει ζωή καθημερινά στους προγόνους του και να τιμά τον κόσμο που τους περιέβαλε.

                                   

                                                                        Κατερίνα Κόσσυβα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass