ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ομόθυμη καταδίκη για απολύσεις σε Δημόσιο και ΟΤΑ

* Αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους που ήταν παρόντες

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2013 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:37
  
Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου
Την ομόθυμη και κατηγορηματική του αντίθεση στις σχεδιαζόμενες απολύσεις και τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ εκφράζει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο χθες, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, συνήλθε εκτάκτως προκειμένου να τοποθετηθεί για τις φλέγουσες εξελίξεις στη Δημοτική Αστυνομία, τους καθηγητές και τους σχολικούς φύλακες, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Όπως επισημαίνεται οι απολύσεις αυτές θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη ανεπαρκείς κοινωνικές δομές που συνδέονται με την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών. Ενώ ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν υποστεί ήδη τις μεγαλύτερες μειώσεις σε δομές και προσωπικό.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, καλεί την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις αλλά αντίθετα σε προσλήψεις σε κρίσιμες για την εξυπηρέτηση των πολιτών υπηρεσίες με πλήρη, μόνιμη και σταθερή εργασία.
Εκφράζει δε την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους και ζητά να αποσυρθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στις απολύσεις ενώ, υπήρξε και πρότασης να ζητηθεί συνολικά η απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ενώ οι περισσότερες παρατάξεις τάχθηκαν υπέρ του εξορθολογσμού στο Δημόσιο αλλά κατά των οριζοντίων παρεμβάσεων- απολύσεων, χωρίς σχεδιασμό και διάλογο.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των κλάδων που θίγονται οι οποίοι και ζήτησαν τη στήριξη του ΠΣ για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ως μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του ΠΣ, χαρακτήρισε τη χθεσινή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι κάθετη σε ό,τι δημιουργεί πρόβλημα στους εργαζομένους και προκαλεί απώλεια της εργασίας τους.
Δεν θέλουμε ανέφερε να προστεθούν και άλλοι άνεργοι στην στρατιά των ανέργων του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνάει το 1,5 εκ. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε προς όσους θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Περιφέρεια: «Ως εδώ και μη παρέκει» τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια είχε 1.503 εργαζόμενους και τώρα έχουν φθάσει τους 1070 έχοντας μειωθεί κατά 30%., ενώ ταυτόχρονα η Περιφέρεια έχει περισσότερες αρμοδιότητες και λιγότερους πόρους.
Η ανεργία σπάει κόκκαλα, επισήμανε ο περιφερειάρχης, να μη χαθεί καμία θέση εργασία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ υπογράμμισε ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να ενισχυθεί και να γίνει αξιόπιστος, διότι μόνον έτσι θα επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρείται να γίνουν.
Σχετικά δε με την κινητικότητα, παρατήρησε ότι θα πρέπει να γίνει με αξιολόγηση και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
Εμείς, δήλωσε ο κ. Αγοραστός, ζητάμε να γίνουν προσλήψεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όχι απολύσεις, ενώ εν συνεχεία ενημέρωσε τους παριστάμενους εκπροσώπους των κλάδων που θίγονται για τις εξελίξεις, τουλάχιστον μέχρι χθες, ανά τομέα, σύμφωνα με τα όσα συζητούνται σε κυβερνητικό επίπεδο.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ
Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
* Γιώργος Παπαδούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Ν. Λάρισας.
Ζήτησε από το ΠΣ να εκδώσει ψήφισμα το οποίο θα καταδικάζει το πολυνομοσχέδιο, που στέλνει, όπως είπε, στον Καιάδα της ανεργίας 12.500 εργαζομένους.
Είμαστε σε εγρήγορση δήλωσε, ώστε να μην γίνει καμία απόλυση- διαθεσιμότητα και ζήτησε και τη συμβολή της Περιφέρειας ώστε να πιέσει τους τοπικούς βουλευτές να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Ενώ ζήτησε επίσης να καταργηθούν και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που δίνουν το δικαίωμα σε κάθε υπουργό με μία υπογραφή να καταργεί δομές άκριτα.
* Νίκος Καραΐσκος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ και της επιτροπής αγώνα τον εκπαιδευτικών.
Επανέλαβε και προς τα μέλη του ΠΣ ότι καταργούνται 46 ειδικότητες τεχνικής εκπαίδευσης και μάλιστα οι πιο «ζωντανές» και 114 άτομα για τον νομό Λάρισας (για τη Θεσσαλία ο αριθμός ανεβαίνει στα 350 άτομα) βγαίνουν στην ανεργία ενώ το πρόβλημα τείνει να γίνει τραγικό καθώς καταργούνται και το 7ο ΕΠΑΛ και η 2η ΕΠΑΣ και μένουν 1000 μαθητές στον νομό χωρίς καθηγητές.
Ζήτησε από το ΠΣ να παρέμβει για να προλάβει ό,τι είναι δυνατόν από αυτόν τον «Αρμαγεδδώνα». Καμία απόλυση στους εκπαιδευτικούς, κανείς δεν περισσεύει, είπε χαρακτηριστικά.
* Δημήτρης Παπαποστόλου πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι το 2014 θα έχουν απολυθεί 14 χιλιάδες υπάλληλοι και θα έχουν τεθεί 25 χιλιάδες σε διαθεσιμότητα.
Δεν είμαστε αντίθετοι στο νοικοκύρεμα τη δημόσιου τομέα σχολίασε αν αλλού υπάρχει έλλειμμα υπαλλήλων και αλλού πλεόνασμα να γίνουν μετατάξεις. Άλλα εδώ ο στόχος είναι απολύσεις. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που απολύονται δεν είναι λογιστικοί αριθμοί και δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις.
Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει όλοι να αγωνιστούμε. Ναι στο νοικοκύρεμα, όχι στις απολύσεις.
* Σωτήρης Αυγέρης εκ μέρους των σχολικών φυλάκων και πρώην πρόεδρος του Σωματείου.
Υπογράμμισε ότι οι σχολικοί φύλακες έχουν μπει με προκήρυξη και όχι από το παράθυρο όπως υποστηρίζεται και ότι δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για τη φύλαξη των σχολείων.
Ζήτησε τη συμπαράσταση του ΠΣ ώστε να σταλεί μήνυμα στην Κεντρική εξουσία ότι οι σχολικοί φύλακες είναι απαραίτητοι και ο θεσμός αναγκαίος για τη χώρα.
* Ευαγγελία Κοντογιάννη από τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Τρικκαίων.
Ζήτησε μεταξύ άλλων να κατατεθεί τροπολογία για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη και έθεσε και θέμα γεωγραφικής εγγύτητας εφόσον μεταταχθούν οι δημοτικοί αστυνόμοι στην Ελληνική Αστυνομία.
ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
* Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λίτσα Λιακούλη, υπενθύμισε ότι η παράταξη έθεσε ως θέμα προς συζήτηση στο ΠΣ την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και εν συνεχεία ακολούθησε και το θέμα των καθηγητών και των σχολικών φυλάκων, τονίζοντας ότι και στην περίπτωση αυτή ακολουθήθηκε η διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου» όπως και με την ΕΡΤ. Υπογράμμισε δε ότι μια τέτοια διαδικασία προσβάλει τον πυρήνα της Δημοκρατίας κα τη συνταγματική νομιμότητα. Υπήρξε δε, ιδιαίτερα έντονη όταν σχολίασε ότι στην όλη διαδικασία η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει τον ρόλο του «Καραγκιόζη».
«Μας έχουν εξευτελίσει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έπαιξε κανένα ρόλο απολύτως στη λήψη αυτή της απόφασης (για τη Δημοτική Αστυνομία) είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ μίλησε και για τον... σχιζοφρενικό ρόλο που καλείται να παίξει η Τ.Α. από τη μία να καλείται να αναλάβει τον μείζονα αναπτυξιακό της ρόλο για να βγάλει την χώρα από την κρίση και από την άλλη να περιορίζονται οι αρμοδιότητες, οι πόροι και οι δυνατότητές της.
Είπε «ναι» στις μεταρρυθμίσεις αλλά με ανορθολογισμό των αναγκών, και μέσα από δημοκρατική διαβούλευσης με πυρήνα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ενώ όσον αφορά στις απολύσεις τις χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή».
* Ο Βαγγέλης Μπούτας παρατήρησε ότι «πολύ δάκρυ πέφτει, από αυτούς που στηρίχτηκαν από τα κόμματα που πήραν τις συγκεκριμένες αποφάσεις» και ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει μία «λαϊκή συμμαχία» για συνολική εναντίωση στην πολιτική της ΕΕ δεν θα μπούνε σοβαρά εμπόδια στα σχέδια τους. Παρουσίασε δε ένα ψήφισμα, όπου εκφραζόταν η κατηγορηματική αντίθεση στις απολύσεις, η αλληλεγγύη στους εργαζομένους και η απόρριψη του νομοσχεδίου.
*  Ο Δημήτρης Μητσιούλης παρατήρησε πως ό,τι ψήφισμα και να βγει από Τετάρτη οι εργαζόμενοι θα είναι απολυμένοι διότι τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί από την τρόικα.
Χαρακτήρισε δε τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Σαλώμη» που τοποθετήθηκε «για να παίρνει κεφάλια», και έθεσε πρόταση – ερώτημα αν μπορούν να επισπευσθούν επί ένα χρόνο προκειμένου να πιεστεί η κατάσταση. Ακόμη εναλλακτικά πρότεινα την παραίτηση όλων των μελών του ΠΣ.
* Ο Αντώνης Αδάμου επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι «η Κυβέρνηση μειοψηφίας (στον λαό) πετάει έξω από το δημόσιο χιλιάδες εργαζομένους και διαλύει σε μία νύχτα την τεχνική εκπαίδευση και χωρίς μάλιστα να υπάρχει δημοσιονομικό όφελος αλλά για να σπάσει το «ταμπού» της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Χαρακτήρισε δε την Κυβέρνηση «εταιρία δολοφόνων που εκτελεί συμβόλαια θανάτου και κάνει επίδειξη πολιτικού τσαμπουκά» και συντάχθηκε με το ψήφισμα που πρότεινε ο Β. Μπούτας.
* Ο Κώστας Πουλάκης απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και διάβασε αντ’ αυτού επιστολή του προς το σώμα ο πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους που απηχούσε τις θέσεις του κατά του πολυνομοσχεδίου και τις ακολουθουμένης πολιτικής και υπέρ της ανάληψης δυναμικών πρωτοβουλιών.
* Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, δήλωσε υπέρ του εξορθολογισμού του Δημοσίου αλλά κατά των οριζοντίων μέτρων και των άδικών απολύσεων. Ενώ σχετικά με τη Δημοτική Αστυνομία ανέφερε ότι προ του ενδεχομένου να βρεθούν χωρίς δουλειά τάσσεται υπέρ της μετάταξης των δημοτικών αστυνόμων στην Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, υπογράμμισε ότι για τις μεγάλες πόλεις τουλάχιστον θα πρέπει να διατηρηθεί η Δημοτική Αστυνομία και να ενισχυθεί με αρμοδιότητες.
Δυστυχώς, σχολίασε, πολλές αποφάσεις παίρνονται στο πόδι και χωρίς σχεδιασμό.
Και πρότεινε το ψήφισμα να εκφράζει την κάθετη αντίθεση του σώματος κατά των οριζόντιων και άδικων απολύσεων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass