ΕΝΙΑΙΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Μια Εθνική Μεταρρύθμιση από το ΤΕΕ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2024 13:35

Από τον Νίκο Παπαγεωργίου, πρόεδρο ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και πρόεδρο ΔΚΜ Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας

Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει κι επίσημα η λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

Ο τεχνικός κόσμος πέτυχε να δημιουργήσει ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που μπορεί να αποτελέσει επανάσταση για τον κλάδο των κατασκευών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συνολική πρόοδο της χώρας. Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης αποτελεί μια εθνική μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύει και τις τεράστιες δυνατότητες του τεχνικού κόσμου της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώνεται εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Τις προηγούμενες μέρες ο χάρτης τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και θα είναι σε πλήρη παραγωγική λειτουργία μέσα στο τρέχον έτος.Σημαντικά Οφέλη και Διαλειτουργικότητα
Η σημασία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη έγκειται στην καταγραφή όλων των θεσμικών γραμμών, ορίων και προϋποθέσεων του πολεοδομικού σχεδιασμού. Ιδιαίτερα κρίσιμη, αλλά και χρήσιμη είναι η διαλειτουργικότητα του χάρτη με άλλα πληροφοριακά συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνεται η ενσωμάτωση υφιστάμενων δεδομένων και η συνεργασία με συστήματα, όπως το e-Άδειες και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, καθώς και με φορείς, όπως το Υπουργείο Οικονομικών και το Κτηματολόγιο.
Μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη προωθείται, επίσης, η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, ενός γεωχωρικού πληροφοριακού συστήματος που θα αποτυπώνει όλες τις δημόσιες υποδομές, από γέφυρες και έργα οδοποιίας έως αντιπλημμυρικά έργα και δημόσια κτίρια. Παράλληλα, αλλάζει τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου. Διευκολύνει τη δουλειά τους, προσφέρει εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν καιρό να εντοπίσουν και να ενσωματώσουν, ενώ παρέχει στους πολίτες πληροφορίες που τους βοηθούν να κάνουν ορθολογικές επιλογές. Με λίγα λόγια, απλοποιεί και επιταχύνει τη δουλειά όλων όσοι εμπλέκονται στις κατασκευές. Οι κινήσεις αυτές μας οδηγούν με ασφάλεια και ουσία στο μέλλον. Σε 2-3 χρόνια, ένας μηχανικός θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη γη και να εκδίδει οικοδομικές άδειες εξ αποστάσεως.Μια Ολοκληρωμένη και Θεσμικά Θωρακισμένη Λύση
Είναι αξιοσημείωτο πως η κυβέρνηση υποστήριξε και νομοθέτησε την πρόταση του ΤΕΕ για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, αναθέτοντας την υλοποίηση στο ίδιο το Επιμελητήριο. Άλλωστε, το συγκεκριμένο έργο διευκολύνει τους μηχανικούς, αλλά και τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, παρέχοντας γεωχωρικά δεδομένα που είναι θεσμικά ασφαλή και άμεσα διαθέσιμα. Ο χάρτης εξοικονομεί πόρους, χρόνο και συμβάλλει στην αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης. Το ΤΕΕ, πιστό στη δέσμευσή του να ηγείται του πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού, πρότεινε και -κυρίως- υλοποίησε πλήρως άλλη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που βελτιώνει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και προωθεί την ανάπτυξη της χώρας. Συνεχίζουμε στον δρόμο της παραγωγής έργου και αποτελεσμάτων για τον μηχανικό και την κοινωνία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass