ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ SEEBRIG ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση SEVEN STAR 14

•Με τη συμμετοχή επτά χωρών της Ν.Α Ευρώπης

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2014 20:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:48

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Ξεκίνησε χθες από το Στρατηγείο   της Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEEBRIG (South Eastern Europe Brigade) που εδρεύει στον Τύρναβο και τελεί υπό την διοίκηση του Τούρκου ταξιάρχου Hakan Eser η μεγάλη άσκηση SEVEN STAR 14. Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί είναι το σημαντικότερο γεγονός  για την Ταξιαρχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή άσκηση θα διεξαχθεί για πρώτη φορά διεξάγεται στα πλαίσια της Νατοϊκής άσκησης TRIDENT LANCE 14. Για τους σκοπούς της άσκησης το προσωπικό της Ταξιαρχίας έχει ήδη ενισχυθεί με στελέχη και των επτά κρατών μελών του Συμφώνου για την Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η άσκηση στοχεύει στην βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, στην ανάπτυξη κοινής αντίληψης για την διεξαγωγή ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Στην διάρκεια της άσκησης θα γίνει προσομοίωση όλων των ενεργειών στις εγκαταστάσεις του Στρατηγείου της SEEBRIG στον Τύρναβο με τη χρήση ηλεκτρονικώ ν υπολογιστών, χαρτών και πολεμικών παιγνίων από στρατιωτικό προσωπικό προερχόμενο από τα κράτη μέλη. Τα βασικά θέματα τα οποία θα εξεταστούν σχετίζονται με τις διαδικασίες διοίκησης-ελέγχου των επιτελών και των υφιστάμενων μονάδων και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή αποστολής.

Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου.

 

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ταξιαρχία, µε δύναµη 4.200 ανδρών, δεν έχει συγκροτηθεί ποτέ ως Σώµα και παρά τις ασκήσεις που έχει κάνει ουσιαστικά είναι στα χαρτιά. Η µέχρι τώρα µόνη ενεργή δράση της Ταξιαρχίας (που έχει τη διεθνή ονομασία SEEBRIG)

είναι η πραγματοποίηση ετήσιων ασκήσεων και κυρίως η αποστολή του στρατηγείου της το 2006 στο Αφγανιστάν για 6 µήνες έπειτα από πίεση των ΗΠΑ. Τότε είχαν µμεταβεί στην Καµπούλ 180 επιτελείς, εκ των οποίων οι 28 ήταν Έλληνες. Στη SEEBRIG πλήρη µέλη είναι οι χώρες Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία. Παρατηρητές είναι οι ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι στρατιωτικές µμονάδες που διατίθενται στη SEEBRIG παραµένουν στις µόνιµες θέσεις στις χώρες τους και συγκεντρώνονται σε περιπτώσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης ή επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, εφόσον ζητηθεί, προβλέπεται να διαθέσει ένα µηχανοκίνητο τάγµα Πεζικού, µία διµοιρία Μεταφορών, µία οµάδα Εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων, µια οµάδα για συνεργασία µε Αεροπορία και µία οµάδα Υποστήριξης. Οι επιχειρήσεις που µπορεί να αναλάβει η Ταξιαρχία είναι του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε. και αφορούν την υποστήριξη της ειρήνης.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass