ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 25ΧΡΟΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

«Εξοδος» προς τη ζωή!

* Τρεις χιλιάδες νέοι συμμετείχαν στα προγράμματα απεξάρτησης, μέχρι σήμερα

Δημοσίευση: 26 Νοε 2014 7:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:36

Της Λένας Κισσάβου

Εδώ και 25 χρόνια, χιλιάδες νέοι πέρασαν και περνούν την πύλη της και εκατοντάδες επέστρεψαν στην κοινωνία «καθαροί». Δίδει 25 χρόνια συνεχή αγώνα για έναν «καθαρό» τρόπο ζωής, αγώνα απέναντι σε κάθε εξάρτηση και με μεγάλο πείσμα ότι υπάρχει επιστροφή!

Στη Θεραπευτική Κοινότητα «Έξοδος» της Λάρισας, χθες ήταν μια ημέρα μεγάλης γιορτής, για την συμπλήρωση μιας εικοσιπενταετίας, από τον Νοέμβριο του 1989, όταν εγκαταστάθηκε στο κτιριακό συγκρότημα της πρώην Παιδόπολης.

Πέρασε δυσκολίες, αλλά «πολέμησε» και κατέρριψε προκαταλήψεις και ταμπού για να φτάσει σήμερα με υπερηφάνεια να πει, ότι πέρασαν το κατώφλι της τουλάχιστον 3.000 νέοι και μένουν «καθαροί» από εξαρτήσεις εκατοντάδες που επέστρεψαν στην κοινωνία με άλλη στάση ζωής και φιλοσοφία.

Στους χώρους της (2ο χλμ. Λάρισας - Κοζάνης), οι οποίοι είναι ίσως οι ποιοτικότεροι όλων των ανάλογων κέντρων στην Ελλάδα, φιλοξένησε χθες πλήθος κόσμου, που πήγε για να τιμήσει τον εορτασμό, γονείς των νέων των προγραμμάτων του, φίλους και υποστηρικτές του έργου της.

Την εκδήλωση άνοιξαν δύο νέοι των προγραμμάτων της, κάνοντας αναδρομή στην ιστορία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) «Έξοδος» της Λάρισας και υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Στόχος των προγραμμάτων απεξάρτησης είναι η αντιστροφή στην πράξη, του τρόπου ζωής και των αξιών», ενώ αναφερόμενοι στην κοινωνία της Λάρισας τόνισαν: «… η κοινωνία της πόλης απέδειξε ότι είναι μια κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο και δίνει ευκαιρία για αλλαγή».

«Υπάρχει ο δρόμος της επιστροφής…», τόνισε σε χαιρετισμό του ο υπεύθυνος του Κέντρου «Έξοδος» κ. Σωτήρης Μπουντής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Το Κέντρο στα πρώτα χρόνια του, βρήκε μια κοινωνία που πολύ δύσκολα άνοιγε το θέμα των εξαρτήσεων. Καταφέραμε να γκρεμίσουμε πολλά ταμπού και αυτό φαίνεται μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έρχονται πλέον νέοι από τη Θεσσαλία γενικότερα, για να ζητήσουν βοήθεια ενώ στην αρχή ερχόταν νέοι μόνο από άλλες περιοχές της χώρας. Άλλωστε η «Έξοδος» δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας. Μέχρι σήμερα εκατοντάδες άτομα ολοκλήρωσαν τα προγράμματα απεξάρτησης με επιτυχία.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, ότι οι νέοι ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση, από πολύ πιο νωρίς, σε μικρότερη ηλικία, απ΄ ότι παλαιότερα.

Και η κοινότητα δεν έμεινε στάσιμη στα χρόνια, εξελίχθηκε… Είκοσι πέντε χρόνια, τα προγράμματά της εξελίσσονται, για να απαντήσουν στις προκλήσεις και αλλαγές στο χώρο της χρήσης, σε κάθε εποχή. Καθώς αλλάζουν οι ουσίες και το προφίλ του χρήστη…».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η υπεύθυνη της επανένταξης, κ. Μαρία Βαλιάκου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι νέοι που καταφέρνουν τα τελειώσουν το πρόγραμμα της απεξάρτησης και προχωρούν στην επανένταξη στην κοινωνία, φεύγουν από την Κοινότητα με δύο σημαντικά εφόδια ζωής: Το σεβασμό στον εαυτό τους και στους άλλους και με έντονο το αίσθημα της συντροφικότητας. Όταν κάποιος έρχεται στην κοινότητα η απόφαση που παίρνει είναι να ζήσει. Ενώ στην επανένταξη η απόφαση είναι πώς θα ζήσει».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα θεατρικό και ένα μουσικό δρώμενο από νέους των προγραμμάτων της Κοινότητας, ενώ απονεμήθηκαν αναμνηστικά σε τέσσερις νέους που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα απεξάρτησης με επιτυχία και κάνουν το βήμα της επανένταξης στην κοινωνία «καθαροί».

Παρευρέθηκαν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας, ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Δημ. Δεληγιάννης, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λάρισας κ. Ευαγ. Λιακούλη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θαν. Παιδής, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, ο υπεύθυνος της αντίστοιχης θεραπευτικής κοινότητας Βόλου κ. Γιάννης Μίλτος κ.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass