ΑΡΧΙΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΤΥΡΝΑΒΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Εντυπωσιακή Βραδιά Μνήμης στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2014 19:40 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:20

Άρχισαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής και επίσημα   στον Τύρναβο οι εκδηλώσεις για το Τυρναβίτικο Καρναβάλι 2014. Στις 8 το βράδυ στο δημοτικό θέατρο Τυρνάβου  πραγματοποιήθηκε η «Βραδιά Μνήμης» και η έναρξη των εκδηλώσεων. Μεταξύ άλλων το θετικό της βραδιάς ήταν πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου  ο οποίος κυριολεκτικά κατέκλυσε το Δημοτικό Θέατρο.

Απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις και αναμνηστικά στους ανθρώπους που συνέβαλαν στη διατήρηση της παράδοσης του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού. Παράλληλα  δόθηκαν αναμνηστικά σε όλα τα μέλη των γκρουπ που έλαβαν μέρος στο περυσινό Τυρναβίτικο Καρναβάλι.

Η Αποκριά και το Καρναβάλι είναι γιορτή που συνδέεται κυρίως με τον κύκλο των εποχών του έτους οι άνθρωποι πανηγυρίζουν για την άνοιξη, για το φως που ξαναγεννιέται, για το τέλος του χειμώνα που κρατούσε το φως αιχμάλωτο.

Οι ρίζες της γιορτής χάνονται στο βάθος του χρόνου.

Ο Τύρναβος, πόλη κατεξοχήν γεωργική με κατοίκους εύθυμους, εργατικούς και δημιουργικούς δεν ήταν δυνατό να μην έχει τη δική του συμμετοχή στις γιορτές της Αποκριάς.

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι, ως έθιμο έχει αρκετά μεγάλη ιστορία, καθώς επιβεβαιωμένα στοιχεία για την τέλεση του υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ιδρύεται στην πόλη μας ο Μουσικοαθλητικός Σύλλογος «ΑΝΑΠΛΑΣΙΣ». Η πορεία του δεν ήταν πάντα εύκολη.

Συχνά αντιμετώπισε δυσκολίες και δέχθηκε επιθέσεις με το πρόσχημα πώς έθιγε τα χρηστά ήθη της εποχής, στην πραγματικότητα γιατί ενοχλούσε η καυστική σάτιρα και  αλήθειες που μέσω αυτής αποκάλυπτε (γι’ αυτό και απαγορεύτηκε στα χρόνια της δικτατορίας).

Παρά τις δύσκολες συνθήκες όμως άντεξε στο χρόνο ήδη από τη δεκαετία του 1950 εμπλουτίστηκε με πεζοπόρα τμήματα καρναβαλιστών, ενώ από τη δεκαετία του 1980 επανήλθε δυναμικά, με μικρή συμμετοχή στην αρχή, για να φτάσει στα τελευταία χρόνια να θεωρείται ένα από τα πέντε  καλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας και να αποτελεί εκδήλωση γνωστή σε όλη την χώρα και το εξωτερικό.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Δημήτρης Χαλούλης ο οποίος διάβασε και τον Όρκο του Βασιλιά Καρνάβαλου

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων ως εξής:

- Βραβείο Παρουσίασης:        Hangover + Τρελοί δεκαπεντάχρονοι         Ο Λούκυ Λουκ στην άγρια κρίση Cowboys

- Βραβείο ενδυμασίας: Ομάδα Τάσου Ψύρρα Θεατρικές μορφές.

- Café Cucci Vikings

- 5ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου: Όλα τα άπλυτα στη φόρα

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου: Ομάδα S/6 /Φευγάτοι  Στρουμφάκια στην κρίση την έχουμε στρουμφίσει...βουλιάζουμε

Βραβείο Σάτιρας:         Ομάδα Ζουλού « Της π… το κάγκελο»

Βραβείο άρματος: Τα Φσέκια Dancing with the Λόρδα

- Ομάδα Εργαζομένων Carrefour (μαζί τους τα είδωλα) Bollywood

Βραβείο Εμπνευσης: Café Εν Τυρνάβω    TAX FREE BABIES (Αφορολόγητα μωρά)

Βραβεία αφοσίωσης: Ντάνη Ζαχαρούλα Βασίλισσα 2013, Παπαθεοδώρου – Αναστασίου Ζωή, για την πολύχρονη προσφορά της στον θεσμό και Γκουλέτσας Απόστολος, Κατσίμπαρος Γεώργιος, Μόκας Βασίλειος επίσης για την πολύχρονη προσφορά τους στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι  με την ιδιότητά τους ως επαγγελματίες φωτογράφοι του Τυρνάβου.

Οι Βασίλισσες

Ιδιαίτερο χειροκρότημα απέσπασαν οι Βασίλισσες του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού, όπου αρχικά έγινε η παρουσίαση της φετεινής Βασίλισσας Δήμητρας Σιώκου η οποία βράβευσε την περυσινή  Ζαχαρούλα Ντάνη.

Επίσης επιδόθηκαν, αναμνηστικά διπλώματα σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην περυσινή παρέλαση

Ακολούθησε μουσική συναυλία  υπό τη διεύθυνση του κ. Θέμη Σαμαντζή με τους μουσικούς  Λίνα Νούτσου, Τζίμης Μακροστέργιος, Δημήτρης Κατσαβάκης και Απ. Σακάς.

Η βραδιά έκλεισε με πλούσιο μπουφέ στο φουαγιέ του θεάτρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass