Εντατικοί έλεγχοι για την διάθεση ληγμένων προιόντων

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2013 23:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:25

Με στόχο την ενημέρωση τους για την εφαρμογή του άρθρου 13 της ΚΥΑ Α2-861 « Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», με το οποίο ορίζονται οι τρόποι και τα σημεία πώλησης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην αντιπεριφερειάρχη Λάρισας,  Ρένα Καραλαριώτου ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας,  Βασίλης Κόκκαλης και το μέλος,  Γεωργία Γιάννακα,

 Ειδικότερα, οι πωλήσεις προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας επιτρέπονται από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για προϊόντα πάνω στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι…» και όχι για αυτά που αναγράφουν ημερομηνία λήξης. Εξαιρούνται από την διάταξη όσα προϊόντα προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, ενώ η διάθεση στους καταναλωτές των τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας θα λαμβάνει χώρα στα σουπερ-μάρκετ και σε άλλα σημεία πώλησης, υπό τον όρο  ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο κ. Κόκκαλης ζήτησε από την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να είναι  αυστηροί, συνεχείς και εντατικοί. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο ο όρος του άρθρου 13 της ΚΥΑ Α2-861, βάσει του οποίου απαγορεύεται η διάθεση προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους μαζικής εστίασης θα τηρηθεί από τους υπεύθυνους των καταστημάτων αυτών.

Σε σχετική του δήλωση ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε : «εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, με τη κ. Γιάννακα, επισκεφθήκαμε την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου, προκειμένου να ενημερωθούμε εκτενώς για την πρόσφατη πολιτική απόφαση, με την οποία ορίζεται η πώληση των γνωστών ως «ληγμένων» ή περασμένης διατηρησιμότητας προϊόντων. Το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας διατηρεί πάντα υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση για να αποφευχθεί η δημιουργία πανικού και ακατάσχετης κινδυνολογίας και εκφράζει τις ανησυχίες του στην αρμόδια αντιπεριφερειάρχη για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε εντοπίσει κάποιες αοριστίες και ελλείψεις στη συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στα καταστήματα μαζικής εστίασης. Για το λόγο αυτό ερωτούμε πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο καταναλωτής από την παραπλάνηση αν διατεθούν, που είναι πιθανό, αυτά τα προϊόντα στους χώρους μαζικής εστίασης, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από το νόμο. Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά ότι εκφράζουμε την ανησυχία μας, χωρίς πανικό και κινδυνολογία, για το συγκεκριμένο μέτρο και αναμένουμε να διαπιστώσουμε το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη»

Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου διαβεβαίωσε τους κ.κ. Κόκκαλη και Γιάννακα ότι οι έλεγχοι της Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα είναι αυστηροί και εντατικοί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι διάθεσης των συγκεκριμένων προϊόντων. Επιπρόσθετα, συνέστησε στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί κατά την αγορά των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και να καταγγέλλουν, άμεσα, τις οποιεσδήποτε παραβάσεις διαπιστώνουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δέχθηκα σήμερα στο γραφείο μου την επίσκεψη του κ. Κόκκαλη και της κ. Γιάννακα, θέλοντας να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ως ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, για το νέο τρόπο διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας. Ως Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕΛ, οι αρμοδιότητες που έχουμε στο συγκεκριμένο θέμα είναι να ελέγχουμε το κατά πόσο το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα επιτρέπεται η πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων τηρείται και εάν οι όροι για τη διάθεσή τους (ξεχωριστά ράφια κ.α., όπως ορίζει ο νόμος) τηρούνται από τους υπεύθυνους των καταστημάτων.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα της διάθεσης των συγκεκριμένων τροφίμων, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, από τα καταστήματα μαζικής εστίασης, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει άμεσα να διευθετήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, με μοναδικό σκοπό την προστασία των καταναλωτών.

Καλώ τους καταναλωτές, επεσήμανε η κ. Καραλαριώτου, που θα αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από τα ειδικά ράφια των σουπερ-μαρκετ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ θα ήθελα να τους επισημάνω ότι η συγκεκριμένη διάταξη του νέου νόμου για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας, σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε ευαλλοίωτα τρόφιμα, όπως αυτά ορίζονται από τη νομοθεσία (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας κ.α.)

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι, βάσει της νομοθεσίας, την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το συγκεκριμένο μέτρο και από την πλευρά μου, ως αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, διαβεβαιώνω ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να τηρηθούν αυτά που ο νόμος ορίζει»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass