ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Αγανακτισμένοι οι δήμαρχοι με την κυβέρνηση

*«Επί χάρτου τα σχέδια του Παρατηρητηρίου, μόνο για εντυπώσεις οι ανακοινώσεις του υπουργείου»

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2013 1:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:11
 
Εκρηκτικό ήταν το κλίμα που επικράτησε χθες στη συνάντηση των δημάρχων της Θεσσαλίας, στη Νίκαια, που συγκάλεσε η ΠΕΔ προκειμένου να συζητηθούν οι παρενέργειες που προκαλεί στη λειτουργία των δήμων η παρέμβαση του προσφάτως θεσμοθετηθέντος Παρατηρητηρίου των προϋπολογισμών τους. Τη θρυαλλίδα αποτέλεσε πάντως η δήλωση του αν. υπουργού Λεων. Γρηγοράκου περί επικείμενων απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων που προσλήφθηκαν υποτίθεται παρανόμως.
Άγνωστη παραμένει η αντίδραση των αγανακτισμένων δημάρχων ενόψει της έλευσης του κ. Γρηγοράκου στη Λάρισα, η οποία έχει προαναγγελθεί για τις 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας ξεκαθάρισε άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει κανένας δήμαρχος στην Ελλάδα που να μονιμοποίησε έστω έναν υπάλληλο. Οι εκάστοτε κυβερνώντες το έκαναν για να κερδίσουν εντυπώσεις και βέβαια ψήφους. Το νόμο Παυλόπουλου δεν τον έκανε κανένας δήμαρχος...».
Και ο δήμαρχος Κιλελέρ συνέχισε. «Καλά έκαναν και μονιμοποίησαν τους συμβασιούχους. Τώρα όμως άλλαξαν γνώμη; Είναι αστείο… Φάγαμε επίσης δύο χρόνια μ΄ αυτές τις μεγαλοστομίες τους για τους επίορκους και τίποτε ουσιαστικά δεν έγινε. Τώρα λέει ανακάλυψαν μονιμοποιήσεις με πλαστά δικαιολογητικά. Μα τους φακέλους που υπέβαλαν οι υπάλληλοι, κρατικές υπηρεσίες τους έλεγχαν και όχι δημοτικές. Τώρα αναγγέλλουν αλλαγή του εκλογικού συστήματος ακόμη και για αντικαλλικράτη μιλούν. Όλα με στόχο τον αποπροσανατολισμό της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών...».
*Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί από τις εκθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών που εστάλησαν μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν το θέμα που προκάλεσε τη χθεσινή σύσκεψη, στη Νίκαια, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ.
Εκθέσεις που συντάχθηκαν για πρώτη φορά, αφορούν στον έλεγχο της πορείας των δημοτικών προϋπολογισμών για το α΄ εξάμηνο του 2013 και εντοπίζουν αποκλίσεις στον τομέα των προβλεπομένων εσόδων. Αποκλίσεις ανάλογες με εκείνες που παρατηρούνται και στα έσοδα του κράτους εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της κοινωνίας. Και τώρα, μεσούντος του Οκτωβρίου οι δήμοι καλούνται να προσαρμόσουν τον προϋπολογισμό τους και στον τομέα των εξόδων. «Ανεφάρμοστες στην πράξη», χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του υπουργείου ο Ρ. Κομήτσας. Ενώ και από τις τοποθετήσεις των υπολοίπων αυτοδιοικητικών προέκυψαν συμπεράσματα που θα σταλούν αρμοδίως.
Κακή εντύπωση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων του Παρατηρητηρίου από τη χθεσινή συνάντηση παρότι έγιναν επίμονες προσπάθειες να υπάρξει συμμετοχή τους. «Αυτοί σχεδιάζουν επί χάρτου, εμείς δρούμε σε πραγματικές συνθήκες», τόνισε ο Ρ. Κομήτσας «δεν κατάφεραν πάλι να βγουν από τα γραφεία τους, να έρθουν να συζητήσουμε, να λύσουν απορίες. Μας έστειλαν απλώς μια επιστολή που μας συγχαίρουν για την πρωτοβουλία μας να τους καλέσουμε...».
 Σωτ. Ζαχαριάς
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass