ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Σεισμολογικό Κέντρο στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2014 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:57

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Mε νέα σύνθεση είναι εδώ και λίγους μήνες, το διοικητικό συμβούλιο του Ερευνητικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών, που έχει έδρα τον Τύρναβο, με πρόεδρο τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. κ. Σπύρο Παυλίδη.

Το Κέντρο αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία σεισμολογικά και γεωλογικά ιδρύθηκε μετά από συμφωνία μεταξύ του Δήμου Τυρνάβου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της Ferrara της Ιταλίας και οι δραστηριότητές του γίνονται κυρίως στον Δήμο Τυρνάβου και ειδικότερα στο 6ο χλμ Τυρνάβου – Δαμασίου.

Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο για τη Γεωλογία των Σεισμών του Δήμου Τυρνάβου, έρχεται να καλύψει την έλλειψη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και μουσειακών υποδομών, τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Ιταλία και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο γενικότερα, με τη δημιουργία και λειτουργία ενός μοναδικού, στον ευρωπαϊκό χώρο, ανοιχτού πάρκου, για τη γεωλογία των σεισμών.

Εκτός από τα παραπάνω το σύνολο του εξοπλισμού θα είναι προσαρμοσμένο για να χρησιμοποιείται και εξ αποστάσεων, μέσω του διαδικτύου για γεωλογική, παλαιοσεισμολογική, σεισμολογική γεωδετική και εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Σε συνδυασμό με τα φυσικά πλεονεκτήματα και τις σημερινές υποδομές της περιοχής, το Κέντρο θα είναι δομημένο με τρόπο ώστε να είναι ελκυστικό για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως μαθητές, ερευνητές και πολίτες.

Θα αποτελεί δηλαδή πηγή εναλλακτικής μορφής επιστημονικού – φυσικού τουρισμού και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη αλλά και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το Κέντρο αυτό, μέσω του κατάλληλα επιλεγμένου εξοπλισμού του, θα επιτελεί ερευνητικό έργο επιστημονικού επιπέδου και θα συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα με τη συνεργασία πολλών ερευνητικών ομάδων. Παράλληλα θα επιτελεί εκπαιδευτικό έργο, απευθυνόμενο στο ευρύ κοινό προσαρμοσμένο σε γνωστικά αντικείμενα γύρω από τους σεισμούς. Το σχεδιαζόμενο τεχνολογικό επίπεδο του ερευνητικού εξοπλισμού, αλλά και η συστηματική συμμετοχή του, σε εθνικά όσο και σε διεθνή προγράμματα θα διασφαλίζουν ένα σημαντικό εργαλείο για την έρευνα και εκπαίδευση του προσωπικού, των ερευνητών και ειδικότερα των ερευνητών του Α.Π.Θ. και του UniFE.

Στην τελευταία συνεδρίασή του, πριν την ανάληψη της θέσης του προέδρου από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Δ. Ζώη, ο κ. Παυλίδης επισήμανε ότι οι ενέργειες για την ανάδειξη του ρήγματος ξεκίνησαν από τον κ. Caputo και τον κ. Helly. Παρά την επιθυμία όλων των δημοτικών αρχών, οι εξελίξεις ήταν πολύ αργές έως τη στιγμή που με την έγκριση των Συγκλήτων δημιουργήθηκε το Κέντρο, ώστε τα πανεπιστήμια να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία, η οποία όμως εξακολουθεί να διατηρεί τον πρώτο ρόλο. Ο κ. Helly δήλωσε και αυτός την επιθυμία του να προαχθεί το Κέντρο. Ο κ. Παυλίδης επισήμανε και πάλι τη μοναδικότητα του Μουσείου στην Ευρώπη. Το μέλος κ. Χατζηπέτρος δήλωσε ότι οι συναντήσεις στο Κέντρο είναι μια πολύ καλή αρχή και διατύπωσε την ευχή να συνεχιστούν. Τέλος, ο κ. Κουλιός κατέθεσε την άποψη πως υπάρχει η βασική έλλειψη της μελέτης σκοπιμότητας. Τόνισε την ανάγκη η ερευνητική και εκπαιδευτική διάσταση του Κέντρου, να συνδεθεί με την αρχαιολογική ιστορία των σεισμών, αλλά και με το σήμερα καθώς και με την εκπαίδευση και την προστασία από τους σεισμούς. Ζήτησε λοιπόν τη συνδρομή των ακαδημαϊκών, ώστε να καταγραφει με ακρίβεια ο στόχος του κέντρου και με βάση αυτόν να σχεδιαστούν όλες οι περαιτέρω ενέργειες.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου

Πρόεδρος: Παυλίδης Σπύρος καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Επιστημών Α.Π.Θ.

Μέλη: Κουλιός Κων/νος, αντιδήμαρχος Δήμου Τυρνάβου, Ψύρρας Αναστάσιος, δημοτικός σύμβουλος, Χατζηπέτρος Αλέξανδρος, λέκτορας Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., Παπαζάχος Κώστας, καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., Riccardo Caputo, Prof. Dipartimento di Fisica e Scienze della Terra, Universita di Ferrara, Bruno Helly, Prof. Maison del’ Orient Mediterraneen Universite Lyon France. Μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι οι κ. Κουκουβέλας Ιωάννης, καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας & Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Μπέλεσης Αλέξανδρος, γεωλόγος, ενώ τον συντονισμό του Κέντρου έχει η υπάλληλος του Δήμου Τυρνάβου κ. Μαρία Γρηγοριάδου.

Οι κλοπές στο Ερευνητικό Κέντρο

Εν μεταξύ, οι γνωστοί - άγνωστοι που δρουν στην ευρύτερη περιοχή, προ ημερών, επωφελούμενοι από το σκοτάδι μια νύχτα, έκλεψαν το Κέντρο που βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο Τυρνάβου - Δαμασίου, σε ερημική περιοχή και με σκοπό να αφαιρέσουν τις αλουμινένιες πόρτες και τα παράθυρα προκειμένου να τα πουλήσουν παράνομα, έκαναν τον χώρο γυαλιά καρφιά.

Οι καταστροφές είναι εκτεταμένες ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ότι στόχο δεν είχαν το Κέντρο αλλά τα αναλώσιμα υλικά του.

Δήλωση του αντιδημάρχου Κώστα Κουλιού

Με αφορμή τις καταστροφές στον χώρο του Κέντρου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Κουλιός δήλωσε πως γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης μιας μελέτης σκοπιμότητας, ώστε να δρομολογηθεί συγκεκριμένο αίτημα και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την οργάνωση μια δομής, ικανής να εξυπηρετήσει τους στόχους του Κέντρου και να εξασφαλίσει την ασφάλεια του χώρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass