ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Συνέδριο για τους Θεσσαλούς Καραγκούνηδες

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2013 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:38
 Ο Δήμος Φαρσάλων, σε συνεργασία με την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, διοργανώνει στις 11, 12 και 13 Απριλίου 2014, το 3ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα «Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες στον κύκλο του χρόνου και της ιστορίας».
Σκοπός της επιστημονικής συνάντησης, είναι να παρουσιαστούν όλες οι νεότερες έρευνες για τους καραγκούνικους πληθυσμούς της θεσσαλικής πεδιάδας, όπως επίσης, η κριτική μελέτη του κύκλου του χρόνου και της ιστορίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και η ανάδειξη όλων των επιμέρους στοιχείων, που χαρακτηρίζουν αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό σε γεωγραφική έκταση και σε πληθυσμό κομμάτι της Θεσσαλίας.
Οι θεματικοί άξονες θα αφορούν στη θρησκευτική παράδοση (θρησκευτικές τελετές, λατρευτικές εκδηλώσεις, τελετουργίες κ.ά.), στις μουσικοχορευτικές επιτελεστικές πρακτικές (χοροί, τραγούδια, δρώμενα κλπ.), στα ήθη και στα έθιμα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα, Αποκριάς, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, Αποσπορίτσα κ.ά.), στα πανηγύρια (μεγάλες εμπορικές και θρησκευτικές εμποροπανηγύρεις στη διάρκεια του χρόνου), στους μύθους, στους θρύλους, στις προκαταλήψεις και στις δοξασίες, στις ανασκαφές (οικισμοί, αρχαιολογικά χρηστικά αντικείμενα, επιτύμβιες στήλες, λίθινες επιγραφές κ.ά.), στους απελευθερωτικούς αγώνες, στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Καλούνται να συμμετέχουν τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, όπως και οι ερευνητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ασχολούνται με τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Την Κυριακή 13 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το 3ο Αντάμωμα και ο μεγάλος χορός των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass