ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ, ΧΘΕΣ, ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Να μην βρεθούν οικογένειες στον δρόμο...

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2013 3:02 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:11
 
Της Λένας Κισσάβου
 «Να εξασφαλίσει το κράτος δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μην βρεθούν οικογένειες στον δρόμο, λόγω των χρεών τους...», αποτελεί τη λύση για να μην ξεκινήσουν σωρηδόν εξώσεις και στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τόνισε χθες σε ομιλία της, η δικηγόρος, συντονίστρια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των «Οικολόγων Πράσινων», κ. Ελεάννα Ιωαννίδου, στο πλαίσιο ημερίδας που οργανώθηκε , στο «Μετροπόλ» από το «Πράσινο Ινστιτούτο», σε συνεργασία με τη δημοτική κίνηση Λάρισας «Πράσινη Πόλη».
Το θέμα που ήταν «Οικονομική κρίση, υπερχρεωμένοι πολίτες, πολίτες σε κρίση, υπάρχει λύση;», και το οποίο αφορά σε εκατοντάδες νοικοκυριά και στη Λάρισα, αναπτύχθηκε επίσης και από τον δικηγόρο κ. Κωνσταντίνο Τουρβάτσο, εκπρόσωπο Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικότερα τον νόμο Ν. 3869/2010 και τις τροποποιήσεις που έγιναν με τον Ν 4161/2013, γνωστό και ως νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ή ως Νόμος Κατσέλη.
Συγκεκριμένα, η κ. Ιωαννίδου, αναφέρθηκε στο δικαίωμα κάθε πολίτη στην κατοικία, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και το κράτος θα πρέπει να φροντίσει και να επιβάλλει στις τράπεζες τον επανακαθορισμό των αξιών των ακινήτων, ώστε να καθοριστούν αντίστοιχα και οι υποχρεώσεις των οφειλετών.
Ο κ. Τουρβάτσος ενημέρωσε αναλυτικά για τον νόμο που αφορά στη διευθέτηση υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ισως είναι ο μοναδικός νόμος από το έτος 2010 και μετά, ο οποίος λειτούργησε υπέρ του πολίτη...
Είναι σαφέστατος, απλούστατος και έχει ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροί ο πολίτης προκειμένω να υπαχθεί σε αυτόν.
Ψηφίστηκε έχοντας ως σκοπό του, ο κάθε οφειλέτης που δεν είχε την πτωχευτική ικανότητα, και είχε υπογράψει ένα δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό), σε μία περίοδο που οι οικονομικές δυνατότητες του ιδίου αλλά και της Ελλάδος γενικότερα ήταν πολύ διαφορετικές, να κατορθώσει ο οφειλέτης να σώσει την κύρια ή τη μοναδική κατοικία του. Δεν ενδιαφέρει εάν ο οφειλέτης έχει στο όνομά του ένα σπίτι που βρίσκεται για παράδειγμα στη Λάρισα και το χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία του ή εάν έχει ένα μοναδικό ακίνητο στον Αγιόκαμπο, ο νόμος είναι σαφής σκοπός είναι η διάσωση της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας. Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητα, οικόπεδα, διαμερίσματα αυτά κινδυνεύουν με εκποίηση. Εκτός εάν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία χρησιμεύουν ως μοναδική πηγή εσόδων των οφειλετών (πχ. Χωράφια αγροτών).
...Δυστυχώς όμως παρά τη σαφήνεια του Νόμου είχαμε αποφάσεις όπου οι αξιότιμοι κ. ειρηνοδίκες βασίστηκαν σε τυπικά στοιχεία των αιτήσεων και απέρριψαν αιτήσεις, δεχόμενοι τις ενστάσεις των συνηγόρων των τραπεζών.
Όπως την ένσταση απαραδέκτου, η οποία βασίστηκε στο γεγονός πως ο οφειλέτης κατέθεσε αυτοπροσώπως την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο και όχι διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του. Τονίζουμε πως ο συγκεκριμένος Νόμος κρίνει την παρουσία του δικηγόρου στη συγκεκριμένη διαδικασία, προαιρετική από την αρχή μέχρι και το τέλος, κάτι που θέσπισε ο νομοθέτης έχοντας ως βασική φιλοσοφία του την ελαχιστοποίηση των εξόδων».
Στην τέταρτη θέση στο ποσοστό ιδιοκατοίκησης πληθυσμού, κατατάσσεται η Ελλάδα στην Ευρώπη, υποστήριξε σε σύντομο χαιρετισμό του στην ημερίδα ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, δικηγόρος, κ. Βασίλης Κόκκαλης, επισημαίνοντας επίσης ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα προσέφυγαν στο ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, πάνω από 1.500 νοικοκυριά. «Η διαχείριση του χρέους είναι πρώτα ψυχολογική και μετά οικονομική. Μεγάλος αριθμός πολιτών βρίσκονται σε εξαθλίωση…» συμπλήρωσε ο κ. Κόκκαλης, ενημερώνοντας ότι το ΙΝΚΑ, παρέχει δωρεάν νομική στήριξη μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Χαιρετισμούς απηύθυναν στο πλαίσιο της ημερίδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας κ. Αρζουμανίδης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Μακρυγιάννης , ενώ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Λαρισαίων «Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Απόστολος Καλογιάννης κατέθεσε τις θέσεις της κίνησης για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην εκδήλωση που συντόνιζε το μέλος της δημοτικής κίνησης «Πράσινη Πόλη» κ. Λιόλιος, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμάς Ψύρρας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της κίνησης «Νέ@ Λάρισα» κ.ά.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass