ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Με τροπολογία αποζημιώσεις στους πληγέντες της Μανδηλαρά

* Σύσκεψη Μπαλτάκου-Μιχελάκη-Αθανασίου-Κέλλα * Ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι χθες το βράδυ στην Περιφέρεια

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2013 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:47
 Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου
Μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τροπολογία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, επιλύεται το πρόβλημα της αποζημίωσης των πληγέντων από την τρομακτική έκρηξη, η οποία σημειώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σε πολυκατοικία της Λάρισας, στην οδό Μανδηλαρά.
Η τροπολογία που θα κατατεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα απασχολήσει το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής και αφορά στον τουρισμό, θα προβλέπει την αποζημίωση θυμάτων ενεργειών του κοινού ποινικού δικαίου κατά πολιτικών προσώπων και κρατικών λειτουργών αλλά και των εχόντων παρενέργειες από αυτά. Τα χρήματα θα τα καταβάλει η Περιφέρεια μέσω ειδικού κωδικού. Έτσι, επιλύεται το πρόβλημα που μέχρι χθες υπήρχε, καθώς η συγκεκριμένη βομβιστική ενέργεια δεν κατατασσόταν στις «τρομοκρατικές», εμπίπτοντας στον κοινό ποινικό κώδικα-όπως επιβεβαίωσε και η Αστυνομία- οπότε οι πληγέντες δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα για τα θύματα της τρομοκρατίας.
Η θετική αυτή εξέλιξη, η οποία βάζει τέλος στην αγωνία των κατοίκων τόσο της πολύπαθης πολυκατοικίας όσο και των περίοικων και των ιδιοκτητών καταστημάτων και οχημάτων που καταστράφηκαν από την έκρηξη, σημειώθηκε χθες έπειτα από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Τον κ. Αγοραστό, επισκέφθηκαν το πρωί χθες οι πληγέντες και ζήτησαν, ακριβώς, να αναλάβει το κράτος πρωτοβουλία για να τους αποζημιώσει.
Ο Λαρισαίος βουλευτής αποτάθηκε μολαταύτα στον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Δημήτρη Μπαλτάκο, ο οποίος ευαισθητοποιήθηκε άμεσα, μετά την ενημέρωσή του για το ζήτημα και κάλεσε σε σύσκεψη τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ενώ νωρίτερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και ενημέρωσε για το μέγεθος των επιπτώσεων της βομβιστικής ενέργειας του Σαββάτου, για την οποία φυσικά γνώριζε. Και, με το δικό του «πράσινο φως» και τις σχετικές οδηγίες, στη σύσκεψη οι Δημ. Μπαλτάκος, Γ. Μιχελάκης, Χαρ. Αθανασίου και Χρ. Κέλλας, κατέληξαν στην προαναφερόμενη λύση.
Τα χαρμόσυνα νέα ανακοινώθηκαν χθες αργά το βράδυ στους ενδιαφερομένους, καθώς το πρωί, οπότε και είχαν επισκεφτεί τον περιφερειάρχη και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χρ. Κέλλα, είχαν κληθεί να επισκεφθούν εκ νέου το γραφείο του Κώστα Αγοραστού το βράδυ, όπου στο μεταξύ έφθασε από την Αθήνα και ο Λαρισαίος βουλευτής, ο οποίος και τους έκανε γνωστές τις ευχάριστες εξελίξεις, παρουσία του περιφερειάρχη και της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Ρένας Καραλαριώτου.
Ανακούφιση και ικανοποίηση ήταν η αντίδραση των άμεσα ενδιαφερομένων, οι οποίοι από την μέρα της έκρηξης και μετά το ισχυρό σοκ που υπέστησαν, ζουν με την αγωνία της οικονομικής κάλυψης των υπέρογκων ζημιών που προκλήθηκαν αιφνιδιαστικά και βίαια στις περιουσίες τους. Αν και μέχρι να ψηφιστεί την Τρίτη η σχετική τροπολογία, διατηρούν μία σχετική… αγωνία.
Το πρωί εξάλλου, κατά την επίσκεψη στον περιφερειάρχη οι πληγέντες είχαν θέσει ακριβώς το ζήτημα των αποζημιώσεων ζητώντας να τις καταβάλει η Περιφέρεια, καθώς και την επίσπευση της εκτίμησης των ζημιών από το ΤΕΕ, με τον Κώστα Αγοραστό να επισημαίνει ότι δεν επιτρέπεται εκ του κώδικα η καταβολή αποζημιώσεων από την Περιφέρεια και στο πνεύμα αυτό να επικοινωνεί με τον βουλευτή Χρ. Κέλλα, προκειμένου, εφόσον ήταν ήδη στην Αθήνα, να δει το θέμα κεντρικά.
Η κ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ
Εξάλλου, χθες το πρωί οι πληγέντες είχαν επισκεφθεί και την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου, η οποία σε δηλώσεις της είχε επισημάνει τα ακόλουθα:
«Το γεγονός της έκρηξης που συνέβη σε κεντρική πολυκατοικία της πόλης είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Λάρισας και όχι μόνο. Ο μηχανισμός που τοποθετήθηκε θα μπορούσε να είχε τινάξει στον αέρα όλη την πολυκατοικία και να θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και δεν είχαμε θύματα. Όμως, από τις καταστροφές που προκλήθηκαν, επλήγησαν οι ένοικοι των διαμερισμάτων αλλά και οι επιχειρήσεις της περιοχής. Δεδομένης, μάλιστα, της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι ίδιοι στο δυσβάσταχτο κόστος των επισκευών. Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει τις ζημιές που έχουν γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση, θα πιέσουμε κι εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο περισσότερο μπορούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τα αρμόδια υπουργεία».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass