ΑΔΙΑΘΕΤΟ ΑΠΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ

Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

*«Καμιά μερίδα χαμένη» είναι το σύνθημα των μελών της εθελοντικής δράσης «Προσφέρω» και των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, που συνεργάζονται με τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και προσφέρουν αδιάθετες μερίδες φαγητού σε άπορους Λαρισαίους

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2013 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:57
Της Παναγιώτας Φούντα
Έρευνες δείχνουν ότι ο κάθε Έλληνας πετά περίπου 500 γρ. οργανικών απορριμμάτων-κυρίως τρόφιμα και αποφάγια- σε ημερήσια βάση. Συνειδητοποιώντας την τεράστια αυτή απώλεια φαγητού, σε μια περίοδο που χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ψωμί, οι δημιουργοί της δράσης «Προσφέρω» και της ιστοσελίδας prosferw.gr, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν μέρος του φαγητού που προέρχεται από τοπικές επιχειρήσεις εστίασης – και το οποίο θα κατέληγε στα σκουπίδια – και να το διαθέσουν σε άπορους συμπολίτες μας. Οι μερίδες, ο αριθμός των οποίων ποικίλλει από μέρα σε μέρα, διατίθενται σε συσσίτια, εκκλησίες και μεμονωμένες άπορες οικογένειες.
Οι συντονιστές της προσπάθειας είναι ο Κωνσταντίνος Γιαμαλής και η Σοφία Κανιούρα. Μαζί τους συνεργάζονται περίπου 20 άνθρωποι, εντελώς εθελοντικά προσφέροντας ο καθένας λίγο από τον ελεύθερό του χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Η προσπάθεια αυτή δεν θα ήταν, όμως, υλοποιήσιμη χωρίς τη συμμετοχή και την αρωγή των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διανομή του φαγητού.
Στο «Προσφέρω» δεν γίνονται δεκτά μετρητά, ούτε και τρόφιμα. Δέχονται μόνο μαγειρεμένα φαγητά, γλυκίσματα και οποιαδήποτε τροφή είναι έτοιμη προς βρώση, χωρίς να χρειάζεται επεξεργασία. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαμαλής, η διαδικασία λειτουργίας του είναι απλή. Η επιχείρηση που θέλει να συνεργαστεί με τη δράση και από κοινού οργανώνουν χρονοδιάγραμμα για διάθεση των μερίδων. Τα ιδρύματα που χρειάζονται τις παραπάνω μερίδες ενημερώνονται σχετικά για τη συνεργασία και προετοιμάζονται για την παραλαβή του φαγητού που έχει συμφωνηθεί. Ο εθελοντής που προσφέρει από τον χρόνο του για τον σκοπό αυτό, ενημερώνεται έγκαιρα σχετικά με το δρομολόγιο που πρέπει να κάνει (ώρες, ημέρες) και μεταφέρει με ασφάλεια και την καλύτερη δυνατή συσκευασία τα τρόφιμα στους αποδέκτες τους. Η συντονιστική ομάδα του prosferw.gr έρχεται σε επαφή με την επιχείρηση και το ίδρυμα για να καταγράψει τη συναλλαγή, αλλά και να ενημερωθεί σχετικά με το αποτέλεσμά της.
Η δράση τους ξεκίνησε πριν λίγους μόλις μήνες, συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο. Οι μέχρι τώρα συνεργασίες τους με επιχειρήσεις της πόλης έχει γίνει μέσω προσωπικών επαφών. Στόχος τους είναι να ανοίξουν τις δραστηριότητές τους και να συνεργαστούν με ακόμη περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας έτσι όλο και μεγαλύτερο από τον όγκο του φαγητού, που θα κατέληγε στα σκουπίδια. Αυτή τη στιγμή, συνεργάζονται με περίπου δέκα τοπικές επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν και μη μόνιμες συνεργασίες. Για παράδειγμα πρόσφατα επρόκειτο να γίνει κάποιο πανηγύρι, αλλά τελικά λόγω βροχής ακυρώθηκε. Η ποσότητα φαγητού που είχε ετοιμαστεί, σχεδόν 500 μερίδες, παραχωρήθηκε στο «Προσφέρω» και από εκεί διοχετεύτηκε σε όσους το έχουν ανάγκη. Μάλιστα, προκείμενου να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού, οι υπεύθυνοι της δράσης ζήτησαν την αρωγή του ΤΕΙ Λάρισας και οργανώνουν τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, που διενεργούνται από τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων. «Όπως κάθε εθελοντικό κίνημα, το «Προσφέρω» στηρίζεται κατά βάση στην εμπιστοσύνη μεταξύ των συνεργαζόμενων μερών. Ωστόσο, γίνονται τακτικές διασταυρώσεις για την αποφυγή φαινομένων αφαίρεσης μερίδων ή πλημμελούς φύλαξης ή μεταφοράς τους» σημειώνει ο κ. Γιαμαλής. «Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στους επιχειρηματίες εστίασης, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο να πετάξουν φαγητό στα σκουπίδια ή να το προμηθεύσουν – μέσω του «Προσφέρω» – σε όσους το έχουν ανάγκη. Όμως προσφορές δεχόμαστε και από ιδιώτες, που για παράδειγμα μπορεί να έχουν κάνει ένα μεγάλο τραπέζι και να διαθέσουν το φαγητό που θα περισσέψει. Φυσικά, είναι ευπρόσδεκτη και κάθε είδους εθελοντική εργασία μπορεί να προσφέρει ο κάθε πολίτης». Στόχος της δράσης είναι να εξοικονομούνται και να προσφέρονται καθημερινά περίπου 300 μερίδες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των άπορων πολιτών της Λάρισας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass