ΕΣΤΙΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Παράνομες χωματερές στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2013 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:24
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Συχνές είναι οι καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και κυρίως αγροτών του κάμπου του Τυρνάβου – Αμπελώνα και όχι μόνο, για τις παράνομες χωματερές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, άλλες συνεχίζουν να λειτουργούν ενώ δημιουργούνται και νέες. Χωματερές - χαβούζες τις οποίες ουσιαστικά «συντηρούν» οι ίδιοι κάτοικοι της περιοχής είτε είναι απλοί ιδιώτες, είτε και επαγγελματίες δημιουργώντας τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα ρυπαίνοντας όχι απλά την ευρύτερη περιοχή, αλλά και – κυρίως- τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Σε αυτές τις χωματερές πετούν όχι μόνο αδρανή υλικά από παλιές οικοδομές που κατεδαφίζονται άλλα και άλλα σκουπίδια ακόμα και ψόφια ζώα, η σήψη των οποίων δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
 Τέτοιες χωματερές υπάρχουν παντού στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Τυρνάβου και οι αγρότες που έχουν τις καλλιέργειες δίπλα τους ή εκεί κοντά διαμαρτύρονται έντονα. Η κατάσταση για εκείνους είναι τραγική, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν όταν τα χωράφια τους βρίσκονται δίπλα σε τέτοιες χωματερές κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Ειδικά το καλοκαίρι, αλλά και τώρα που ακόμα οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές, με τα πεταμένα ψόφια ζώα τα οποία βρίσκονται σε αποσύνθεση η δυσοσμία είναι έντονη και πέρα από το γεγονός της ενόχλησης αυτής, υπάρχει κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία.
Οι αγρότες ζητούν για άλλη μια φορά από τη δημοτική αρχή, την αστυνομία ή οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο να απαγορευτούν οι διανοίξεις τεράστιων λακκουβών μέσα στον κάμπο απ’ όπου παίρνουν ιδιώτες το χώμα και την άμμο και μετά παραμένουν ανοιχτές μετατρεπόμενες σε χαβούζες και αν αυτό είναι παράνομο να επιβληθούν πρόστιμα.
Επίσης, το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων που αφήνονται εδώ και εκεί είναι ο ζωογόνος Τιταρήσιος ποταμός, ο οποίος είναι δώρο Θεού κυριολεκτικά όχι μόνο για την άρδευση του κάμπου του Τυρνάβου, αλλά και για την ύδρευση των πόλεων και χωριών της περιοχής με κύρια την ίδια τη Λάρισα, αφού η Λάρισα υδρεύεται από γεωτρήσεις της περιοχή μεταξύ Τύρναβου και Γιάννουλης. Καθαρό και άριστης ποιότητας νερό το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί είναι και αυτό του Τιταρήσιου το οποίο εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Σήμερα η κοίτη του Τιταρήσιου και με την ευθύνη των ίδιων των Τυρναβιτών σε πολλά σημεία έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με απορρίμματα πάσης φύσεως. Όταν βρέχει ή το ποτάμι κατεβάζει νερό όπως είναι φυσικό αν τα απορρίμματα αυτά είναι τοξικά περνούν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα του νερού.
Πριν ένα χρόνο ο Δήμος Τυρνάβου ανέλαβε την πρωτοβουλία για τον καθαρισμό της κοίτης του Τιταρήσιου από τη νέα γέφυρα της εθνικής οδού προς Ελασσόνα και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων και το κλείσιμο της περιοχής της κοίτης με νέα περίφραξη ώστε να μην υπάρχει τρόπος πρόσβασης σε πολίτες με τα οχήματά τους για να πετούν απορρίμματα. Αλλά και τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού στην περιοχή των «Κερατάδων» και μέχρι τη ράμπα στο ύψος του τυροκομείου Αδελφών Ρίζου καθώς και τη δημιουργία αναχωμάτων ώστε να είναι δύσκολη η πρόσβαση.
Ωστόσο τόσο πολίτες από άλλες περιοχές, αλλά κάποιοι από τους Τυρναβίτες δεν συμμερίζονται όλα τα παραπάνω για την προστασία του περιβάλλοντος και πετούν σκουπίδια τόσο στην κοίτη του Τιταρήσιου, όσο και στις χωματερές μέσα στον κάμπο προσβάλλοντας την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ιστορία του Τυρνάβου που θέλει να σέβεται πέρα από την ιστορία και τον πολιτισμό, και τον περιβάλλον.
Τι κάνει όμως ο Δήμος Τυρνάβου προς αυτή την κατεύθυνση;
Μιλώντας στην «Ε» για το πρόβλημα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Κέντρας τόνισε ότι: «Ο Δήμος Τυρνάβου εδώ και 2 χρόνια, ύστερα από πολλά έτη αναλγησίας και αυθαιρεσίας προχώρησε στον πλήρη καθαρισμό της κοίτης του Τιταρησίου ποταμού, σε όλο το μήκος του στα όρια του Δήμου. Καθαρίζει και μαζεύει συνεχώς απορρίμματα από διάφορες παράνομες χωματερές ασυνείδητων, ενώ με ενημερωτικό σημείωμα μέσω των λογαριασμών της Δ.ΕΥ.Α.Τ. έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το πού μπορούν νόμιμα να εναποθέτουν στερεά υλικά, ανακυκλώσιμα υλικά, απορρίμματα και ηλεκτρικές συσκευές. Βέβαια, αυτοί που ρυπαίνουν το περιβάλλον ασυνείδητα και εις βάρος των μελλοντικών γενεών δεν σταματούν, γι’ αυτό οι Υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου Τυρνάβου εγγράφως έχουν ενημερώσει τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές για τις πιο πιθανές ρυπογόνες εστίες, τις πιθανές εστίες εντός της κοίτης του Τιταρήσιου ποταμού ρίψης υπολειμμάτων τυρόγαλου, ενώ ρητώς έχει απαγορευθεί η παράνομη αμμοληψία από κοίτες και ιδιωτικά κτήματα αμμορύφων».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass