Αφανίζονται από ηλεκτροπληξία οι πελαργοί!

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2014 20:34 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:04

Εξοργισμένοι είναι κάτοικοι του Μεγ. Ελευθεροχωρίου στην Ελασσόνα, γενικά με τους υπεύθυνους, που λόγω αδιαφορίας, όπως καταγγέλλουν, αφήνουν τους σιωπηλούς φίλους του ανθρώπου, τους πελαργούς, να πέφτουν θύματα ηλεκτροπληξίας!

Σύμφωνα και με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «επειδή  ζει μέσα σε πόλεις και χωριά και συχνά χρησιμοποιεί τους στύλους για να καθίσει ή να κάνει τη φωλιά του, ο πελαργός απειλείται ιδιαίτερα από ηλεκτροπληξία. Είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας, που περιορίζει την αναπαραγωγική επιτυχία των Πελαργών και σοβαρή αιτία μείωσης του πληθυσμού τους.»

 Έτσι και στην περίπτωση του Μ. Ελευθεροχωρίου, οι πελαργοί, που έχουν τη φωλιά τους στο καμπαναριό της εκκλησίας, πατούν συχνά σε γυμνά καλώδια και πέφτουν θύματα ηλεκτροπληξίας. Δεν μπορούν να βλέπουν άλλους πελαργούς, να πέφτουν νεκροί από τη φωλιά τους. Όπως καταγγέλλουν στην «Ε», εδώ και πέντε χρόνια, χάνονται πελαργοί, που φωλιάζουν στο καμπαναριό, επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε με τα γυμνά καλώδια ηλεκτροδότησης. Έχουν αναφέρει τα συμβάντα στο δήμο και άλλους φορείς, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε. Χρειάζεται απλά, η επικάλυψη των γυμνών καλωδίων, που βρίσκονται στο καμπαναριό, κοντά στη φωλιά.

Με αφορμή πρόσφατο συμβάν, δημοσιοποιούν τα ζήτημα ζητώντας να σταματήσει ο αφανισμός των πελαργών, των «συγκατοίκων» του ανθρώπου και προστατών των αγρών από ερπετά, τρωκτικά κλπ. Η «Ε» θυμίζει και κινητοποίηση κατοίκων πέρυσι το καλοκαίρι στην Τερψιθέα, που απελευθέρωσαν παγιδευμένο πελαργό. Με τη βοήθεια ιδιώτη, που πρόσφερε ανυψωτικό μηχάνημα, ανέβηκαν στη φωλιά του, στο καμπαναριό κι έκοψαν τα σχοινιά, που κρατούσαν δέσμιο το πόδι του πανέμορφου πουλιού και δεν το άφηναν να πετάξει.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass