ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΕΚΛ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ανεργοι και εργαζόμενοι σε διαδήλωση

* Συγκέντρωση αύριο το βράδυ στην Κεντρική πλατεία

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2013 0:36 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:59
 
Του Δημήτρη Βάλλα
Σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για την ανεργία, τις απολύσεις και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις καλεί για αύριο Παρασκευή 4 Οκτωβρίου τους εργαζόμενους ,τους συνταξιούχους και τους άνεργους του νομού το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7μ.μ. στην Κεντρική πλατεία, ενώ ακόμα το Εργατικό Κέντρο εξήγγειλε και 24ωρη πανεργατική απεργία για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.
Εξηγώντας τους λόγους των κινητοποιήσεων και των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε συνέντευξή Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Τάσος Τσιαπλές ζήτησε από τους εργαζόμενους να οργανωθούν μαζικά στα σωματεία τους ώστε να δώσουν απάντηση στην πολιτική της λιτότητας και της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.
«Καλούμε , επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιαπλές, όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος την Παρασκευή 4 Οκτώβρη, στο συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία, για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας, στην βάρβαρη ταξική επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε., κεφαλαίου, που φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, συσσωρεύοντας διαρκώς νέους άνεργους.
Μόλις προχθές, συνέχισε, ανακοινώθηκε το κλείσιμο της αλυσίδας καταστημάτων «ΣΠΡΙΝΤΕΡ» πετώντας στον δρόμο άλλους 850 εργαζόμενους πανελλαδικά, ανάμεσά τους και αρκετοί στη Λάρισα.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε αν πάρουμε αποφάσεις. Αν οργανωθούν οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και μπούμε στον αγώνα αποφασιστικά με το ταξικό πλαίσιο πάλης που χαράσσουν οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Το συλλαλητήριο στις 4 Οκτώβριου στη Λάρισα και στις άλλες πόλεις πανελλαδικά, μπορούν να αποτελέσουν σταθμό για την κλιμάκωση των αγώνων. H πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις, οι απεργίες, η δύναμη της αντίστασης και των αγώνων ανησυχεί το κράτος των μονοπωλίων, τα κόμματά του. Αυτό που χαρακτήριζε πάντα τις νικηφόρες μάχες δεν ήταν μόνο η μορφή ή η διάρκεια των αγώνων. Η μαζικότητα των διαδηλώσεων, η οργάνωση των εργατών, η αποφασιστικότητα, η αντοχή, η πίστη στο δίκιο, η συμμαχία, είναι αυτά που κρίνουν τις μάχες.
Οι αγώνες που έχουμε κάνει ως σήμερα δεν πάνε χαμένοι. Μας γεμίζουν εμπειρία. Ως τώρα πίεζαν, δυσκόλευαν, καθυστερούσαν μέτρα. Όμως είναι ανάγκη να μπούμε σε νέα φάση αγώνων, πιο επιθετικών.
Ήδη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, κατέληξε, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη πανεργατική απεργία, για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, ως ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα, ενάντια στην αντεργατική επίθεση συγκυβέρνησης, Ε.Ε, ΔΝΤ, μεγάλου κεφαλαίου».
Μέτρα ανακούφισης ανέργων
Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Λ. ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων αλλά και μέτρα ώστε να περιοριστεί η ανεργία.
Συγκεκριμένα, τόνισε, διεκδικούμε:
* Άμεσα μέτρα οικονομικής ανακούφισης όλων των ανέργων, με χορήγηση σε όλους επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα είναι άνεργοι, άμεσα στα 500 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
* Πραγματικά μέτρα περιορισμού της ανεργίας, όσο γίνεται στο σύστημα που ζούμε και όχι επιδότησης της εργοδοσίας για την ανακύκλωση της ανεργίας, με την εξασφάλιση ζεστού χρήματος και τζάμπα εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες.
* Όχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σπιτιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων .
* Να υπογραφούν, ΕΓΣΣΕ με επαναφορά του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ και ΚΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Οι ΣΣΕ να είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες. Να καταργηθούν οι ατομικές συμβάσεις.
* Να αυξηθούν άμεσα οι συντάξεις, να μειωθεί το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
* Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σ’ αυτόν τον τομέα. Άμεσες μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, κάλυψη όλων των αναγκών σε εξοπλισμό».
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΣΠΡΙΝΤΕΡ»
Εν τω μεταξύ στο πλευρό των απολυμένων στα «ΣΠΡΙΝΤΕΡ» του νομού τίθεται και ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας που τους καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή διαδήλωση αναφέροντας:
«Με το κλείσιμο των καταστημάτων στην επιχείρηση «ΣΠΡΙΝΤΕΡ» μεγαλώνει ο κατάλογος των 10δων επιχειρήσεων στον κλάδο του Εμπορίου που κλείνουν, αφού πρώτα έχουν εκμεταλλευθεί άγρια τους εργαζόμενους με απλήρωτη εργασία, εντατικοποίηση της εργασίας, πετσόκομμα των μισθών τους.
Φαίνεται ότι οι θυσίες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν αρκετές για την εργοδοσία ώστε να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα. Όσο επικράτησε ο φόβος στους εργαζόμενους, τόσο πιο πολλά ζητούσε η εργοδοσία απ’ αυτούς.
Πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τέτοιες εξελίξεις και να βγάζουμε γενικότερα συμπεράσματα. Όταν ο επιχειρηματίας θέλει να κλείσει την επιχείρηση θα το κάνει χωρίς να λογαριάσει τους εργαζόμενους που του δούλευαν τόσα χρόνια και με το δικό τους τον ιδρώτα έβγαζαν τα υπέρογκα κέρδη τους.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας ήταν και είναι στο πλάι των συναδέλφων μας, προκειμένου να διεκδικήσουν και να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass