Έκθεση φωτογραφίας στο Αρχοντικό Σουλιώτη στο Μεταξοχώρι

Δημοσίευση: 17 Νοε 2014 23:07 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:18

 

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Γεύση ομορφιάς του ξακουστού Ζαγορίου δίνει απλόχερα η έκ­θεση φωτογραφίας της Βασιλικής Λ. Τράκη, που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο Αρχοντικό Σουλιώτη στο Μεταξοχώρι της Αγιάς.

Με θέμα της τις αυλόπορτες σπιτιών από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, η έκθεση, από τη μια, «μεταφέρει» τον επισκέπτη της σε έναν τόπο της πατρίδας μας πραγματικά ευλογημένο, ζωντανό μνημείο παρά­δοσης, με θαυμαστά αρχιτεκτονικά στοιχεία, σμιλευμένα από ντόπιους της περιοχής εκείνης μαστόρους. Από την άλλη, καταγράφει μια συγκε­κριμένη τεχνοτροπία και λειτουργεί, θα μπορούσε να πει κανείς, ως ερ­γαλείο εξερεύνησης και μελέτης αυτής.

 Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την καλλιτεχνική ματιά της φωτο­γράφου, ή, όπως λέει και η ίδια, μέσα από τη φωτογραφική μηχανή της ψυχής της και μέσα από την αγάπη της για το χωριό του πατέρα της. Η γεννημένη στον Βόλο Βασιλική Τράκη κατάγεται από τα Άνω Πεδινά, όπως και από τα κοντινά μας παρακάρλια Κανάλια Μαγνησίας. Είναι μη­χα­νολόγος μηχανικός. Υπηρέτησε από διάφορες θέσεις κατά περιόδους ως τεχνικός σύμβουλος στον Δήμο Βόλου και στον Δήμο Νέας Ιωνίας, στη Νομαρχία Μαγνησίας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ενώ αρέσκεται να αποτυπώνει κτίσματα και γενικά θέματα που τείνουν να εξαφανιστούν από τον χρόνο. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις, ενώ η συγκεκριμένη δουλειά, που εκτίθεται στο Αρχοντικό Σουλιώτη, με τίτλο «Οι παλιές μας…οι αυλόπορτες…», ταξιδεύει καιρό τώρα ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, γίνεται η προετοιμασία ανάδειξης δύο ακόμη νέων εργασιών με θέμα της μιας, αυτή τη φορά, «Μέσα από τις αυλόπορτες», και θέμα της άλλης την ευρύτερη παραλήμνια περιοχή των Καναλίων που θα φέρει τον τίτλο «Το χωριό μας στη λίμνη».

Η έκθεση στο Μεταξοχώρι θα παραμείνει ως την 31η Ιανουαρίου του 2015. Στην εικαστική αυτή διαδρομή θα συμπεριληφθούν και οι δραστηριότητες των γιορτινών ημερών, προτείνοντας να συνοδέψουν την περιήγησή των οι ένοικοι της φωλιάς του ξενώνα, μικροί και μεγάλοι, με κάλαντα, τόσο Ζαγορίσια, όσο και της περιοχής, σε αυλόπορτες όμοιες σαν τις Ζαγορίσιες, σε κατοικίες του Μεταξοχωρίου, οι οποίες έγιναν από Ηπειρώτες πρωτομάστορες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτογράφος επενδύει μουσικά την έκ­θεσή της με ηπειρώτικες μελωδίες και συνοδεύει την κάθε της φωτογρα­φία με κείμενο αρχιτεκτονικού, ιστορικού, κοινωνικού, συγκινησιακού, αλλά και παραδοσιακού περιεχομένου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το DVD με αφήγηση κειμένων, εικόνα και μουσική, που η ίδια η φωτογρά­φος έχει επιμεληθεί με μεγάλη προσοχή και διατίθεται προς κάθε ενδια­φερόμενο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass