ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ, ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

«Η υπόδειξη του πολίτη ο καλύτερος σύμβουλός μας»

* Πρόταση απηύθυνε στους υποψηφίους για τη δημαρχία, να τους ενημερώσει για την κατάσταση του Δήμου, για να γνωρίζουν από νωρίς όλα τα δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία του

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2013 1:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:31
 
Πιστός στη χρόνια τακτική του, αυτή του δημόσιου απολογισμού έργου και του δημόσιου διαλόγου με τους πολίτες, σε κάθε θητεία του, όταν ακόμη ήταν δήμαρχος Νίκαιας και τώρα ως δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Κιλελέρ, ο δήμαρχος κ. Ρίζος Κομήτσας, παρουσίασε έργα και υπηρεσίες που προώθησε και διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή, σε κάθε δημοτική κοινότητα, στη λαϊκή συνέλευση που συγκάλεσε χθες στην πλατεία της Νίκαιας.
Θεωρώντας ότι ο δημόσιος διάλογος είναι υποχρέωση κάθε δημάρχου, καθώς όπως υποστήριξε: «Η γνώμη, η παρατήρηση, η υπόδειξη του πολίτη είναι ο καλύτερος σύμβουλός μας», παρουσίασε αναλυτικά όλα όσα η δημοτική αρχή έχει πράξει αλλά και όσα έχει δρομολογήσει, με βασικό στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου, τονίζοντας παράλληλα πως αυτά έχουν γίνει με «χωρίς ούτε ένα ευρώ των πολιτών να πάει χαμένο, καθώς γίνεται συστηματική προσπάθεια τόσο στο κομμάτι των προμηθειών όσο και της υλοποίησης παρεμβάσεων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η δημοτική αρχή τιμά στην πράξη τα χρήματα, που ο κόσμος εισφέρει από το υστέρημά του», όπως ανάφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Κομήτσα ο Δήμος Κιλελέρ αποτελεί παράδειγμα συνετής και ορθολογικής διαχείρισης των πόρων του και είναι ένας από τους πιο νοικοκυρεμένους Δήμους όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, επισημαίνοντας ότι αυτή η διαχείριση έχει άμεσα οφέλη για τους δημότες, αφού τα δημοτικά τέλη είναι «παγωμένα» επί δύο χρόνια και έτσι θα παραμείνουν και το 2014.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ρ. Κομήτσας, αναφέρθηκε στα εξής:
ΤΑ ΕΡΓΑ -ΕΣΠΑ
Όσον αφορά στα έργα που υλοποιούνται, άλλα και σε αυτά που έχουν κατατεθεί προς έγκριση, για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, τόνισε: «Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και έχουν ενταχθεί ή εντάσσονται, το επόμενο διάστημα, τα παρακάτω έργα: Κτίριο Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας (ΕΣΠΑ). Κτίριο νέου Νηπιαγωγείου Νίκαιας (ΕΣΠΑ). Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και διαχείριση ομβρίων στη συνοικία «Καλλιθέα» της Νίκαιας (ΕΣΠΑ). Αποκατάσταση στατικών προβλημάτων υφιστάμενου κτιρίου Γυμνασίου – Λυκείου Πλατυκάμπου και επέκταση με την κατασκευή 6 νέων αιθουσών (ΕΣΠΑ). Ανόρυξη γεωτρήσεων και κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού για την υδροδότηση Αρμενίου και Μέλισσας (ΕΣΠΑ). Εξοπλισμός Ειδικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων (ΕΣΠΑ). Σύνταξη μελέτης για την κατασκευή κτιρίου Παιδικού Σταθμού Πλατυκάμπου (ΕΣΠΑ).
Σύνταξη μελέτης για τη διευθέτηση της κοίτης του Νεμπεγλεριώτη δυτικά και ανατολικά του οικισμού Νίκαιας (ΕΣΠΑ). Έργα ανάδειξης αρχαιοτήτων Κραννώνα και Παλαιόσκαλας Καλαμακίου (σε πλήρη εξέλιξη μέσω ΕΣΠΑ).
Έργο για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Γυμνάσιο – Λύκειο Νίκαιας και για την τοποθέτηση φωτιστικών led, στο δίκτυο φωτισμού των δημοτικών διαμερισμάτων (Πράσινο Ταμείο).
Αναστήλωση κτιρίου πρώην Αστυνομικού Σταθμού Νίκαιας για τη στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου (LEADER).
Υλοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων (Θερινά Δρώμενα) με πόρους από το LEADER».
Τα έργα που η υλοποίησή τους βασίζεται σε ιδίους πόρους, ενημέρωσε ότι είναι τα εξής: «Αναστήλωση – ανακαίνιση Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Χάλκης το οποίο θα λειτουργήσει ως πνευματικό κέντρο του χωριού.
Ανακατασκευή αγωνιστικού χώρου γηπέδου ποδοσφαίρου Νίκαιας με συντήρηση και αναβάθμιση των λοιπών εγκαταστάσεών του. Επίσης, μία σειρά άλλων έργων (30 και πλέον) για τη βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων, για την ανακατασκευή πλατειών και δρόμων σε όλη την επικράτεια του Δήμου, για τη συντήρηση κοινοτικών κτιρίων και την επισκευή των κτιρίων των σχολικών μονάδων, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και την κατασκευή αγωγών ομβρίων, κ.λπ.».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
«Ο Δήμος Κιλελέρ είναι από τους ελάχιστους, πανελλαδικά, όπου ούτε ένα ευρώ από τη χρηματοδότηση που λαμβάνει μέσω της ΣΑΤΑ δεν πηγαίνει για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών (π.χ. μισθοδοσία προσωπικού), αλλά αυτά τα χρήματα διοχετεύονται, αποκλειστικά και μόνο, για την υλοποίηση παρεμβάσεων και την εκτέλεση μικρών έργων σε όλα τα χωριά του Δήμου», τόνισε ο κ. Κομήτσας.
Υπενθύμισε δε, ότι: «…οι Δήμοι καλούνται, σήμερα, να λειτουργήσουν με, μόλις, το 1/3 των πόρων, που λάμβαναν από την πολιτεία πριν τρία χρόνια.
Και όμως, εμείς όχι μόνο δεν δημιουργούμε νέα χρέη αλλά καταφέρνουμε να λειτουργήσουμε και τις υπηρεσίες μας σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και να κλείσουμε, σιγά σιγά, το «άνοιγμα» των 4 εκατ. ευρώ, που κληρονομήσαμε από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. Δεν είναι και μικρό πράγματα αυτό».
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο χρέος, σημείωσε ότι «Με τη σφιχτή οικονομική πολιτική, που έχει εφαρμόσει η δημοτική αρχή, δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος οι δημότες να κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους για τα «σπασμένα» του παρελθόντος και εξήγησε ότι με τα 2 εκατ. ευρώ, που ο Δήμος έλαβε με προνομιακούς όρους από το ΤΠ και Δ, αλλά και με ίδιους πόρους, έχει κλείσει η «μαύρη τρύπα» των 4 εκατ. ευρώ με την πληρωμή εργολάβων και προμηθευτών να γίνεται, πλέον, εντός τριμήνου».
ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ο κ. Κομήτσας δήλωσε υπερήφανος, γιατί οι δημότες του Κιλελέρ απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην καθαριότητα, το πράσινο, την ύδρευση και την άρδευση αλλά και διότι ολόκληρος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου έχει οργανωθεί και λειτουργεί με γνώμονα την άμεση και σωστή εξυπηρέτηση του κόσμου. Εξήρε, δε, τη συνεισφορά των δημοτικών υπαλλήλων στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών υπογραμμίζοντας ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καλύπτοντας τα κενά σε προσωπικό, που υφίστανται και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν ελέω της απαγόρευσης προσλήψεων του μνημονίου.
Όπως είπε, έγινε και γίνεται συστηματική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης με την αλλαγή και τοποθέτηση εκατοντάδων υδρομετρητών αλλά και την εγκατάσταση ηλεκτρονικής κάρτας στις αρδευτικές γεωτρήσεις, προκειμένου ο καθένας να πληρώνει για τις ώρες που ποτίζει τις καλλιέργειές του. Υποστήριξε, δε, ότι με την ένταξη της Νίκαιας, των Ν. Καρυών, του Ομορφοχωρίου και του Μελισσοχωρίου στη ΔΕΥΑ Λάρισας εξασφαλίστηκε χαμηλότερο τιμολόγιο για τους καταναλωτές και παράλληλα αποπληρωμή των παλαιών οφειλών, δίχως αυτά να φορτωθούν στις πλάτες των κατοίκων άλλων χωριών του Δήμου. Όσον αφορά στο πρόβλημα της ποιότητας νερού στο Αρμένιο, ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων ημερών υποβάλλεται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ο φάκελος του έργου διάνοιξης γεωτρήσεων και κατασκευής του δικτύου μεταφοράς για την υδροδότηση με καθαρό και ποιοτικό νερό τόσο του Αρμενίου όσο και της Μέλισσας.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Ακόμη, ο δήμαρχος Κιλελέρ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ίδρυση γραφείου ΕΛΤΑ στη Νίκαια (το ένα από τα μόλις 2 νέα που άνοιξαν πανελλαδικά), όπως και για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στον οικισμό της Νίκαιας. Όσον αφορά στην καθαριότητα και στο πράσινο, μίλησε για άριστες υπηρεσίες με την αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται σε όλα τα χωριά δύο φορές την εβδομάδα με τακτικό πλύσιμο και απολύμανση όλων των κάδων.
Επίσης, μπλε κάδοι ανακύκλωσης έχουν εγκατασταθεί σε όλη την επικράτεια του Δήμου Κιλελέρ, ο οποίος είναι πρώτος, αναλογικά με τον πληθυσμό του, σε όγκο ανακυκλώσιμων υλικών στον Νομό Λάρισας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο δήμαρχος στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των συσκευασιών φυτοφαρμάκων: «Πρωτοπορούμε με την υλοποίηση του πιλοτικού, σε πανελλαδικό επίπεδο, προγράμματος για τη συγκέντρωση και ανακύκλωση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, την ΕΕΑΑ, το ΓΕΩΤΕΕ, κ.λπ. Ήδη, τέλος Αυγούστου, έγινε η πρώτη συλλογή και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Πιστεύουμε ότι με τη συμμετοχή των αγροτών θα βάλουμε ένα τέλος στις εικόνες των πεταμένων μπουκαλιών σε ρέματα και χαντάκια».
Αναφέρθηκε επίσης και στις συνεχείς παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής για την επικινδυνότητα της οδού Βόλου και της οδού Φαρσάλων.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Διεξοδική ήταν η αναφορά του δημάρχου Κιλελέρ στις κινήσεις της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και κτηνοτρόφων. Μίλησε για τη δημόσια παρέμβασή του, κατά του χαρατσιού στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, για την πίεση που ασκεί εδώ και δυόμισι χρόνια για την κατάργηση του τέλους που πληρώνουν οι αγρότες Γαλήνης, Μελισσοχωρίου, Κιλελέρ και Πλατυκάμπου στον ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, ότι ήταν από τους λίγους που ζήτησαν να λάβουν κανονικά τη σύνταξή τους οι γεννηθέντες το 1948 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και να μην πέσουν θύματα της ρύθμισης για συνταξιοδότηση στα 67 έτη.
Συνάμα, σημείωσε ο κ. Κομήτσας ότι με παρέμβασή του στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ύστερα από καταγγελίες κτηνοτρόφων του Δήμου Κιλελέρ, άρθηκε η απόφαση για την επιβολή χαρατσιού στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις αγροτικές αποθήκες.
Υποστήριξε ότι ασκεί πιέσεις προς τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού αλλά και να αντικατασταθούν οι κλεμμένοι μετασχηματιστές στα αρδευτικά αντλιοστάσια των αγροτών ενώ αποκάλυψε ότι υπέβαλε αίτημα στην πολιτεία για την εκπόνηση νέου προγράμματος διαχείρισης των προβλημάτων, που προκύπτουν από τα ρήγματα του εδάφους σε χωριά όπως η Χάλκη, η Νίκη και η Μέλισσα.
Κλείνοντας ο κ. Κομήτσας δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, υποστηρίζοντας ότι: «παρά την οικονομική κρίση και το κλείσιμο της στρόφιγγας της χρηματοδότησης από την πολιτεία, ο Δήμος Κιλελέρ θα συνεχίσει να λειτουργεί σωστά και νοικοκυρεμένα και να αναπτύσσει τις υπηρεσίες του προς όφελος των κατοίκων σε κάθε χωριό».
ΕΚΛΟΓΕΣ
Αναφορά έκανε και στις επικείμενες εκλογές απευθύνοντας κάλεσμα στους πολιτικούς «αντιπάλους» του, υποψηφίους για τη δημαρχία, να τον επισκεφθούν για να τους ενημερώσει για τα του δήμου, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Οι εκλογές της Τ.Α. πρέπει να γίνουν μέσα σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης για το καλό του τόπου, για το καλό της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Πρέπει να κρατηθούμε μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και υποψηφιότητες μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών.
Όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι για τη δημαρχία του Κιλελέρ, να ξεκινήσουν τις προεκλογικές τους κινήσεις με μία επίσκεψη στο γραφείο του προκειμένου να ενημερωθούν για την πραγματική κατάσταση και να γνωρίζουν από νωρίς όλα τα δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου.
Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε έναν πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα μακριά από άναρχες κραυγές και εκρήξεις λαϊκισμού ή φθηνής προπαγάνδας».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass