ΜΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο ν. Λάρισας τιμά την εποποιία του 1940

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2013 1:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:30

 

 

Ξεκίνησαν χθες σε όλο το νομό Λάρισας οι εορταστικές εκδηλώσεις  για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Από νωρίς το πρωί έγινε ο καθιερωμένος γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων κτιρίων, για να ακολουθήσουν επίκαιρες ομιλίες στα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ το μεσημέρι παρουσία αρχών του νομού, μαθητές, σπουδαστές, πρόσκοποι, οδηγοί και σύλλογοι απέτισαν φόρο τιμής στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας διοργανώθηκε επίσης εορταστική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της οποίας ο καθηγητής Σιδέρης Μπακούρας ανέπτυξε το θέμα «28η Οκτωβρίου 1940: Εποποιία αντίστασης, σταθμός ελευθερίας και ανθρωπισμού». Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Παναγιώτης Γούλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Γιώργος Σούλτης.

Και στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, πραγματοποιήθηκε επίκαιρη ομιλία από τον Αστυνόμο Β΄ Αθανάσιο Παπαγιαννακόπουλο με θέμα: "Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 ως ιστορικό γεγονός και η σημασία της στην εξέλιξη της νεότερης Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους"

Σχετική εκδήλωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου διοργανώθηκε και στο στέκι ηλικιωμένων της Νεάπολης του Β’ ΚΑΠΗ όπου μαθητές της Δ’ τάξης του 21ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Αν. Φτάρα, Αν. Τσαλαπόρτα και Β. Καραγιώργου, παρουσίασαν πρόγραμμα με ποιήματα και τραγούδια.

Η πρωτότυπη συνάντηση των δύο γενεών σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, όπου με τη σειρά τους οι ηλικιωμένοι κατέθεσαν την εμπειρία τους από τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, ολοκληρώθηκε με την απόδοση τραγουδιών της εποχής του πολέμου από την μαύρη περίοδο της κατοχής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικών Δράσεων κ. Λίνα Ντάβαρη, η οποία μιλώντας στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στην σημασία των ιστορικών γεγονότων και εκθείασε την πρωτότυπη ιδέα της συνάντησης των δύο γενεών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο θα κορυφωθούν την Δευτέρα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, όπου παρουσία του αναπληρωτή  υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση.

Έτσι σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπονται τα εξής:

Την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου στις 10.30 πμ θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιου και μετά το τέλος της δοξολογίας και εντός του Ιερού Ναού θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την κ. Κωνσταντίνα Χατζηϊωάννου, διευθύντρια 37ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Θα ακολουθήσει στις 11.00 π.μ επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων, από ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων. 

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.30 πμ.

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ  ΔΕΗΣΗ ΤΟΥ ΕΕΣ

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του παραρτήματος Λάρισας του Ερυθρού Σταυρού, εν όψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Εθελόντριας Αδελφής στο λόφο του Φρουρίου, αύριο Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι. Καλούνται όλοι οι εθελοντές να τιμήσουν με την παρουσία τους την μνήμη των εθελοντριών Ερυθροσταυριτών του Επους του ’40.

Στον υπόλοιπο νομό το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Την Δευτέρα, ανήμερα της εθνικής επετείου στις 7:30 το πρωί θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών των τεσσάρων ενοριών του Τυρνάβου.

Στις 8 το πρωί θα γίνει έπαρση σημαίας στην κεντρική πλατεία.

Στη συνέχεια στις 10:45 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου, ενώ στη συνέχεια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, στην κεντρική πλατεία, για τους πεσόντες νεκρούς και κατάθεση στεφάνων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η καθηγήτρια αγγλικών του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου «Αχιλλέας Τζάρτζανος» κ. Ράνια Ροκκα – Ροντούλη.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την παρέλαση της φιλαρμονικής του δήμου, τμημάτων των σχολείων, καθώς και με δεξίωση στο δημαρχείο.

Συντονιστής της παρέλασης θα είναι ο καθηγητής φυσικής αγωγής του 1ου γυμνασίου Τυρνάβου κ. Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Την Δευτέρα της 28ης Οκτωβρίου στις 7:30 θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών από όλους τους ιερούς ναούς της πόλης του Αμπελώνα διάρκειας 5’.

Στις 8 το πρωί θα γίνει έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στις 9:45 το πρωί θα γίνει αναχώρηση των επισήμων από το δημοτικό κατάστημα για τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελώνα.

Στις 10:15 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία, ενώ στη συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο και καταθέσεις στεφάνων. Την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα κάνει η διευθύντρια του 2ου δημοτικού σχολείου Αμπελώνα κ.  Αναστασία Καρρά.

Στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών των δημοτικών σχολείων, του γυμνασίου και του λυκείου και αμέσως μετά θα δοθεί δεξίωση στο πρώην Δημαρχείο Αμπελώνα.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ  ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου στο  Δήμο Κιλελέρ το πρωί της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου θα ψαλεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νίκαιας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η φιλόλογος του Γυμνασίου Νίκαιας, κ. Καμπισιούλη Αντιγόνη. Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων στην πλατεία της Νίκαιας και στις 11 π.μ. η μαθητική παρέλαση επί της οδού Φαρσάλων.

Με το πέρας της παρέλασης η Δημοτική Αρχή θα δεξιωθεί τους πολίτες στο χώρο του ΚΑΠΗ της Νίκαιας. Ανάλογες εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο θα πραγματοποιηθούν και στις έδρες των υπόλοιπων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Κιλελέρ.

ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ

Στις 10:00 π.μ στον Ιερό Ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης της δημοτικής κοινότητας θα τελεστεί επίσημη δοξολογία. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει μέσα στο χώρο της εκκλησίας, η κ. Μαρία Μπανιώτου καθηγήτρια-φιλόλογος του Γυμνασίου  Συκουρίου. Θα ακολουθήσει  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο των Ηρώων από τις τοπικές αρχές και στη συνέχεια παρέλαση στην οδό Αγίου Κων/νου από τους μαθητές και μαθήτριες.

 

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Σύμφωνα με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας κ. Παναγιώτη  Ντζιοβάρα απαγορεύεται η στάθμευση και η κυκλοφορία κάθε είδους οχήματος, από τις  8 το πρωί, μέχρι το πέρας της παρέλασης στις συγκεκριμένες οδούς.

Στην οδό Κύπρου από τη διασταύρωση της με την Ταγμ. Βελισαρίου, μέχρι και τη διασταύρωση με την 23ης Οκτωβρίου, στη Νικηταρά, στην 28ης Οκτωβρίου, από τη διασταύρωση της με την Κύπρου, μέχρι τη διασταύρωση με την Μανδηλαρά, στην οδό Μανωλάκη απ' τη διασταύρωση της με την Κενταύρων μέχρι τη διασταύρωση με την Κύπρου, στην Κενταύρων, στην 23ης Οκτωβρίου με τη διασταύρωση της με την Κύπρου μέχρι την Χρυσοχόου, στην Φιλελλήνων από τη διασταύρωση με τη  Βενιζέλου μέχρι τη διασταύρωση της με την Κύπρου. Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών και σύμφωνα με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Επίσης από τις 8 το πρωί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και μέχρι το πέρας της παρέλασης τα δρομολόγια των Αστικών Λεωφορείων για όλες τις γραμμές θα έχουν δύο αφετηρίες, ανάλογα σε ποια περιοχή θέλει να κατευθυνθεί κάποιος, η μία θα είναι στο 4ο Λύκειο Λάρισας και η άλλη στο Δημοτικό Ωδείο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass