Καλή η φετινή παραγωγή σκόρδου

* ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ * ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2024 14:15

Με την πρώιμη ποικιλία ξεκίνησαν οι παραγωγοί σκόρδου στον Πλατύκαμπο τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, ενώ προς τα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της ντόπιας ποικιλίας, η οποία προέρχεται από τους σπόρους που συλλέγουν (κρατούν), λίγο πριν πουλήσουν, το προϊόν με την επωνυμία Entopio.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «οι 15 περίπου παραγωγοί της Ομάδας Παραγωγών σκόρδου του Συνεταιρισμού επιμένουμε, τόσο στους ντόπιους σπόρους όσο και στον παραδοσιακό τρόπο αποξήρανσης (υπαίθρια), και ας μας αποφέρει αυτή η τακτική λιγότερα έσοδα, και ας απαιτεί περισσότερες ώρες. Η ποιότητα για μας είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό κατοχυρώσαμε την επωνυμία Entopio στην αγορά, ξεκινήσαμε τη διαδικασία πιστοποίησης του σκόρδου ως ΠΟΠ και συζητούμε με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα να ενταχθεί στον κατάλογο ντόπιων ποικιλιών, το σκόρδο μας, το οποίο είναι «θησαυρός» για την περιοχή μας».
Ο κ. Κουκούτσης χαρακτηρίζει καλή τη φετινή παραγωγή, αν και μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, «αφού το ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής οδηγεί είτε στην έξοδο τον παραγωγό είτε στις φθηνές πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες δε θέλουν πολλούς ψεκασμούς, αλλά το παραγόμενο σκόρδο υστερεί σε γεύση και θρεπτικά στοιχεία».
Να σημειωθεί ότι μετά τη συγκομιδή το χλωρό (πράσινο) σκόρδο που δε θα αποξηρανθεί, θα φύγει για τις λαϊκές αγορές, ενώ το ξερό, που είναι και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, θα αποθηκευτεί μέχρι να πουληθεί στον έμπορο.
Το σκόρδο Πλατυκάμπου μπορεί να το βρει ο καταναλωτής -μέσω λαχαναγοράς- σε μανάβικα και καταστήματα delicatessen, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ.
Όσον αφορά την περίφημη συνεργασία του Συνεταιρισμού με τους Ιάπωνες, ο κ. Κουκούτσης συνιστά υπομονή: «Οι Ιάπωνες πραγματοποιούν εξαντλητική έρευνα και εξονυχιστική μελέτη στα δείγματα των προϊόντων που τους έχουμε αποστείλει. Ιδιαίτερα μελετούν τη διαδικασία γήρανσης του εκχυλίσματος σκόρδου. Είμαστε, όμως, σε καλό δρόμο, απαιτείται υπομονή» καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass