ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Παράδοση- παραλαβή με επισημότητα στον Τύρναβο

* Δ. Αβραμόπουλος: Παράγοντας σταθερότητας η Ελλάδα

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2013 2:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:32
Του Δημήτρη Βάλλα
Με επισημότητα και εν μέσω μιας λαμπρής τελετής στην οποία μετείχαν οι στρατιωτικές μονάδες επτά χωρών παρέλαβε χθες στην έδρα της SEEBRIG στο Στρατόπεδο «Σχοινά» στον Τύρναβο τα καθήκοντα του ως νέος Δ/κτής του Σχηματισμού ο Τούρκος ταξίαρχος Hakan Eser.
Ο Τούρκος ταξίαρχος αντικατέστησε στη διοίκηση τον Σκοπιανό ταξίαρχο Zdravko Popovski σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς που θέλει τους Διοικητές να εναλλάσσονται ανα δύο χρόνια.
Στην τελετή παράδοσης- παραλαβής που ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί στον Τύρναβο και διήρκεσε μέχρι τις13:00 το μεσημέρι, το «παρών» έδωσε και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος που στο περιθώριο των εκδηλώσεων προχωρώντας σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την Ελλάδα «παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Óμως η αλλαγή δεν ήταν μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό, καθώς καθήκοντα πλέον του προέδρου της PNSC (Politico-Military Steering Committee) ανέλαβε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρουμανίας Sebastian Huluban στη θέση του υφυπουργού Άμυνας της Ιταλίας Gioacchíno Alfano.
Η ΤΕΛΕΤΗ
Η τελετή ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους των επτα χωρών που μετέχουν στον σχηματισμό και επακολούθησαν σύντομες ομιλίες και χαιρετισμοί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλο και από τους υφυπουργούς Άμυνας της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
Απενεμήθησαν μετάλλια και αναμνηστικά κα μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε παρέλαση όλων των στρατιωτικών τμημάτων με τις σημαίες της πολυεθνικής δύναμης με επικεφαλής τον νέο Δ/κτή Τούρκο ταξίαρχο που ηγήθηκε των τμημάτων παρελαύνοντας με τον χαρακτηριστικό βηματισμό των Τούρκων στρατιωτών που θυμίζει το λεγόμενο «βήμα της χήνας».
Ο κ. Αβραμόπουλος αμέσως μετά προχώρησε σε δηλώσεις επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τον συμβολισμό της τελετής:
«Πρέπει, είπε, μέσα από σχέσεις συνεργασίας και φιλίας να δημιουργήσουμε μία όαση ασφάλειας για όλους τους λαούς της περιοχής, το μήνυμα που στέλνει αυτή η τελετή είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ως κύριο σκοπό τους την προστασία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα μίας χώρας γίνεται ταυτόχρονα να είναι και συντελεστές για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου περιβάλλοντος ειρήνης και σταθερότητας. Και, αυτό είναι και το γενικότερο μήνυμα που εκπέμπει η χώρα μας σε ολόκληρη την περιοχή ως ένας εκ των σταθερότερων παραγόντων στη ΝΑ Ευρώπη που έχει πάντα τις δυνατότητες να αναλαμβάνει αποστολές στο όνομα της διεθνούς συνεργασίας και της ειρήνης».
Ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Λάρισα επισκέφθηκε την 1η Στρατιά και το ΑΤΑ όπου συναντήθηκε και είχε συνομιλία με τον Δ/κτή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά και τον αρχηγό ΑΤΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση.
Ακόμα είχε εθιμοτυπική συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας των Σκοπίων κ. Ταλάτ Τζαφερι με τον οποίο συζήτησε θέματα αμυντικής συνεργασίας.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν ακόμα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθ. Τσέλιος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ε.Τουρνάς, ο Δ/κτής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς , ο αρχηγός Τ.Α. αντιπτέραρχος Χρ. Βαΐτσης, αλλά και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας κ. Tugrul Biltekín.
Με τους αποστράτους
Ο κ. Αβραμόπουλος στο πλαίσιο των επαφών στη Λάρισα συναντήθηκε και με τους προέδρους των Συνδέσμων Αποστράτων του Στρατού και της Αεροπορίας κ. Απ. Παπαπαρίση και Κ. Λιούτα στους οποίους και επανέλαβε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στους στρατιωτικούς τη νεα χρονιά.
Οι πρόεδροι των αποστράτων επέδωσαν υπόμνημα στον υπουργό, όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν:
«α. Οι υπερβολικές, άδικες και δυσανάλογες με άλλες κοινωνικές ομάδες, περικοπές στις συντάξεις, που σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται και για οικογενειακό εισόδημα, οδήγησαν πολλούς αποστράτους στην απόγνωση. Απαιτείται η αποκατάσταση μέρους των αδικιών με προτεραιότητα:
(1) Την άρση των επιπλέον περικοπών που εφευρέθηκαν με το Ν.3847/2010 για τους κάτω των 60 ετών και με το Ν. 4024/2011 για τους κάτω των 55 ετών, που αφορούν αποστράτους που για οικογενειακούς, προσωπικούς ή οικονομικούς λόγους, απεχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία με αίτησή τους. Υπενθυμίζουμε ότι ήταν προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ ότι «...θα άρει τις άδικες και ρατσιστικές περικοπές...).
(2) Την άρση της μίας εκ των δύο περικοπών του Ν.4093/2012, και ειδικότερα την περικοπή 5 ή 10 ή 15% στο ακαθάριστο ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
β. Στην αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης των μη περαιτέρω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις Στρατιωτικών, απόφαση που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Πρωθυπουργός.
γ. Να τροποποιηθεί το άρθρο 84 «Χρήση στρατιωτικών ακινήτων από ΟΤΑ» του Ν.3883/2010 και τυχόν παραχωρήσεις εκτάσεων ΤΕΘΑ προς την τοπική αυτοδιοίκηση, να γίνεται απομείωση του χρέους του ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών με ισόποσο της αντικειμενικής αξίας της παραχωρούμενης έκτασης.
δ. Να εξετασθεί η δυνατότητα χρήσης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων από τέκνα εν ενεργεία στρατιωτικών και αποστράτων που έχουν ηλικία πάνω από 25 ετών και δεν είναι προστατευόμενα μέλη.
ε. Να εξετασθεί η δυνατότητα εισόδου (όχι παραθερισμού) στα κέντρα παραθερισμού για λήψη λουτρού και φαγητού, από τέκνα εν ενεργεία στρατιωτικών και αποστράτων που έχουν ηλικία πάνω από 25 ετών και δεν είναι προστατευόμενα μέλη.
Κύριε Υπουργέ, μπαίνουμε στον πειρασμό να σας θέσουμε και τα εξής θέματα:
α. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν να δικαιούνται επίδομα παραμεθορίου περιοχών υπάλληλοι του δημοσίου που μπορεί να είναι και μόνιμοι κάτοικοι και όχι οι στρατιωτικοί που τους μεταθέτει η υπηρεσία και έχουν την υποχρέωση καταβολής ενοικίου.
β. Σας προτρέπουμε να ενισχύσετε το Στρατιωτικό εργοστάσιο της Λάρισας το 303 ΠΕΒ προκειμένου η πατρίδα μας να εξοικονομήσει πόρους από την παραγωγή του.
Κύριε Υπουργέ, αξίζει να θυμόμαστε επίσης, ότι:
α. Το σύνολο των στελεχών εισέρχεται στις Ένοπλες Δυνάμεις στην ηλικία των 18 ετών.
β. Στην ηλικία των 50 έως 60 ετών η ελληνική οικογένεια έχει τα μεγάλα έξοδα (στεγαστικό δάνειο και τουλάχιστον ένα παιδί να σπουδάζει).
γ. Το κάθε στέλεχος εργάσθηκε ατελείωτες ώρες χωρίς αμοιβή (υπηρεσίες, ασκήσεις, φωτιές κλπ).
δ. Συνήθως λόγω των συχνών μεταθέσεων η σύζυγος δεν εργάζεται με αποτέλεσμα η μοναδική σύνταξη να είναι και το μόνο οικογενειακό εισόδημα.
ε. Επιτρέπεται η εργασία μόνο σε αυτοαπασχολούμενους αποστράτους.
Τέλος, σας παραθέτουμε, συνημμένως, το άρθρο που προτείνουμε να τροποποιηθεί «περί παραχώρησης χωρίς αντάλλαγμα ακινήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», με την επισήμανση ότι κανένα άλλο υπουργείο δε «δωρίζει» οικιοθελώς όπως εμείς».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass