9η ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΛΒΑ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Προβολή και προώθηση με «όπλο» την παράδοση

* Την ίδρυση Μουσείου αφιερωμένου στην ιστορία του φαρσαλινού χαλβά ανακοίνωσε ο δήμαρχος

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2013 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:46
ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Αχ. Μπακαλέξη
Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τη γιορτή του φαρσαλινού χαλβά που διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων με τη συμμετοχή του συλλόγου Χαλβαδοποιών - Ζαχαροπλαστών και με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας) για 9η συνεχή χρονιά.
Η «Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων» αποτελεί πλέον θεσμό και μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις για την περιοχή και για τον νομό Λάρισας γενικότερα και προσελκύει χιλιάδες ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή του φημισμένου Χαλβά Φαρσάλων, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η προώθηση των προϊόντων των τοπικών παραγωγών καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.
Οι εκδηλώσεις της 9ης Γιορτής Χαλβά Φαρσάλων ξεκίνησαν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου με «παραδοσιακά ακούσματα και χορούς του τόπου μας» με την παραδοσιακή ορχήστρα «Ήχος Γιγενής» και την εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου περιελάμβαναν την ξενάγηση των επισήμων στα περίπτερα παρασκευής, δοκιμής και πώλησης του χαλβά καθώς και στα περίπτερα των τοπικών παραγωγών και στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου που ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «η Γιορτή Χαλβά έχει ως στόχο την προώθηση του προϊόντος στην αγορά της χώρας αλλά και στην κατοχύρωση του ονόματος προέλευσης, ώστε με αυτό να συμβάλλουμε στην οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής».
Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Γιορτή Χαλβά αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία αφενός για την προβολή του φημισμένου εδέσματος της πόλης και αφετέρου για τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προώθηση των προϊόντων των τοπικών παραγωγών και την ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων. Επίσης είναι η κατάλληλη στιγμή να σας ανακοινώσω την πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει επιτέλους ένα «μουσείο αφιερωμένο στον χαλβά» που θα στεγαστεί στο κληροδότημα Δεληδημητρίου στην οδό Θέτιδος. Εκεί φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία της ιστορίας του χαλβά, μέσα από κείμενα, εικόνες αλλά και μέσα από αυθεντικά αντικείμενα και εργαλεία που σχετίζονται με την παρασκευή του, ενώ με ψηφιοποιημένο υλικό θα εικονοποιούνται τα στάδια δημιουργίας του.
Ακόμη, σας ανακοινώνω ότι μετά από πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δημιουργείται «Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας» που θα στεγαστεί στο παλαιό διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Ζωοδόχου Πηγής.
Ακολούθησε η μουσική εκδήλωση με τη Μελίνα Ασλανίδου και τους συνεργάτες της που καταχειροκροτήθηκαν από πλήθος κόσμου.
Χτες, κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις με το 13ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου, με την εμφάνιση χορωδιών.
Το φιλόμουσο κοινό και οι επισκέπτες της πόλης απόλαυσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκλεκτά τραγούδια από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είχε ο μαέστρος κ. Κων/νος Μάτης.
Στην 9η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων συμμετείχαν πολλοί χαλβαδοποιοί - ζαχαροπλάστες. Επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Επαρχίας Φαρσάλων, ο Δήμος Τεμπών και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων Ν. Λάρισας (ΦΟΔΣΑ). Τις εκδηλώσεις προλόγισε ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων/νος Δερλός.
Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων λειτούργησαν τα εξής περίπτερα:
- Εργαστήριο παρασκευής χαλβά Φαρσάλων.
- Περίπτερο όπου προσφέρονταν το φημισμένο προϊόν.
- Περίπτερο πώλησης του παραδοσιακού προϊόντος.
- Περίπτερα τοπικών παραγωγών.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass