Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Γ. Ανέστης: Ως το τέλος του χρόνου 2,7 δις στους αγρότες

*Στόχος οι βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις την επόμενη δεκαετία

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:09

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Για την νέα ΚΑΠ και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-20 ενημερώθηκαν οι αγρότες, στο πλαίσιο αγροτικής ημερίδας που οργάνωσε χθες η Νέα Δημοκρατία στην Νίκαια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ανά την Ελλάδα για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.

Όπως επεσήμανε ο γραμματέας αγροτικών φορέων της Ν.Δ. Γιώργος Ανέστης αυτή η προγραμματική περίοδος είναι η «τελευταία ευκαιρία», ώστε να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να δημιουργήσουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις ανεξαρτήτων μεγέθους μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα επανέλαβε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ε» ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και ο αγροτικό κόσμος είναι αντίθετοι στην φορολόγηση των επιδοτήσεων και ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δεσμευτεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή η οποία και θα δώσει λύση στον θέμα. «Το θετικό της υπόθεσης», σχολίασε, «είναι ότι με την νέα φορολογική μεταρρύθμιση εφόσον δεν φορολογηθούν οι επιδοτήσεις δίνονται δυνατότητες να εξυγιανθεί όλο το σύστημα των αγροτών με δίκαιο τρόπο, βάσει των εσόδων και των εξόδων και να φορολογείται με 13%, την ώρα που όλες οι άλλες τάξεις φορολογούνται από 22 έως 26% και πάνω».

 Ενώ σχετικά με τις πληρωμές για τα αγροπεριβαλλοντικά, αναγνώρισε την μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε αλλά, ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει και πληρώνεται η απονιτρορύπανση, ενώ μέσα στον Δεκέμβρη ξεκινάνε και τα βιολογικά. «Το ουσιαστικό είναι», υπογράμμισε «ότι έχουν ανακοινωθεί περίπου 2,7 δις που θα πάνε στις τσέπες των αγροτών μέχρι το τέλος του χρόνου μέσω όλων των προγραμμάτων και αυτό δίνει μία ανάσα για να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους».

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης διαβεβαίωσε ρητά ότι οι συντάξεις των αγροτών είναι απολύτως διασφαλισμένες και ο προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίστηκε προ ημερών τις διασφαλίζει απόλυτα για το 2015. Μάλιστα συμπλήρωσε, θα έχουμε και ένα πλεόνασμα και φέτος, όπως είχαμε και πέρσι, βάσει του οποίου θα καλύψουμε οποιοδήποτε πιθανό έλλειμμα αν χρειαστεί για το 2015.

Σχετικά δε με την μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανέφερε ότι ψηφίστηκε τα 62-40 που σημαίνει ότι ο κάθε αγρότης, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εργαζομένου-δηλαδή οποιουδήποτε τομέα της Οικονομίας, μπορεί με 40 χρόνια ασφάλισης να παίρνει σύνταξη στα 62. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όσοι έχουν λιγότερα από 40, δηλαδή έχουν 30 χρόνια ή 27 αλλά 13 σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς, μπορούν να προστεθούν αφού αφαιρεθούν και επτά χρόνια πλασματικά, εκ των οποίων τα 2 χρόνια είναι τα στρατεύσιμα. Άρα λοιπόν, μπορούν να πάρουν πολύ ενωρίτερα σύνταξη.

Ο κ. ΑΝΕΣΤΗΣ

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο κ. Ανέστης η νέα ΚΑΠ και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-20 είναι δυο εργαλεία που μπορούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να τα εκμεταλλευτούν με στόχο να δημιουργήσουν βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Εμείς πιστεύουμε, ότι επειδή αυτή η προγραμματική περίοδος είναι και μία τελευταία ευκαιρία και επειδή τα προηγούμενα χρόνια μας έχουν αποδείξει, ότι παρά το ό,τι υπήρχαν πάρα πολλοί πόροι και από τις ενισχύσεις αλλά και από παράλληλες εθνικές δράσεις, δυστυχώς δεν καταφέραμε να έχουμε βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία, να στοχεύσουμε τις ενισχύσεις, να ενημερώσουμε από νωρίς τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο για να μπορεί μέσα από τα μέτρα και τα υπομέτρα τα οποία θα προκηρύσσονται να εντάσσονται και να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες που βοηθούν στην μείωση του κόστους παραγωγής, θα αυξάνουν το εισόδημά τους μέσα από ενισχύσεις αλλά το κυριότερο είναι ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να δίνουν υπεραξία στα προϊόντα τους, έτσι ώστε να καταφέρουμε μέσα στην επόμενη δεκατία να έχουμε εισόδημα από τις πωλήσεις των προϊόντων και από την αξία παραγωγής της κάθε εκμετάλλευσης. Και βέβαια η ενίσχυση να παίζει το ρόλο του «δίχτυ ασφαλείας», γιατί ούτως ή άλλως οι ενισχύσεις ανέκαθεν εδίδοντο στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους για συγκεκριμένους λόγους. Όλα αυτά λοιπόν θα μπουν στην σωστή τους διάσταση πλέον, μέσα από τα συγκεκριμένα εργαλεία και με επιπλέον δράσεις που δρομολογούνται προκειμένου να μπορεί να τις εκμεταλλευτεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος και να δημιουργήσουν βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση, άσχετα με τι μέγεθος εκμετάλλευση έχει.

ΛΟΙΠΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Στην ημερίδα τοποθετήσεις έκαναν επίσης: ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της γραμματείας αγροτικών φορέων, γεωπόνος Δήμος Γκανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020.Ο αγρονόμος, τοπογράφος-μηχανικός Αν. Καλογρηάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της νέας ΚΑΠ και ο Μ. Βασιλόπουλος, δρ. χημικός-μηχανικός και αναπληρωτής τομεάρχης υπεύθυνος για περιβαλλοντικά θέματα, ο οποίος αναφέρθηκε στα κεφάλαια: γεωργία, περιβάλλον, υδάτινοι πόροι και ενέργεια.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και εκ μέρους της ΝΟΔΕ Λάρισας είχε ο Χρ. Σιδηρόπουλος, πρόεδρος των Λαρισαίων Αγροτών.

Ενώ χαιρετισμούς έστειλαν οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας και την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας Δημήτρης Παπαευθυμίου, ο πρόεδρος της περιφερειακής οργάνωσης της Ν.Δ. για την Θεσσαλία Γιώργος Ζιαράγκας, ο Δημ. Σοφολόγης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεωπόνων και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, στελέχη και αγρότες.

Ιδιαίτερη συνομιλία με τον Γ. Ανέστη είχε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass