ΓΕΝΝΗΣΕ 6 ΑΡΝΙΑ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Προβατίνα... εξάσφαιρο στον Αμπελώνα

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2014 2:07 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:00
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Στο βιβλίο Γκίνες πρέπει να μπει προβατίνα από τον Αμπελώνα αφού ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα που μπορεί να αντικρίσει κανείς στον κτηνοτροφικό χώρο και ειδικότερα στην αιγοπροβατοτροφία είναι όπως αυτό που είδαν ξαφνικά στο κοπάδι τους οι κτηνοτρόφοι από τον Αμπελώνα Ζήσης και Χρήστος Παρλίτσης, όταν ξαφνικά είδαν μία από τις ετοιμόγεννες προβατίνες που έχουν στο κοπάδι τους γέννησε ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, ούτε τέσσερα αρνιά αλλά έξι! Οι δύο κτηνοτρόφοι αν και νέοι είναι έμπειροι στον κλάδο τους διατηρώντας σύγχρονη βελτιωμένη κτηνοτροφική μονάδα, ωστόσο τόσο οι ίδιοι όσο και παλιότεροι κτηνοτρόφοι μιλούν για σπάνιο φαινόμενο αφού συνήθως οι προβατίνες γεννούν μέχρι δύο, βαριά τρία αρνιά.
Μιλώντας στην «Ε» οι δύο κτηνοτρόφοι πέρα από τη σπανιότητα του φαινομένου σημειώνουν ότι το γεγονός αυτό δεν είναι καλό για τη μάνα προβατίνα αφού για να μπορέσει να θρέψει και τα έξι αρνάκια θα καταπονηθεί πάρα πολύ ο οργανισμός της μη αποδίδοντας το απαιτούμενο γάλα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αθανάσιο Γκουντέλα, μέχρι τώρα συνηθισμένα φαινόμενα στη γέννηση από προβατίνες είναι μέχρι και τετράδυμα και αυτό πολύ σπάνια. Η δε γέννηση εξάδυμων είναι απίθανη. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός όταν η προβατίνα και το κριάρι προέρχονται από εξευγενισμένες φυλές, σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή, τότε είναι δυνατόν να προκύψει το συγκεκριμένο φαινόμενο με εξάδυμα.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass