Ξεκίνησε η ανακύκλωση συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2013 20:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:15
 Με ενθαρρυντική συμμετοχή από τους αγρότες, ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, στον Δήμο Κιλελέρ, η πρώτη συλλογή των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, που ο Δήμος υλοποιεί σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, την ΕΕΑΑ, το ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας και τους αγρότες της περιοχής.

Η συγκέντρωση των κενών συσκευασιών γίνεται σε 14 σημεία, σε αντίστοιχα χωριά του Δήμου Κιλελέρ, από όπου διέρχεται ειδικό απορριμματοφόρο όχημα για την αποκομιδή τους. Τα κενά συσκευασιών παραδίδονται από τους εθελοντές παραγωγούς καλά ξεπλυμένα, μέσα σε ειδικές διάφανες σακούλες και ελέγχονται από, επίσης εθελοντές, γεωπόνους, πριν σταλούν στην ανακύκλωση.

Σε δηλώσεις του από τη Χάλκη όπου και βρέθηκε σήμερα το πρωί για να επιθεωρήσει την όλη διαδικασία ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης συλλογής σημειώνοντας ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ευαισθησία στις τάξεις των αγροτών για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας.

«Είμαι βέβαιος ότι με την πρόοδο του πιλοτικού προγράμματος θα βάλουμε, σιγά σιγά, ένα τέλος στις εικόνες των ατάκτως ερριμμένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε χαντάκια και ρέματα, εικόνες που δεν τιμούν κανέναν» υπογράμμισε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Σε λίγα χρόνια η ανακύκλωση των εν λόγω συσκευασιών θα είναι υποχρεωτική για τους αγρότες προκειμένου να πάρουν τις κοινοτικές ενισχύσεις, οπότε μέσω του προγράμματος, που εμείς εφαρμόζουμε πιλοτικά, τους δίνεται η δυνατότητα να προσαρμοστούν, εγκαίρως, στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ και να συμβάλουν με τη στάση τους στο να παραδώσουμε το περιβάλλον καθαρό στις επόμενες γενιές ».  

Ικανοποιημένη από την εξέλιξη της συλλογής εμφανίστηκε σε δηλώσεις της και η διευθύντρια του ΕΣΥΦ, κ. Φραντσέσκα Υδραίου, τονίζοντας ότι οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις επόμενες συλλογές θα ενισχυθεί τόσο η συμμετοχή των αγροτών όσο και ο όγκος των κενών συσκευασιών, που θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση, αφού θα υπάρχει ακόμη καλύτερη ενημέρωσή τους για τα οφέλη του προγράμματος. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν στις δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε. κ. Γιάννης Γεωργιάδης όσο και ο υπεύθυνος από πλευράς του Δήμου Κιλελέρ για το πρόγραμμα, γεωπόνος και δημοτικός σύμβουλος, κ. Κλεομένης Μπουγανοσόπουλος.

Να σημειωθεί ότι κάθε σακούλα που παραδίδεται, αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό παραγωγό και αναγράφει τα στοιχεία του, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των συσκευασιών. Μάλιστα, σε όλους τους αγρότες θα χορηγηθεί ειδικό πιστοποιητικό για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων ενώ από τους υπεύθυνους του προγράμματος θα βραβευθεί και το χωριό με τους περισσότερους εθελοντές. Η συλλογή των συσκευασιών θα γίνεται μετά από κάθε κύκλο ψεκασμών στις αγροτικές καλλιέργειες με την επόμενη να τοποθετείται χρονικά μέσα στον Οκτώβριο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass