ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ

Τιμήθηκαν οι 17 εκτελεσθέντες πατριώτες του 1943

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2013 1:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:35
 
Οι πρώτοι εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη Λάρισα, 17 αθώοι Λαρισαίοι πατριώτες- ηλικίας από 11 έως 58 ετών- στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, τιμήθηκαν χθες στο Παλιό Κοιμητήριο Λάρισας, από τον Δήμο Λαρισαίων, 70 χρόνια, από τότε...
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπ. Μπαρμπούτης τόνισε την απόδοση τιμής και μνήμης σ’ εκείνα τα δύσκολα χρόνια της κατοχής. «Η Λάρισα ξαναθυμάται τους 17 εκείνους αθώους πολίτες της Λάρισας που στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, κατά την περίοδο της μαύρης κατοχής, συνελήφθησαν και εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς με την κατηγορία ότι υπέθαλπαν Ιταλούς στρατιώτες. Μην υπολογίζοντας, ο κατακτητής, ανθρώπινες ζωές και θέλοντας να επιβάλλουν κατ’ αυτούς την τάξη, προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις αθώων πολιτών Πανελλαδικά.
Για να πειθαρχήσουν οι Λαρισαίοι στις επιλογές του εχθρού, για να πεθάνει μέσα τους η πίστη στη λευτεριά που θα ερχόταν, έπρεπε να απλωθεί η τρομοκρατία, να κυριαρχήσει ο φόβος, έπρεπε κάποιοι να πληρώσουν με τη ζωή τους», είπε ο κ. Μπαρμπούτης και συνέχισε: «Όταν από το 1943 άρχισαν “προβλήματα” στις σχέσεις του “Άξονα” μεταξύ Ιταλών και Γερμανών, οι Γερμανοί άρχισαν τις συλλήψεις και τις εκτελέσεις αθώων Ελλήνων, με την κατηγορία ότι υποθάλπουν Ιταλούς, προκειμένου να τους τρομοκρατήσουν και να ελέγξουν την κατάσταση. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειάς τους στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, γύρω στις 5 το απόγευμα, συνέλαβαν στην περιοχή Δημοτικών Σφαγείων χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο και χωρίς κάποια επιλογή και προχώρησαν στις πρώτες εκτελέσεις 17 Λαρισαίων πολιτών. Η εγκληματική αυτή ενέργεια έγινε εντελώς απρόοπτα και με κυνικό τρόπο. Τα σώματα μάλιστα των εκτελεσθέντων πατριωτών, εγκαταλείφτηκαν άταφα για να αποδειχθεί για πολλοστή φορά η αγριότητα του πολέμου, που κάνει τους ανθρώπους αναίσθητους και τους εξομοιώνει με άγρια θηρία».
Το μνημόσυνο τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος και στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγ. Παπαχαραλάμπους, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κων. Τζανακούλης, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συγγενείς των εκτελεσθέντων και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του ΔΩΛ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass