ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Η αξιοποίηση ενός επίγειου παραδείσου…

* «Έργο προστιθέμενης αξίας, με ιδιαίτερη σημασία για όλη τη χώρα», το χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, «θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή από τόπο διέλευσης σε τόπο προορισμού», ανέφερε ο δήμαρχος Τεμπών

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:34

Ήπιες παρεμβάσεις με σεβασμό στο περιβάλλον στη βάση όσων επιτρέπονται να αναπτυχθούν σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη «Natura», όπως είναι η Κοιλάδα των Τεμπών, προτείνονται να γίνουν στο πλαίσιο μας προσπάθειας αξιοποίησης αυτού του –όπως χαρακτηρίστηκε- επίγειου παραδείσου.

«Η προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια, αφού αντιληφθήκαμε τη σημασία της ανάδειξης αυτού του παγκόσμιου μνημείου της φύσης», ανέφερε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, ο οποίος και υποστηρίζει θερμά τη συγκεκριμένη πρόταση.

Η αλήθεια είναι ότι Κοιλάδα των Τεμπών, παραμένει εδώ και χρόνια ένας αναξιοποίητος θησαυρός, που για πρώτη φορά οι τοπικοί παράγοντες στρέφουν την προσοχή τους και κάνουν το πρώτο βήμα, να του δώσουν τη σημασία που αρμόζει και την αξία που του πρέπει.

Χθες, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, παρουσιάστηκε η πρόταση αξιοποίησης της Κοιλάδας, που έχει συντάξει αφιλοκερδώς ομάδα αρχιτεκτόνων του γραφείου «Α+Α Κατσαρός και συνεργάτες» και η οποία αποτελείται από τους κ.κ. Απόστολο Κατσαρό, Αντώνη Κατσαρό, Έλενα Κανάκη και Νικολέτα Ζαφείρη.

«Αποσκοπεί στο να αναδείξει τον πλούτο και την αξία της Κοιλάδας των Τεμπών και να την καταστήσει από τόπο διέλευσης σε τόπο προορισμού», δήλωσαν οι οργανωτές της παρουσίασης, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Τεμπών, υποστηρίζοντας για τον κοινό στόχο τους: «Στόχος της πρότασης αυτής είναι η επανενεργοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και η πρόβλεψη ήπιων χρήσεων, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον για το σύνολο της έκτασής της, με την παράλληλη ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων».

«Έργο προτιθέμενης αξίας, κοινωνικής και οικονομικής, όχι μόνο για τη Θεσσαλία αλλά για όλη τη χώρα», το χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, κατά την έναρξη της εκδήλωσης παρουσίασης της πρότασης, επισημαίνοντας ότι «θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να προχωρήσουν οι μελέτες δημιουργίας αυτού του περιβαλλοντικού πάρκου και να ενταχθεί η υλοποίησή του στο ΕΣΠΑ, ώστε η κοιλάδα των Τεμπών, να γίνει τόπος προορισμού και σταθμός στη χώρα».

Για το τι περιλαμβάνει η πρόταση αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος, ανάφερε μεταξύ άλλων: «Προτείνει την επανενεργοποίηση των Πηγών (Δάφνης και Αφροδίτης), ανάδειξη του αρχαιολογικού τουρισμού, εκπαιδευτικές επισκέψεις στον χώρο της Δρυάδος, στη δριστέλλα Μαργκά και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Προβλέπει μουσείο σιδηροδρόμων, ανάδειξη χλωρίδας και πανίδας, του φυσικού περιβάλλοντος και βεβαίως την περαιτέρω ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Το ενιαίο πάρκο θα έχει μία αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος.

Η αρχή προβλέπεται στον παλιό σταθμό Ιτέας, ο ενδιάμεσος κόμβος στο ύψος της Αγίας Παρασκευής και το τέλος στο ύψος του Οινοποιείου και της ευρύτερης περιοχής του Πυργετού, εκεί που βρίσκεται το πετρογέφυρο, με προοπτική να καταλήξει μέχρι το ύψος του Παλιού Τελωνείου στην περιοχή Παπαπουλίου του Δ. Διαμερίσμστος Αιγάνης.

Συντελείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 η διάνοιξη των σηράγγων.

Εμείς στοχευμένα, έπρεπε να προσεγγίσουμε εκείνα τα σημεία που πέραν των άλλων ευεργετημάτων, θα μας δώσουν και τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στην Κοιλάδα και αναφέρομαι τόσο στην αρχή του πάρκου, με την κατασκευή του ενδιάμεσου προαστιακού σταθμού στην Ιτέα, όσο και στο τέλος του πάρκου με την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου, στην έξοδο των σηράγγων στο ύψος του Πυργετού.

Θεωρώ σκόπιμο να ευχαριστήσω τον κ. περιφερειάρχη για τις κοινές προσπάθειες που καταβάλλαμε αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τον κ. Χρυσοχοϊδη, που αντιλήφθηκε την σημασία της προσβασιμότητας σ΄ αυτήν την απείρου φυσικού κάλλους περιοχή.

Πρόκειται για μία πρόταση που φιλοδοξούμε να γίνει- μετά και από κάποιες παρεμβάσεις- οριστική μελέτη και να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ

της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα έργο και μία προσπάθεια που δεν είναι μόνο του Δήμου Τεμπών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουμε την ευτυχία να βρίσκεται στα διοικητικά μας όρια, αλλά είναι ένα έργο πανελλήνιας εμβέλειας.

Το μελετητικό γραφείο του κ. Κατσαρού, με τους συνεργάτες του επεξεργάζονται αυτή την πρόταση και η δουλειά τους δεν είχε καμία οικονομική επιβάρυνση στον Δήμο Τεμπών. Έγινε δηλαδή αφιλοκερδώς και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια».

ΤΙ ΕΣΤΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ

Στο ερώτημα σε τι συνίσταται η ανάδειξη και πώς μπορεί να επιτευχθεί, οι μελετητές ανάφεραν μεταξύ άλλων, για τη φιλοσοφία της: «Ως ανάδειξη νοείται ένα σύνολο επεμβάσεων που θα ενεργοποιεί τη συνέργεια ανάμεσα στα δύο συστήματα/περιβάλλοντα, το φυσικό και το πολιτισμικό. Επεμβάσεις που θα αποκτούν νόημα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο συστήματα αλληλοτροφοδοτούνται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Η «επαφή», λοιπόν, του ενός με το άλλο (κυριολεκτική και μεταφορική) οδηγεί σε ένα νέο, σύνθετο περιβάλλον που αναδεικνύει τον πλούτο και την αξία της κοιλάδας των Τεμπών.

Στόχος είναι ο επισκέπτης να μην καταναλώνει τον τόπο, να μην τον ζει ως θέαμα αλλά να γίνεται συμμέτοχος αυτού. Επομένως, η ανάδειξη περνάει και μέσα από την ενεργό εμπλοκή του επισκέπτη σε δραστηριότητες που πηγάζουν από το περιβάλλον της κοιλάδας και τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της. Ζητούμενο είναι η παραμονή του εκεί να γίνεται βίωμα το οποίο πραγματώνεται με την ενεργό συμμετοχή του τόσο σε προγραμματισμένες χρήσεις/δράσεις όσο και σε απρόβλεπτες.

Για την επίτευξη της ανάδειξης και της προσέλκυσης επισκεπτών, η κοιλάδα των Τεμπών αντιμετωπίζεται ως πάρκο. Η πρόταση συνίσταται στην οργάνωση της περιήγησης στο πάρκο».

Στην παρουσίαση της πρότασης χθες, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παν. Σαρχώσης, τοπικοί παράγοντες του Δήμου Αγιάς, εκπρόσωποι τοπικών φορέων των Δήμων Λάρισας και Τεμπών, εκπρόσωποι πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων κ.ά.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass