ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημιουργία νέων ιδιωτικών οικισμών

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2014 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:15

Η Διοικούσα Επιτροπή των «Οικιστικών Ενώσεων Καθηγητών ΤΕΙ Λάρισας» σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής: «Οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, πολεοδομικά και πληθυσμιακά μέσα από ένα σύστημα κάθετης συνεχούς δόμησης με κύριο στόχο την εμπορική εκμετάλλευση της κτιριακής κατασκευής, όμως κυρίως σε βάρος της ποιότητας ζωής. Σε μια πόλη σαν τη Λάρισα, με ελάχιστο πράσινο, πυκνή δόμηση και οξύ κυκλοφοριακό, οι συνθήκες διαβίωσης δημιούργησαν πριν αρκετά χρόνια σε πολλούς συμπολίτες μας την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικής μορφής διαβίωσης σε οικιστικό περιβάλλον πιο αποδεκτό.

Στην κοινότητα του ΤΕΙ Λάρισας, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η τάση φυγής από την τσιμεντούπολη οδήγησε μια ομάδα καθηγητών στην αναζήτηση κατάλληλων εκτάσεων με σκοπό την ιδιωτική πολεοδόμηση και η ιδέα αυτή έγινε ευρύτερα αποδεκτή από μέλη και φίλους του Ιδρύματος.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας δημιουργήθηκαν μετά το 2002, δύο ενώσεις φυσικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με επωνυμία “Οικιστικές Ενώσεις Καθηγητών ΤΕΙ Λάρισας”, οι οποίες απαριθμούν σήμερα περί τα 240 μέλη και φίλους της ευρύτερης κοινότητας του ιδρύματος. Σκοπός των ενώσεων είναι η ιδιωτική πολεοδόμηση πρότυπων οικισμών κύριας κατοικίας εντός του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Νίκαιας.

Για τον σκοπό αυτό αγοράστηκαν από ιδιώτες της περιοχής και συνενώθηκαν σε δύο, εκτάσεις αγροτεμαχίων 168 και 107 στρεμμάτων, ήτοι συνολικά 275 στρέμματα. Με την ένταξη των εκτάσεων σε Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), καθηγητές και φίλοι του ΤΕΙ Λάρισας αναθέσαμε σε κοινοπραξία μελετητών της πόλης μας την σύνταξη όλων των απαραίτητων μελετών για τη χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας και την οριστική έγκριση της πολεοδομικής μελέτης από το Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Σήμερα, χάρη στις συνεχείς και επίπονες ενέργειες των μελετητών με τους οποίους διατηρούμε άριστη συνεργασία, εγκρίθηκαν όλες οι μελέτες και ολοκληρώθηκαν ικανοποιητικά οι απαιτούμενες προϋποθέσεις προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Βρισκόμαστε σήμερα σε αναμονή της υπογραφής σχετικού Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνονται οριστικά οι δύο πολεοδομικές μελέτες των οικιστικών ενώσεων.

Σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα η Διοικούσα Επιτροπή των "Οικιστικών Ενώσεων Καθηγητών ΤΕΙ Λάρισας" καλεί όλα τα μέλη να παρευρεθούν σε γενική συνέλευση μεθαυριο Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του τμήματος Διοίκησης & Διαχείρισης Έργων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις σε θέματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του έργου πολεοδόμησης.

Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή επισημαίνει ότι η παρουσία και συμμετοχή όλων των οικοπεδούχων μελών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και καθοριστικής σημασίας για το μέλλον αυτού του εγχειρήματος εθνικής εμβέλειας που, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται στην ευρύτερη περιοχή μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass