«Στέγη Αλληλεγγύης» στο κέντρο της Λάρισας

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2014 15:31 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:43

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Η ισχύ εν τη ενώσει, που έχουν αναπτύξει πολίτες της Λάρισας,  προκειμένου να συμβάλλουν με τρόπο καθοριστικό στην οικονομία των νοικοκυριών και στη στήριξη όσων έχουν ανάγκη με δράσεις προσφοράς και εθελοντική εργασία, κατέκτησε ακόμη ένα στόχο, που είναι η δημιουργία μιας «Στέγης Αλληλεγγύης», η οποία θα αποτελεί την «κυψέλη» τους.

Ο λόγος για τους «Ενεργούς Πολίτες Λάρισας», στους οποίους Λαρισαία παραχώρησε στέγη, στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Αλ. Παναγούλη και Μανδηλαρά , μια νεοκλασσική μονοκατοικία, διακόσιων τετραγωνικών και τα σχέδια για τη διαμόρφωσή της και την λειτουργία της, παρουσίασαν χθες μέλη των Ενεργών πολιτών σε συνέντευξη τύπου.

Η παλιά κατοικία, εντάσσεται μετά από δεκαετίες κλειστή, ως «ζωντανό κύτταρο» στην καθημερινότητα της πόλης και μάλιστα για σκοπό σημαντικό σε καιρούς χαλεπούς,  ανοίγοντας τις πόρτες της για όλους τους πολίτες.

Αναλυτικότερα, για το ιστορικό της νέας τους στέγης, το μέλος των Ενεργών Πολιτών» κ.  Βάντα Ζαχαρακοπούλου, ανάφερε: Μετά από προσπάθειες ενός και πλέον χρόνου καταφέραμε να αποκτήσουμε τη δική μας Στέγη Αλληλεγγύης. Θυμίζουμε ότι η πρώτη απόπειρα έγινε πριν από ένα χρόνο με την παραχώρηση σπιτιού από εργολάβο της πόλης, δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Καθαρίσαμε με σκληρή δουλειά εθελοντών το σπίτι, αλλά διάφορες τεχνικές δυσκολίες με σοβαρότερη την κατάρρευση μέρους της κεραμοσκεπής του μας ανάγκασαν να αναζητήσουμε αλλού στέγη.

Εξαντλήσαμε τις προσπάθειες με ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών στο κέντρο της Λάρισας και γύρω από αυτό. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το δισταγμό ιδιοκτητών να παραχωρήσουν τα ακίνητά τους μαζί με νομικές και φοροτεχνικές δυσκολίες λόγω του γεγονότος ότι οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο να μην έχουμε σωματειακή ή εταιρική δομή.

Και λέω δύσκολος δρόμος, γιατί το γεγονός ότι δεν είμαστε ΜΚΟ ή ΜΚΕ μας αποστερεί χιλιάδες ευρώ από προγράμματα της Ευρώπης ή της χώρας μας. Η απουσία προεδρείου με σφραγίδα, η αχρήματη συναλλαγή και η ανεξαρτησία από κάθε μορφής εξουσία παραμένουν εδώ και δύο χρόνια αδιαπραγμάτευτες επιλογές μας. Γι'αυτό και επιμείναμε στην αναζήτηση προσφοράς από ιδιώτη, και όχι από δημόσιους φορείς και δημοτικές επιχειρήσεις.

Επίσης, θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστεί και σ' αυτό τον τομέα η αλληλεγγύη μεταξύ των συμπολιτών.

Τελικά, βρέθηκε η κατοικία, η ιδιοκτήτρια της οποίας την παραχώρησε χωρίς δισταγμούς μόλις πληροφορήθηκε το σκοπό της χρήσης της. Το πρόσφερε στη μνήμη των παππούδων της, ζεύγος Μπόκαρη, άνθρωποι που καλλιέργησαν την παιδεία στην πόλη. Άλλωστε, και αυτό το σπίτι ήταν το πρώτο κέντρο διδασκαλίας αγγλικής γλώσσας στην μεταπολεμική Ελλάδα».

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ

ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ

Ο κ. Ρένος Καφάσης, αναφερόμενος στις δράσεις που θα αναπτυχθούν στη Στέγη Αλληλεγγύης, επεσήμανε τα εξής : « Στο ισόγειο θα λειτουργεί χώρος γραμματείας, όπου θα γίνεται η παράδοση ή παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό σημαίνει ότι θα παραλαμβάνουμε τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα και  βιβλία, για να υποστηρίξουμε τη λειτουργία του «Αλληλέγγυου Παντοπωλείου», την ενίσχυση άπορων κρατουμένων και την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, αντίστοιχα.

Επίσης, θα μπορεί κάποιος να παραλάβει από την κουζίνα μερίδες φαγητού που θα μεταφέρουν οι εθελοντές από τη δράση «Μερίδα Αλληλεγγύης».

Στις δύο μικρότερες αίθουσες θα λειτουργεί «Κοινωνικό Φροντιστήριο» και «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη». Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο δεν θα γίνονται μόνο μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου, αλλά και για ενήλικες άνεργους, που θέλουν να μάθουν πληροφορική, οικονομικά, γεωπονική, μουσική, ζωγραφική κ.α.

Στο υπόγειο, μόλις διαμορφωθεί ο χώρος, θα λειτουργήσει το «Αλληλέγγυο Παντοπωλείο», όπου θα αποθηκεύονται τρόφιμα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα και τα οποία θα παραλαμβάνουν μέλη των δικαιούχων οικογενειών που έχουν επιλεγεί ύστερα και από έλεγχο εθελοντών Κοινωνικών Λειτουργών.

Είναι αυτονόητο ότι οι εθελοντές που θα βρίσκονται εδώ θα υποστηρίζουν και κάθε άλλη δράση των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας», όπως οι προεγγραφές για διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, η εγγραφή εθελοντών, η διατήρηση και καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων, η ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων κ.α.»

ΤΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Ο κ. Κώστας Κεδράς, παρουσίασε τις ανάγκες του κτιρίου και τις εργασίες που προβλέπεται να γίνουν, λέγοντας μεταξύ άλλων: « Για να διαμορφωθεί αυτός ο χώρος, που ήταν για πολλά χρόνια κλειστός, θα χρειαστεί υλική ενίσχυση, εκτός από πολλή δουλειά, που ήδη προσφέρουν οι εθελοντές.

Κάνουμε λόγο μόνο για παροχή υλικών και εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη. Καλούμε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές να συνδράμουν στην κοινωνική αυτή προσπάθεια, που δεν γίνεται για την Κίνησή μας, αλλά για την ενίσχυση των συμπολιτών μας.

Ήδη διευθυντής καταστήματος και εθελοντές εργαζόμενοι στην επιχείρησή του, είναι σε επαφή μαζί μας για την προσφορά υλικών και εργασίας στο χώρο.

Δύο ιδιώτες πρόσφεραν έπιπλα από τις επιχειρήσεις τους και ένας συνταξιούχος γιατρός ανέλαβε μέρος των εργατικών για τη διαμόρφωση του υπογείου.

Τέλος, σε ότι αφορά τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς και καλλιτέχνες γκράφιτι να συμβάλλουν στην αισθητική παρέμβαση με καλαίσθητα θέματα που να είναι σχετικά με την αλληλεγγύη και παράλληλα να σεβαστούν το χώρο και να μην τον γεμίσουν με συνθήματα. Εμείς θα διαθέσουμε τα χρώματα και αυτή θα διαθέσουν χρόνο, φαντασία και μεράκι. Ήδη είμαστε σε συνεννόηση με έναν ζωγράφο, μια σχολική ομάδα και δύο καλλιτέχνες δρόμου. Περιμένουμε και άλλες προτάσεις. Θα επιλεγούν τα έργα που θα ψηφιστούν στο διαδίκτυο».

Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν εθελοντικά σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο:  6987 222208.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass