ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΚΑΓΙΑ ΣΤΟ Γ.Ν.Λ

Αιματηρά παρεπόμενα του «τσιγγάνικου γάμου»

* Δεκάχρονο αγοράκι κινδυνεύει να χάσει το μάτι του * Γιόρταζαν το έθιμο της «παρθενίας» μετά τον γάμο

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2013 2:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:15
 
Του Δημήτρη Βάλλα
Τσιγγάνικου γάμου παρεπόμενα είχαμε χθες τόσο στο Γ.Ν.Λ., όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, αφού συνελήφθη τελικά ο 44χρονος Ρομά που σε γλέντι γάμου και ενώ όλα τα τραπέζια ήταν στρωμένα και γεμάτα προσκεκλημένους στον δρόμο, στην οδό Βοσπόρου στη Νέα Σμύρνη, επιχείρησε με κυνηγετικό όπλο να ρίξει μπαλωθιά και παραλίγο να προκαλέσει τραγωδία στέλνοντας μαζικά 13 άτομα στο Νοσοκομείο!
Το περιστατικό που εξελίχθηκε προχθές βράδυ ξεκίνησε πάνω στο γλέντι όπου οι Ρομά σύμφωνα με τα έθιμα που έχουν γιορτάζουν τη δεύτερη ημέρα του γάμου τη λεγόμενη «παρθενιά» της νύφης και ανταλλάσσουν κόκκινα τριαντάφυλλα.
Εκεί ο 44χρονος προσπάθησε να οπλίσει το όπλο του τοποθετώντας μέσα φυσίγγια, για να ρίξει την μπαλωθιά, όμως το όπλο εκπυρσοκρότησε στην ευθεία και τα σκάγια χτύπησαν τραπέζι όπου κάθονταν καλεσμένοι.
Έσπασαν πιάτα, μπουκάλια και όλα τα σκεύη, ενώ τα σκάγια κάνοντας τη σχετική διασπορά και ανοίγοντας σαν ομπρέλα τους πέτυχαν όλους: άλλον στο στήθος, άλλον στο πρόσωπο και άλλους σε άλλα σημεία του σώματος.
Το γλέντι διαλύθηκε και 13 άτομα μεταφέρθηκαν νυχτιάτικα στο Γ.Ν.Λ. με όλους τους καλεσμένους απ’ έξω να αγωνιούν.
Τελικά σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» οι γιατροί, βαρέθηκαν, να βγάζουν σκάγια από τραυματίες και η σοβαρότερη περίπτωση ήταν αυτή ενός 10χρονου αγοριού που ένα σκάγι το χτύπησε στο μάτι. Ο μικρός χειρουργήθηκε σε μία πρώτη φάση στο Γ.Ν.Λ., όμως απαιτείται και δεύτερη πιο εξειδικευμένη επέμβαση και αναμένεται να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη , ενώ όπως μας είπαν οι γιατροί δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.
Ο 44χρονος τελικά συνελήφθη αλλά όπως έγινε γνωστό εμφάνισε στηθάγχη και νοσηλεύεται και αυτός στο Καρδιολογικό του Γ.Ν.Λ.
Αναλυτικά και όπως αναφέρει το αστυνομικό δελτίο που εκδόθηκε: Συνολικά τραυματίσθηκαν οχτώ άνδρες και πέντε γυναίκες, ηλικίας από 1 έως 49 ετών.
Όλοι οι τραυματισθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών, από τους οποίους μία 35χρονη και τέσσερις ανήλικοι παρέμειναν προληπτικά για νοσηλεία.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΙΑΣ
Ανεξαρτήτως βέβαια από το τραγικό γεγονός και επειδή πολλά πράγματα συμβαίνουν δίπλα μας και δεν τα γνωρίζουμε ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό το έθιμο των Ρομά τη δεύτερη ημέρα του γάμου με τα κόκκινα λουλούδια.
Ας δούμε το «τσιγγάνικο γάμο» από την αρχή λοιπόν σε μία εκπληκτική περιγραφή της Ευλαμπίας Τσιρέλη:
«Οι Τσιγγάνοι κάνουν το «δικό» τους γάμο και ύστερα στεφανώνονται, αν θέλουν βέβαια. Γάμοι γίνονται συχνά ανάμεσα σε συγγενείς, ακόμα και ανάμεσα σε πρώτα ξαδέλφια. Όλα όμως κανονίζονται απ’ τους γονείς. Μια τσιγγάνα εξηγεί την όλη διαδικασία κατά την οποία ζητείται μια νύφη και πώς γίνεται η συμφωνία του γάμου: «Που γύριζα έλεγα σε μια “Θα σε κάνω νύφη” και η μάνα της έλεγε “Συμπεθέρα, συμπέθερε, πόσα θα μου δώσεις να την πάρεις;”. Εγώ έλεγα “ Εμείς δεν δίνουμε, παίρνουμε. Δεν αγοράζουμε τις νύφες.” Κι άμα είναι όμορφη ζητάνε πολλά, δύο, τρία, τέσσερα εκατομμύρια. Δηλαδή τα παίρνει ο πατέρας, η μάνα του κοριτσιού. Δεν παίρνει τίποτα το κορίτσι. Κι άμα την κλέβει (ο γαμπρός) ζητάει μετά τα διπλά. Αφού δε τη ζήτησε. “Άμα τη ζήταγες, θα σου έλεγα ένα εκατομμύριο, αφού την έκλεψες, ζητάω δέκα εκατομμύρια”. Άμα δεν του τα δώσει (ο γαμπρός στον πατέρα της νύφης), θα την πάρει πίσω (ο πατέρας), ακόμη κι αν έχουν σχέση, και θα την πάρει άλλος. Αυτός που θα την πάρει ξέρει ότι ήταν παντρεμένη, θα δώσει και τα λεφτά».
Το κορίτσι ανήκει στον πατέρα και μεταβιβάζεται στον σύζυγο. Μετά τον γάμο η νύφη ζει στο σπίτι του γαμπρού και βρίσκεται υπό το άγρυπνο μάτι της πεθεράς, στην οποία οφείλει απόλυτο σεβασμό. Μόλις όμως μια τσιγγάνα γεννήσει, παίρνει αξία και αποδεσμεύεται απ’ την πεθερά. Αποκτά κύρος στην κοινότητα και μέσα στο σπίτι της αυτή έχει τον πρώτο λόγο, ακόμα και στα οικονομικά και στη δουλειά του άντρα της. Οι Τσιγγάνοι μπορεί να μην έχουν καθόλου χρήματα, μπορεί να ζουν με την επαιτεία, να στερούνται τις στοιχειώδεις ανέσεις, να περπατούν ξυπόλυτοι, αλλά κοσμήματα χρυσά θα έχουν πάντα. Είναι τα δώρα που τους χάρισαν οι δικοί τους σαν ένα σύμβολο αγάπης και αποδοχής, πάντα θα θυμίζουν στο νεαρό άτομο που τα φορά το πρόσωπο που του τα χάρισε. Χωρίς τα κοσμήματά του ένας Τσιγγάνος είναι «γυμνός», αποξενωμένος, γι’ αυτό και τα φοράει πάντα, ακόμα και στη δουλειά του.
Η επίδειξη της «παρθενιάς» μετά την πρώτη νύχτα του γάμου δεν γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την επίδειξη του σεντονιού ανοιχτό μπροστά στους προσκεκλημένους. Για παράδειγμα, σε γάμο Τσιγγάνων ρουμανικής καταγωγής, κάπου στην Ελλάδα, η νύφη κρατάει στα χέρια της ένα πανέρι και μέσα έχει το ματωμένο σεντόνι και κόκκινα λουλούδια. Πρώτος πλησιάζει ο πατέρας του γαμπρού και της φιλά το χέρι τιμώντας την για την αγνότητά της. Στα συνέχεια οι καλεσμένοι πλησιάζουν ένας ένας, βλέπουν την «παρθενιά» και δίνουν κάποιο χρηματικό ποσό. Εκείνη τους δίνει σε ανταπόδοση ένα απ’ τα κόκκινα λουλούδια και δίπλα της μια συγγενής προσφέρει στους καλεσμένους ένα ποτήρι «κόκκινο ούζο». Το ποτό αυτό το φτιάχνουν οι ίδιοι προσθέτοντας σε κοινό ούζο κόκκινο χρώμα και ζάχαρη...».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass