ΠΩΣ ΚΥΜΑΝΘΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

«Θησαυρός» το κάστανο για τη Μελιβοία

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2014 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:03

 

Του Γιώργου Ρούστα

Στην καστανοκαλλιέργεια αρχίζουν να στρέφονται ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα της επαρχίας Αγιάς, αλλά και πανελλαδικά, μετά τις ικανοποιητικές τιμές που πρόσφεραν το φθινόπωρο οι έμποροι, με τους Ιταλούς να μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι και να τονώνουν τον ανταγωνισμό, προς όφελος των παραγωγών.

Η Μελιβοία του Δήμου Αγιάς τείνει να εξελιχθεί σε «καρδιά» του κάστανου, τόσο για την παραγωγή, όσο και για το εμπόριο, αφού τα καλλιεργούμενα στρέμματα ολοένα και αυξάνονται στην περιοχή, αλλά και οι ιδιώτες έμποροι αρχίζουν να δημιουργούν ιδιόκτητες ψυκτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Αγιάς, με στόχο την τυποποίηση και τη διάθεση του προϊόντος στην ελληνική και διεθνή αγορά. Κάποιοι διαθέτουν και καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Οι εξαγωγές προς Ιταλία ήταν ιδιαίτερα αυξημένες φέτος και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για τις προοπτικές της καστανοκαλλιέργειας. Η παρουσία των μεταποιητών κάστανου στην Αγιά είναι τόσο δυναμική, ώστε έφθασαν στο σημείο να προμηθεύονται κάστανα απ΄ όλη την Ελλάδα (μέχρι και από την Κρήτη έρχονταν φορτηγά). 

Η Μελίβοια είναι το χωριό που για τριάντα και πλέον χρόνια είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή κάστανου, το κέντρο του κάστανου, με πολύ μεγάλη παραγωγή, ενώ σιγά σιγά και οι άλλες περιοχές του Δήμου Αγιάς αρχίζουν να μπαίνουν στο παιχνίδι. Η παραγωγή κάστανου στη Μελίβοια το 2014 πλησίασε τους 1.500 τόνους, τριπλάσια σχεδόν της παραγωγής του 2013, ενώ οι τιμές του κάστανου για το 2014 ήταν από 1 ευρώ μέχρι και 3,10 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι έφθασαν τα 3,5 ευρώ το κιλό.

Αναλυτικότερα, πέρυσι η τιμή στα κάστανα για τον παραγωγό έφθασε τα 3,50 ευρώ ανά κιλό για τα χοντρά και η μικρότερη τιμή ήταν 1,5 ευρώ το κιλό. Υπήρχαν όμως και άλλες ενδιάμεσες τιμές, ανάλογα με το πόσα κάστανα πηγαίνουν στο κιλό. Παράδειγμα: για κάστανα από 30 μέχρι 40\κιλό είχαν 3,5 ευρώ το κιλό και από 90 κάστανα\κιλό και πάνω 1,5 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές για πέρυσι ήταν μεγάλες διότι υπήρχε μικρή παραγωγή και όχι γιατί υπήρχε κάποιος μύκητας. Φέτος η τιμή στα χοντρά κάστανα έφθασε μέχρι και 3,10 ευρώ, τα μικρά μέχρι 1 ευρώ\κιλό, αφού ήταν μεγάλη η παραγωγή. Πολλοί λίγοι παραγωγοί που διατηρούσαν αρκετά κάστανα στα ψυγεία Αγιάς κατάφεραν να απολαύσουν μέχρι και 4 ευρώ\κιλό στα χοντρά κάστανα.

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Σύμφωνα με παραγωγούς της Μελιβοίας «το κάστανο της Αγιάς αρχίζει να γίνεται ανάρπαστο στις αγορές, με τους εμπόρους να πολιορκούν την περιοχή και να προσφέρουν καλές τιμές. Κάποιοι μάλιστα επιστράτευσαν κι άλλα μέσα, όπως τη διάδοση της είδησης περί μύκητα στο προϊόν, ώστε να αποσυρθούν οι νέοι και κυρίως οι ξενόφερτοι έμποροι και να «παίξουν» μόνοι τους στην αγορά του κάστανου. Κάτι που φυσικά δεν ίσχυε» όπως υποστηρίζουν οι Αγιώτες, οι οποίοι καλούν τους εμπόρους να έρχονται οι ίδιοι στο υπαίθριο παζάρι που στήνεται κάθε τέλος Σεπτεμβρίου στην περιοχή, για να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. «Εμείς στη Μελίβοια καλλιεργούμε τα κάστανα με μεγάλη προσοχή, τα συλλέγουμε καθημερινά για να είναι φρέσκα και τα πουλάμε αυθημερόν, ενώ και αμέσως οι έμποροι τα τοποθετούν στα ψυγεία, ούτως ώστε να είναι πάντα φρέσκα. Τα κάστανα Μελιβοίας μπορούν να διατηρηθούν στα ψυγεία μέχρι και έναν ολόκληρο χρόνο» καταλήγουν οι παραγωγοί.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass