Εγκρίθηκαν 42 εκ για το δρόμο Λάρισα-Τρίκαλα

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2013 0:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:29

Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που αφορά στην καλύτερη σύνδεση μεταξύ των θεσσαλικών πόλεων, στην ασφάλεια της μετακίνησης και την ανάπτυξη, σημειώθηκε μετά από απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την εκταμίευση ποσού 41,9 εκ ευρώ  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για το έργο «Κατασκευή οδικών τμημάτων Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων», κατατάσσοντας έτσι το συγκεκριμένο  έργο στα «μεγάλα έργα» του Επιχειρησιακού προγράμματος της χώρας. Η συγκεκριμένη  απόφαση  θα επιτρέψει συγκεκριμένα την κατασκευή νέων τμημάτων μήκους 7,8 χλμ αλλά και την αναβάθμιση υπαρχόντων τμημάτων μήκους 16,2 χλμ στην ΕΟ Λάρισας-Τρικάλων.

Μεταξύ άλλων, θα διαπλατυνθεί ο δρόμος Λάρισας-Τρικάλων από την αρχή της παράκαμψης Μεγαλοχωρίου, θα δημιουργηθεί η παράκαμψη της Φαρκαδώνας θα γίνουν δυο ανισόπεδοι κόμβοι, και θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια από την διασταύρωση της Ραχούλας έως το Ζάρκο.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της και τον Κανονισμό του Συμβουλίου, εξετάζοντας τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας για το υπόψη έργο, κρίνοντας ότι αυτό είναι συνεπές με τις προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ότι συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων των εν λόγω προτεραιοτήτων και ότι είναι επίσης συνεπές με άλλες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ενέκρινε για συγχρηματοδότηση από το Ε.Τ.Π.Α. με ποσοστό 85%.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Επίτροπος κ. Johannes Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε: «Το έργο αυτό βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών, καθιστώντας τες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Δημιουργεί επίσης τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών».

            Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Η έγκριση αυτή από την Ε.Ε., αποδεικνύει τη συστηματική εργασία και συνεργασία που εκτελείται για την τήρηση των προϋποθέσεων συγχρηματοδότησης των έργων, προκειμένου να υπάρχει θετική συνεισφορά στον εθνικό προϋπολογισμό και εξάλειψη τυχόν διορθώσεων ή μειώσεων συγχρηματοδότησης στα έργα που διαχειρίζονται και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η εξοικονόμηση ανθρώπινου χρόνου και η μείωση των παθόντων από οδικά τροχαία ατυχήματα, αποτελούν τα κύρια και μη ποσοτικοποιημένα οφέλη του έργου».

            Ακόμη ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι με τις ενέργειες και συνεργασία της γεν. γραμματέα  Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Πόπης Γερακούδη και του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έγινε εφικτή η έναρξη υλοποίησης του όλου έργου πριν την τελική έγκρισή του από την Ε.Ε., λαμβάνοντας από το Υπουργείο σύμφωνη γνώμη επαναδημοπράτησης των διαλυμένων εργολαβιών με πόρους του εθνικού προγράμματος, διεξαγωγή διαγωνισμών και συμβασιοποίηση έγκαιρα, ώστε σήμερα να βρισκόμαστε σε θέση να αναμένουμε σύντομα την ολοκλήρωση των έργων, μετά την αρχική παράδοση τμημάτων του στο προηγούμενο διάστημα.

             Η κατασκευή νέων τμημάτων μήκους 7,8 χιλιομέτρων και η αναβάθμιση των υπαρχόντων τμημάτων της Ε.Ο. Λάρισας–Τρικάλων μήκους 16,2 χιλιομέτρων αναμένεται να ωφελήσει τον πληθυσμό των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, που ανέρχεται περίπου σε 400.000 άτομα, καθώς και την οικονομία της Θεσσαλίας και της Ηπείρου γενικότερα. Για την ακρίβεια, το έργο αυτό συμβάλει στη διευκόλυνση της σύνδεσης του λιμένος της Ηγουμενίτσας (Ήπειρος, Ιόνιο πέλαγος) με το λιμάνι του Βόλου (Θεσσαλία, Αιγαίο πέλαγος), ενώ κατά την υλοποίηση του έργου δημιουργούνται 300 θέσεις εργασίας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Το ιστορικό

Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα «μεγάλα έργα», η συνολική δημόσια χρηματοδότηση των οποίων (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου υπόκειται σε ειδική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ άλλες κατηγορίες έργων εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

 Το έργο είναι ήδη ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας Θεσσαλίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος και βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, παρουσιάζοντας πολύ καλή απορροφητικότητα.  Το ποσό συγχρηματοδότησης που ορίζεται με την έγκριση της Ε.Ε. είναι 41,9 εκ. ευρώ (κοινοτική δαπάνη) επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού του των 49,3 εκ. ευρώ.

 Η μελέτη κόστους-οφέλους και οι λοιπές υποστηρικτικές μελέτες, καθώς και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, επεξεργάστηκαν και απεστάλησαν στην Ε.Ε. από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το «Μεγάλο Έργο» σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού, οδήγησαν σε έγκαιρη και θετική εξέλιξη την έγκρισή του. Σημειώνεται ότι ως «Μεγάλο Έργο» χαρακτηρίζεται κάθε έργο με προϋπολογισμό άνω των 50 εκ. ευρώ. Και στο ποσό αυτό προσμετρώνται όλα τα κόστη και για το σύνολο των έργων που αποτελούν μια ενιαία ενότητα.

 Εν προκειμένω, όλες οι εργολαβίες και τα λοιπά υποστηρικτικά έργα που αφορούν στον οδικό άξονα Λάρισα -Τρίκαλα, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που δαπανήθηκαν για απαλλοτριώσεις (που υπερβαίνουν συνολικά τα 18 εκ.ευρώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ), συναθροίζονται για την εξέταση του έργου στο πλαίσιο του Κανονισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός ένταξής του στο ΕΣΠΑ, επιμερισμένος σε 2 Πράξεις, αγγίζει τα 90 εκ.ευρώ, με εκτίμηση κόστους τα 66 εκ.ευρώ εκ των οποίων τα 49,3 εκ.ευρώ αποτελούν τον προς συγχρηματοδότηση προϋπολογισμό (σ.σ. εξαιρούνται τα ποσά απαλλοτριώσεων που δεν καλύπτονται από την Ε.Ε. και βαρύνουν στον εθνικό Π/Υ). Πρόσθετα, στο Γ΄ΠΕΠΘ το κόστος ανήλθε στα 22 εκ.ευρώ, για το μέρος της μιας Πράξης που είναι «έργο-γέφυρα».

 Σημειώνεται επίσης, ότι κατά την αρχική ένταξη των 2 Πράξεων στο ΕΣΠΑ, οι προϋπολογισμοί δεν υπερέβαιναν τα 50 εκ.ευρώ. Ωστόσο, μετά την διάλυση και των τεσσάρων (4) αρχικών εργολαβιών στον οδικό άξονα και την εφαρμογή της διαδικασίας για την επαναδημοπράτησή τους, ο προϋπολογισμός συνολικά υπερέβη τα 50 εκ.ευρώ, με αποτέλεσμα να πρέπει να κινηθεί η όλη διαδικασία έγκρισης από την Ε.Ε.

 Για το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, το υπόψη «Μεγάλο Έργο» είναι και το μοναδικό Δημόσιο Έργο που εντάσσεται στην κατηγορία αυτή. Ο χρόνος λήψης της απόφασης της Ε.Ε. είναι εντός του προδιαγεγραμμένου χρονοδιαγράμματος από τη χώρα, στο πλαίσιο υποβολής στην Ε.Ε. «Μεγάλων Έργων» του ΕΣΠΑ για έγκριση. Το γενικό συντονισμό πορείας έγκρισης «Μεγάλων Έργων» του ΕΣΠΑ, έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο η Περιφέρεια συνεργάζεται όλο το διάστημα για την επίτευξη του στόχου. Σημειώνεται επίσης ότι, πιθανή μη έγκαιρη έγκριση από την Ε.Ε., θα οδηγούσε σε επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού με σημαντικά ποσά. Ο αρμόδιος Οργανισμός για την υλοποίηση του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 Στοιχεία του έργου

 Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Ηπείρου» έχουν ενταχθεί οι δύο παρακάτω πράξεις οι ποίες αφορούν στον οδικό άξονα Λάρισας – Τρικάλων, ως αδιαίρετη πράξη ενιαίας τεχνικής φύσης:

§  «Τμήματα της Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων: Κατασκευή Ε.Ο. Λαρίσης – Τρικάλων από Χ.Θ. 37+ 000 έως παράκαμψη Μεγαλοχωρίου (Χ.Θ. 53+197,50)»  (έργο γέφυρα από Γ’ ΚΠΣ)  με κωδικό ΟΠΣ 216482 και

§  «Κατασκευή οδικών τμημάτων Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων»  (έργο μεταφερόμενο στο ΕΣΠΑ) με κωδικό ΟΠΣ 215626

 Με την ολοκλήρωση του πρώτου έργου, διαπλατύνεται – βελτιώνεται η υπάρχουσα Ε.Ο. σε μήκος 16,2 χλμ. (8,50 χλμ. στο Γ΄ ΚΠΣ και 7,7 χλμ. στο ΕΣΠΑ) στο τμήμα από Χ.Θ. 37+000 έως αρχή παράκαμψης Μεγαλοχωρίου στη Χ.Θ. 53+197,50, με τυπική διατομή 18,30/19,80 και ασφαλτοστρώνονται οι παράπλευροι αγροτικοί οδοί. Επίσης, κατασκευάζονται 1,8 χλμ. νέας οδού (0,75 χλμ. στο Γ΄ ΚΠΣ και 1,05 χλμ. στο ΕΣΠΑ) - γέφυρα στο Κουτσόχερο μετά των προσβάσεων -  από τη Χ.Θ. 18+300 έως τη Χ.Θ. 20+100.

Με την ολοκλήρωση του δεύτερου έργου, κατασκευάζονται 4 χλμ. νέας οδού (παρακάμπτεται η Φαρκαδόνα) από τη ΧΘ 33+000 έως τη ΧΘ 37+000 μετά των απαιτούμενων προσαρμογών με την υφιστάμενη Ε.Ο. με τυπική διατομή 18,30/19,80. Επίσης κατασκευάζονται 2 χλμ. νέας οδού (2 ανισόπεδοι κόμβοι μετά των απαιτούμενων προσαρμογών) και τέλος βελτιώνεται η οδική ασφάλεια στην Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων από διασταύρωση Ραχούλας έως Ζάρκο με την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στον άξονα και στα άκρα, περίφραξης, διαγράμμισης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass