Να μην καταργηθεί το ΑΤ Λιβαδίου

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2014 14:51 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:54

Το Δ. Σ. της Δημοτικής κοινότητας Λιβαδίου  του Δήμου Ελασσόνας, με αφορμή το θέμα της λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδίου σε ομόφωνο ψήφισμά του αναφέρει τα εξής: «Το Δ.Σ. λαμβάνοντας υπ΄ όψιν του τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων του Λιβαδίου,  των κοινωνικών φορέων όπως, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων όλων των βαθμίδων,  Κτηνοτροφικός σύλλογος κλπ, εκφράζει ομόφωνα την δυσαρέσκειά του και ταυτόχρονα την έντονη διαμαρτυρία του  για την ραγδαία υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, με την κατάργηση του αστυνομικού τμήματος Λιβαδίου (όπως πληροφορηθήκαμε, στον προυπολογισμό της Αστυνομίας του έτους 2015, δεν προβλέπεται κονδύλι για την λειτουργία του Αστυνομικού τμήματος Λιβαδίου).

Το Λιβάδι είναι γεωγραφικά απομονωμένο, και απομακρυσμένο από αστικά κέντρα, και τα γύρω τοπικά διαμερίσματα. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του υψομέτρου αντιμετωπίζει ειδικές καιρικές συνθήκες και παρατεταμένο χειμώνα για 5 έως 6 μήνες.

Ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στο Λιβάδι σήμερα ζουν περίπου 2.500 μόνιμοι κάτοικοι και το υψόμετρό του είναι 1.200 μέτρα. Αποτελεί ίσως μοναδικότητα στον Ελλαδικό χώρο να ζουν τόσοι μόνιμοι κάτοικοι σε τέτοιο υψόμετρο. Ο Πληθυσμός αυτός σε ορισμένες περιόδους, κατά τους θερινούς μήνες σχεδόν διπλασιάζεται, ενω δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται τον οικισμό και τον υπόλοιπο χρόνο.

Εκτρέφονται 50.000 αιγοπρόβατα και 1.000 βοοειδή σε σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούνται μέσα από ένα πλέγμα αγροτικής οδοποιίας 450 χιλιομέτρων περίπου σε ιδιαίτερα δύσβατη ορεινή περιοχή, καθώς και με σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης αυτών. Παράλληλα, η γεωργική έκταση 36.000 στρεμμάτων με ένα πλέγμα αρδευτικών γεωτρήσεων και δύο φραγμάτων συμπληρώνει την αγροτική οικονομία. Τέλος, οι δασεργάτες μας, οργανωμένοι σε δύο συνεταιρισμούς, αναλαμβάνουν αποστολές σε όλα τα δάση της πατρίδας μας.

 Επίσης το παρελθόν, η ιστορία και η Πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, μας καθιστά επιπλέον υπεύθυνους και ανήσυχους για το μέλλον του. Το Λιβάδι είναι γνωστό στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Κομνηνό Παλαιολόγο αφού το 1336 μ.Χ. εντέλλεται στον ηγούμενο της μονής Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας να προστατεύει "αενάως, διαρκώς, ανελλιπώς και αδιαλείπτως και έτερον χωρίον, το Λιβάδιον...".

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι έδρα του αρματολικιού του Ολύμπου, πατρίδα και γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή, Εθνικού ήρωα και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου. Στα 1768 ιδρύεται στο Λιβάδι Ανώτερο Ελληνικό Σχολείο το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ πρώτων της Θεσσαλίας. Το Λιβάδι αποτελεί επίσης γενέτειρα του ηγούμενου Άνθιμου Ολυμπιώτη, του ιατρού Αθανάσιου Αστερίου, μέλους της επαναστατικής κυβέρνησης Λιτοχώρου στα 1878.

Συμμετέχει ενεργά στο Μακεδονικό Αγώνα και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής πυρπολείται ολοσχερώς. Το αστυνομικό τμήμα Λιβαδίου, εκτός από το Λιβάδι εξυπηρετεί και ένα σύμλεγμα περίπου 13 χωριών, ενώ ο κοντινότερος αστυνομικός σταθμός που βρίσκεται στην Ελασσόνα, απέχει περίπου 35 χλμ. η 45 λεπτά. 

Ζητάμε, να μην καταργηθεί το Αστυνομικό τμήμα Λιβαδίου και να παραμείνει στο Λιβάδι προκειμένου οι κάτοικοι να μπορούν μα αισθάνονται ασφαλείς» καταλήγει το ψήφισμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass