ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Η ναζιστική θηριωδία των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2014 19:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:47

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε», του Νίκου Γουργιώτη)

Μια εξαιρετική, από κάθε άποψη, εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αγιάς «Δη­μήτρης Αγραφιώτης», η οποία έλαβε χώρα στη αίθουσα «Αλέξανδρος Αλεξούλης» του Πολιτιστικού Κέντρου της Αγιάς «Χρυσαλλίδα» και είχε ως θέμα τη θηριωδία του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρω­σης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα χιτλερικά κολαστήρια, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, υλικό το οποίο επιμελήθηκε και σχολίασε το μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας, Ευάγγελος Τζιγκουνάκης. Ακόμη, παρουσιάστηκε ερασιτεχνικό, μα καθόλα διαφωτιστικό, ντοκιμαντέρ για το Άουσβιτς, από το επίσης μέλος της Ομάδας κ. Στέργιο Πατσιαβούδη.

Την όλη εκδήλωση προλόγισε, αλλά και έκλεισε, ο φιλόλογος Οδυσσέας Τσιντζιράκος, καταχειροκροτούμενος για τις εξαίσιες τοποθε­τήσεις του, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε τόσο ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, όσο και ο πρόεδρος τη Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρης Μαγρίζος.

Ο κ. Γκουντάρας, δυσκολευόμενος να συγκρατήσει τα δάκρυά του μέσα σε ένα γενικότερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα που επικρα­τούσε στον χώρο, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη που όλοι μας έχουμε σήμερα να αντιπαλέψουμε τον φασισμό και τον νεοναζισμό που έχει κά­νει την εμφάνισή του, πια, δυναμικά και στην πατρίδα μας.

Ο κ. Μαγρίζος μίλησε για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, υπο­γράμμισε, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη βοήθεια που οι «Έλληνες χριστιανοί αδελφοί», όπως είπε, πρόσφεραν στους Έλληνες Εβραίους, δεν παρέ­λειψε να αναφερθεί, μάλιστα, σε οικογένειες της Αγιάς που αποτέλεσαν καταφύγιο για πολλές εβραϊκές οικογένειες της Λάρισας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ισραηλιτικής Κοινότητας προς αυτές, ενώ ευχαρίστησε και συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Το μέλος της αδελφικής κοινότητας κ. Σάρα Φάις απήγγειλε το ποίημα με τίτλο «Κοίταξέ με, τρέμω», σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην οικογέ­νεια Χρήστου Γιαννουλέα από την Ανάβρα της Αγιάς, στο σπίτι της οποίας τα μέλη της δικιά της οικογένειας κρύφθηκαν και γλίτωσαν από τα χέρια των Γερμανών, όπως επίσης και στις οικογένειες Τσακνάκη και Κυριαζή που κι αυτές λειτούργησαν ανάλογα.

Ο κ. Τσακνάκης Αντώνης, από την πλευρά οικογενειών της Αγιάς που βοήθησαν Εβραίους, αναφέρθηκε στο πως έζησε αυτός, ως μικρό παιδί τότε, τη φιλοξενία ανθρώπων κυνηγημένων από τους γερμανούς. 

Η απόγονος ομήρων – επιζώντων του Ολοκαυτώματος και αδελφή τριών μικρών παιδιών που θανατώθηκαν στο Άουσβιτς, κ. Λίζα Φάις, εν μέσω λυγμών παρουσίασε την απίστευτα τραγική ιστορία των δικών της ανθρώπων κάνοντας μια ολόκληρη αίθουσα να δακρύσει και να συγκλο­νιστεί από την αφήγησή της.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, οι αντιδήμαρχοι Χριστίνα Γιαννουλέα και Βασίλης Λέτσιος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Σουλιώτης, οι πρώην δήμαρχοι Αγιάς Χριστίνα Χριστούλα και Αντώνης Μαυρογιάννης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγιάς «Καλυψώ» Βασίλης Βαλάρης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, ο πρόεδρος του Γερακαρίου Γιώρ­γος Μπαράκος, ο διευθυντής του τοπικού Κέντρου Υγείας Βασίλης Χά­μος και πολλά μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.                 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass