ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΙΑ * ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Πράσινο φως» για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014»

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2014 2:25 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:39
Του Δημήτρη Βάλλα
Με επισημότητα και μετά από πολλά χρόνια θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Πεδίο Βολής Κρανιάς Ελασσόνας η μεγάλη άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ-2014» της Πολεμικής Αεροπορίας στην οποία μάλιστα έχει λάβει πρόσκληση να την παρακολουθήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τελικά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό εάν τελικά θα παρευρεθεί.
Η άσκηση θα είναι ανοιχτή στους δημοσιογράφους για να την παρακολουθήσουν, ενώ έχει ήδη δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του ΓΕΑ καθώς για την πραγματοποίησή της υπάρχουν αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους της περιοχής.
«Πυροσβεστικά» επενέβη ο Αρχηγός Τ.Α. αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης που είχε συνάντηση με τον νέο δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου, ενώ επισκέφθηκε και το Τοπικό Συμβούλιο της Δεσκάτης διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους ότι η άσκηση θα διεξαχθει με εντελώς συμβατικό οπλισμό και όλα όσα λέγονται για χρησιμοποίηση βομβών με φώσφορο και απεμπλουτισμενο ουράνιο, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Ο Αρχηγός Τ.Α. πρόκειται παλι να επισκεφθεί την περιοχή και συγκεκριμένα την Κρανιά μεθαύριο Πέμπτη για να μιλήσει στους κατοίκους και να τους καθησυχάσει.
Ο... «ΓΥΠΑΕΤΟΣ» ΚΑΙ Ο «ΚΑΜΠΕΡΟΣ»
Όμως πολλές φόρες έχει χρησιμοποιηθεί το πεδίο βολής της Κρανιάς για ασκήσεις με τελευταία φορά και μάλιστα μαζικά μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν πραγματοποιήθηκε εκεί η διακλαδική άσκηση «ΓΥΠΑΕΤΟΣ 2013» τον περασμένο Νοέμβριο.
Εκεί συμμετείχαν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων από όλους τους Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.
Η άσκηση τότε περιελάμβανε βολές επιχειρησιακών όπλων αέρος εδάφους από τα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ σε συνεργασία με καταδείκτες λέιζερ από το έδαφος και τον αέρα.
Συγκεκριμένα στην άσκηση συμμετείχαν τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache (δύο AH-64A από το 1ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων [1ο ΤΕΕΠ] και δύο AH-64DHA από το 2ο ΤΕΕΠ), ομάδες δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (6 F-16 Block 50, Block 52+ και 52+ Advanced, 2 F-4E Peace Icarus 2000 και 2 A-7E Corsair II).
Η ΤΑΜΣ «Γυπαετός 2013» που οργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαδικασίας δημιουργίας και επιχειρησιακής δοκιμής «αλυσίδων εντοπισμού και προσβολής στόχων» που αφενός ελαχιστοποιούν τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του εντοπισμού και αναγνώρισης του στόχου και της προσβολής αυτού (κατά συνέπεια επιτρέπει την προσβολή κρίσιμων χρονικά στόχων) και αφετέρου στη συνδυαστική επιχειρησιακή αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όπλων και μέσων που σήμερα επιχειρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τώρα η νέα άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ» προβλέπει εκτέλεση βολών από το σύνολο των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με κατευθυνόμενα όπλα αέρος –εδάφους, αλλά και με βόμβες.
Τα πυρά θα είναι πραγματικά και η άσκηση θεωρείται σαν μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δράσεις της Αεροπορίας.
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Εν τω μεταξύ, με δεδομένες τις ανησυχίες στην περιοχή, αναφορά προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη άσκηση «Κάμπερος» και τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών στο πεδίο Βολής Κρανιάς, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Λαμπρούλης:
Συγκεκριμένα, κατέθεσαν ως αναφορά την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δεσκάτης με την οποία οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία μετά από πολλά χρόνια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από την Πολεμική Αεροπορία την 3η Ιούλιου 2014 στο πεδίο βολής Κρανιάς και περιλαμβάνει εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά.
Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση ματαίωση της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», τη μέτρηση των τιμών ραδιενέργειας στο πεδίο βολής αλλά και στις κατοικημένες περιοχές (Δεσκάτη, Κρανιά, Λουτρό) από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, τον καθαρισμό του πεδίου βολής από ραδιενεργές, τοξικές, χημικές ουσίες –στον βαθμό που είναι εφικτό-, καθώς και το οριστικό κλείσιμο του πεδίου βολής Κρανιάς.
Αναλυτικά στην αναφορά, αναφέρεται:
«Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει η Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία μετά από πολλά χρόνια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την 3η Ιούλιου 2014 και περιλαμβάνει εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά! Η άσκηση θα γίνει στο πεδίο βολής Κρανιάς και περιλαμβάνει «καταιγίδα» βομβών.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα το 1984 στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής επίδειξης ενός πυροβόλου όπλου του GAV A7 που είχε σαν προορισμό τα αεροσκάφη Κόρσερ Α7 χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου έπεσαν στο πεδίο βολής ΚΡΑΝΙΑΣ από μαχητικά της 111 Πτέρυγας Μάχης.
Το 1995 στο πλαίσιο και πάλι της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ» χρησιμοποιήθηκαν ραδιενεργά βλήματα.
Το 2011 πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ και το 2013 η άσκηση ‘γυπαετός’ με άγνωστες ακόμα συνέπειες για το οικοσύστημα και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Παλιότερα έχασαν τη ζωή τους δυο κτηνοτρόφοι από άσκαστα βλήματα και σημειώθηκαν «αστοχίες» καθώς βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στην Κρανιά.
Η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι και της Δεσκάτης και της Κρανιάς είναι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο νομός Γρεβενών έρχεται τέταρτος σε θνησιμότητα από καρκίνο σε όλη την ελληνική επικράτεια!
Οι ισχυρισμοί της αεροπορίας και της κυβέρνησης ότι δεν γίνεται χρήση επικίνδυνων υλικών δεν πείθουν κανέναν. Το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει παραδεχτεί ανεπισήμως ότι πιθανόν ασκήσεις με «ακίνδυνα» όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν γίνει στη Νέα Αγχίαλο-Βόλου, Κρανέα Ελασσόνας, Λιτόχωρο Πιερίας, Σφελινό Θεσσαλονίκης, Ζίχνη Σερρών.
Οι κάτοικοι της Δεσκάτης καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η περιοχή μας σε χωματερή πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων και «άσυλο καρκινοπαθών».
Απαιτούμε:
Α) Την άμεση ματαίωση της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ».
Β) Τη μέτρηση των τιμών ραδιενέργειας στο πεδίο βολής αλλά και στις κατοικημένες περιοχές (Δεσκάτη, Κρανιά, Λουτρό) από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Γ) Τον καθαρισμό του πεδίου βολής από ραδιενεργές, τοξικές, χημικές ουσίες –στο βαθμό που είναι εφικτό-.
Δ) Το οριστικό κλείσιμο του πεδίου βολής Κρανιάς».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass