ΞΕΚΙΝΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

Κλείνει πληγές ρύπανσης ο Δήμος Κιλελέρ

* Θα βραβευθεί το χωριό που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμου υλικού

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2013 20:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:34
Της Λένας Κισσάβου
Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του περιβάλλοντος στον θεσσαλικό κάμπο και σημαντική απειλή ταυτόχρονα για την υγεία, στοχεύει να κλείσει ο Δήμος Κιλελέρ, ξεκινώντας τον ερχόμενο μήνα την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.
Επί χρόνια, η απουσία διαχείρισης των γεωργικών αποβλήτων, που πετιόταν ανεξέλεγκτα σε ρυάκια, αρδευτικά κανάλια κι άλλους χώρους, επιβάρυνε με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφορέα, με αποτέλεσμα να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα έπρεπε να λυθούν.
Σήμερα μετά από μαραθώνιες συζητήσεις ειδικών φορέων για τη διαχείριση αυτού του είδους απορριμμάτων, με τον Δήμο Κιλελέρ, θα γίνει πράξη το πρόγραμμα ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, μια δράση στην οποία κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να συμμετάσχουν όλοι οι αγρότες.
Άλλωστε, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, κ. Φραντζέσκα Υδραίου, το 2015 η εφαρμογή της νέας
Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επιβάλλει την ορθολογική διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, θέτοντάς την ως όρο για κάθε αγρότη που θα θέλει να επιδοτηθεί για καλλιέργεια.
Με όσα προβλέπονται, ο αγρότης που θα ζητά επιδότηση θα είναι αναγκασμένος να προσκομίζει μεταξύ άλλων και βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα διαχείρισης των συσκευασιών φυτοφαρμάκων που εφαρμόζει.
Οι αγρότες του Δήμου Κιλελέρ, θα είναι πρωτοπόροι σε αυτό, από το 2013.
Ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στο πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη ενός τέτοιου σημαντικού εγχειρήματος, στον μεγαλύτερο αγροτικό δήμο της χώρας (800.000 και πλέον στρέμματα καλλιεργήσιμης γης).
Ο κ. Κομήτσας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για τη αίσια έκβαση όλων των απαραίτητων διαδικασιών που δρομολογήθηκαν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και υποστήριξε ότι αποτελεί την αρχή του τέλους για την εικόνα που παρουσίαζε ο κάμπος με την ανεξέλεγκτη ρίψη συσκευασιών φυτοφαρμάκων στα χωράφια.
«Αποτελεί μείζον ζήτημα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την υγεία των κατοίκων της υπαίθρου», τονίζει.
ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ
Οι αγρότες καλούνται να κρατούν τις άδειες συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν, να τις πλένουν ώστε να υπάρχουν το δυνατόν λιγότερα υπολείμματα, και να τις παραδίδουν στους περίπου είκοσι γεωπόνους που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.
Οι γεωπόνοι θα τις συλλέγουν σε ειδικές πλαστικές διαφανείς σακούλες, και μετά από συνεννόησή τους με τον Δήμο Κιλελέρ, σε τακτά χρονιά διαστήματα, θα τις μεταφέρουν σε σημείο συγκέντρωσης, που θα έχει οριστεί, για να τα παραλαμβάνει ειδικό όχημα. Θα αποθηκεύονται προσωρινά στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ Λάρισας και ο ΦοΣΔΑ έχει αναλάβει την αποθήκευση, τη διαμόρφωση ξεχωριστού ρεύματος δεματοποίησης, τη ζύγιση της παραγωγής, τη σύναψη σύμβασης και πώληση σε εξειδικευμένο ανακυκλωτή.
Οι συσκευασίες που θα καταλήγουν στο ΚΔΑΥ θα συνοδεύονται με βεβαίωση, από αρμόδιο γεωπόνο, που θα πιστοποιεί την καθαρότητά τους. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η διαδικασία τροποποίησης (εξαιρετικά χρονοβόρα) των Περιβαλλοντικών Όρων ΧΥΤΑ – ΚΔΑΥ (πρόκειται για συσκευασίες – όχι επικίνδυνα απόβλητα - η διαχείριση των οποίων θα ακολουθεί ένα εγκεκριμένο πρωτόκολλο) ενώ πρέπει να επισημανθεί.
Η όλη διαδικασία θα είναι και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Η πρώτη συλλογή των κενών συσκευασιών έχει προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, στα χωριά Μ. Μοναστήρι, Καλαμάκι, Αρμένιο, Κιλελέρ, Μέλισσα, Μελία, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Ομορφοχώρι, Νίκαια, Ζάππειο, Μύρα, Βούναινα, και Άγιοι Ανάργυροι.
Από τους συντελεστές θα γίνει βράβευση του χωριού όπου θα συγκεντρωθούν τα περισσότερα κενά δοχεία.
Επίσης, θα χορηγηθούν βεβαιώσεις στους αγρότες, που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα.
Παράλληλα με τον μηχανισμό που έχει οργανωθεί για τη συλλογή των άδειων συσκευασιών, μπορούν να βοηθήσουν στο εγχείρημα και όσοι ιδιοκτήτες καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων επιθυμούν, Για να παραλάβουν τις ειδικές σακούλες για τη συγκέντρωση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους του Δήμου Κιλελέρ (Παλαιό Δημαρχείο Νίκαιας, τηλ. 2410-921214).
ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ
ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ
Συμβαλλόμενοι στο πρόγραμμα είναι Δήμος Κιλελέρ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίηση Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων ν. Λάρισας.
Ο Δήμος Κιλελέρ μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καθορίσει τα σημεία συλλογής των κενών συσκευασιών εντός της περιφέρειάς του, καθώς και τη συχνότητα συλλογής (το πολύ 2 φορές τον χρόνο) αυτών. Θα προμηθεύει τις ειδικές σακούλες πολυαιθυλενίου, για προσωρινή αποθήκευση των πλυμένων κενών συσκευασιών στα καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων του Δήμου Κιλελέρ, τα οποία εν συνεχεία θα έχουν την ευθύνη να παραδίδουν τη σακούλα στους αγρότες-χρήστες.
Αναλαμβάνει τον συντονισμό με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων του Νομού Λαρίσης, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία εκπροσώπου του ως άνω Συλλόγου στο σημείο παράδοσης των ειδικών σακουλών από τους χρήστες, ο οποίος θα εξετάζει το περιεχόμενο, θα καταγράφει τον κωδικό και το βάρος και θα υπογράφει στη σχετική βεβαίωση παραλαβής.
Η ΕΕΑΑ θα εξασφαλίσει και διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό (container ή απορριμματοφόρο) για την αποκομιδή της σακούλας από τα σημεία που θα έχει ορίσει ο Δήμος Κιλελέρ. Θα παραλαμβάνει τις απορριπτόμενες συσκευασίες πλυμένες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνοδευόμενες από τη βεβαίωση γεωπόνου και θα έχει το γενικότερο συντονισμό του πιλοτικού έργου.
Στη συνέχεια η ΕΕΑΑ θα προωθήσει τις κενές συσκευασίες προς αξιοποίηση (παραγωγή δευτερογενών υλικών για συγκεκριμένες χρήσεις ή ενέργειας).
Ο ΕΣΥΦ αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους αγρότες σχετικά με τον τρόπο και τη μέθοδο πραγματοποίησης του τριπλού ξεπλύματος των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Θα παρέχει και έντυπες οδηγίες για την πραγματοποίηση του τριπλού ξεπλύματος, οι οποίες θα δίνονται στους χρήστες, από τον υπεύθυνο των καταστημάτων σε κάθε πώληση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων, Νομού Λαρίσης, υποχρεούται να παρίσταται διά γεωπόνου μέλους του, την καθορισμένη μέρα και ώρα στο σημείο παράδοσης των ειδικών αυτών απορριμμάτων, ώστε να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο.
Να σημειωθεί ότι στο πιλοτικό πρόγραμμα θα συμβάλλουν επίσης το ΓΕΩΤΕΕ κ Ελλάδος, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών γεωπόνων ν. Λάρισας, το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών υπαλλήλων Λάρισας, ο ΦΟΣΔΑ και η ΔΑΟΚ περιφερειακής ενότητας Λάρισας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass