ΜΕ ΔΥΟ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣΕ Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

«Το Πολυτεχνείο δείχνει το δρόμο του αγώνα»

Δημοσίευση: 18 Νοε 2013 0:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:56
  
Με δυο δυναμικές, σε όγκο και παλμό, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας όπου κυριάρχησαν αντιμνημονιακά συνθήματα, τίμησαν χθες οι Λαρισαίοι την 40η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ’73.
Η πρώτη συγκέντρωση διοργανώθηκε το απόγευμα από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην Κεντρική Πλατεία, με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της ΠΕΑΕΑ, της Επιτροπής Αγώνα Εκπαιδευτικών, συνδικάτων και συλλόγων εργαζομένων.
Με τον κεντρικό ομιλητή και μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ Μιχ. Βαγενά να αναφέρεται στο μήνυμα της εξέγερσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «αρκετοί είναι εκείνοι που θα θελήσουν και φέτος όπως και κάθε χρόνο να αλλοιώσουν ή και να αποσιωπήσουν το πραγματικό νόημα και το περιεχόμενο του Πολυτεχνείου που συμπυκνώνεται στα συνθήματα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», «Εθνική ανεξαρτησία», «Λαϊκή κυριαρχία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», τα οποία παραμένουν αδικαίωτα.
Το ψωμί λείπει από το τραπέζι για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.
Η λαϊκή οικογένεια βιώνει στο πετσί της τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, την ανασφάλεια. Οι απολύσεις και η απλήρωτη εργασία είναι καθημερινότητα για κάθε εργαζόμενο. Φόροι, χαράτσια, κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. Κάθε φορά και νέα πιο βάρβαρα μέτρα για τον λαό.
Η παιδεία για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έγινε είδος πολυτελείας, έγινε εμπόρευμα. Μόρφωση μόνο για λίγους, ημιμάθεια για τους πολλούς. Κατακόρυφη αύξηση της φροντιστηριακής δαπάνης για κάθε λαϊκή οικογένεια. Παιδική εργασία και σχολική διαρροή. Αυτό είναι το “νέο σχολείο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ελευθερία τους είναι η δική μας σκλαβιά. Το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι σε πλήρη εφαρμογή για να προστατέψει αυτούς που και πριν και τώρα αυγατίζουν τα κέρδη τους. Με καταστολή και αυταρχισμό προσπαθούν να καταστείλουν κάθε λαϊκή-εργατική κινητοποίηση που αρνείται να πληρώσει μια κρίση για την οποία δεν φταίει (ναυτεργάτες, χαλυβουργία, εκπαιδευτικοί, μέσα μαζικής μεταφοράς, ΕΡΤ). Δεν υπάρχει απεργία που να μην βγαίνει παράνομη και καταχρηστική».
«Όπως δείχνει η ιστορία, σε περιόδους κρίσης και ακραίας φτώχειας δεν σημαίνει και αυτόματη άνοδο του εργατικού λαϊκού κινήματος!   Και σήμερα αρκετοί άνεργοι και φτωχοί, αγαναχτισμένοι και απελπισμένοι από την σκληρή ταξική εκμετάλλευση από τους καπιταλιστές και τις ταξικές πολιτικές των αστικών κομμάτων, αντί να μπουν στον ταξικό αγώνα, στρέφονται στην φασιστική Χρυσή Αυγή, θεωρώντας ότι έτσι τιμωρούν το σύστημα. Κάνουν μεγάλο λάθος όμως, γιατί έτσι το δυναμώνουν, αφού η Χρυσή Αυγή είναι το πιο αντιδραστικό και πιο πιστό στήριγμα του συστήματος.
Σήμερα αποτελεί χρέος μας να απομονώσουμε από το λαό τη ναζιστική Χ.Α, να αποκαλυφθεί η βρώμικη λάσπη που εκτοξεύει και τα τερατώδη ψέματά της υπέρ των άθλιων πρωταγωνιστών της χούντας. Πρέπει να αποκρουστεί και να καταδικαστεί από το λαό η - χρηματοδοτούμενη και με προγράμματα σήμερα - εκστρατεία της ΕΕ για την προώθηση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, της ταύτισης του κομμουνισμού με το τέρας του ναζισμού - φασισμού που είναι γέννημα του καπιταλισμού.
Να απορριφθεί και να απομονωθεί κάθε προσπάθεια και ενέργεια που επιδιώκει να ταυτίσει την εγκληματική δράση της ΧΑ με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Να καταδικαστεί κάθε ενέργεια όπως η πρόσφατη δολοφονική επίθεση μπροστά στα γραφεία της ΧΑ, η οποία λειτουργεί προβοκατόρικα και δεν έχει καμία σχέση με την πάλη του λαού για την απομόνωση και το τσάκισμα της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ.
Αποτελεί χρέος μας να τελειώνουμε επίσης και με τις ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και τους επίδοξους συνεχιστές τους της Αυτόνομης Παρέμβασης, που αποτελούν στήριγμα του συστήματος και της Ε.Ε, φορείς της ήττας και της μοιρολατρίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή του στρατού μας από τα γρανάζια του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και Ευρωπαίων Ιμπεριαλιστών. Αυτοί που εμπνεύστηκαν και τροφοδότησαν τη Χούντα των συνταγματαρχών, είναι αυτοί που σήμερα αιματοκυλούν τους λαούς, είναι αυτοί που διαμέλισαν τα Βαλκάνια, που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τις βάσεις στη Χώρα μας». 
«Το πολιτικό μήνυμα του Νοέμβρη στις μέρες μας αποκτά το δικό του περιεχόμενο. Και η πορεία, μορφή που έχει ένα συμβολισμό, τον ελάχιστο που ανταποκρίνεται στην ηρωική πράξη του Νοέμβρη, έχει επίσης κατεύθυνση και περιεχόμενο. Την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη, τη διεκδίκηση των λαϊκών δικαιωμάτων και συμφερόντων, στην προοπτική που ο λαός θα πάρει τις τύχες στα χέρια του».
«Η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου καλούν το λαό και την νεολαία να υποταχθεί σ’ αυτήν την κατάσταση καλλιεργώντας συστηματικά τη μοιρολατρία, ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Μην τους ακούτε!! Τα ίδια έλεγαν και στην περίοδο της χούντας όπου συνιστούσαν υποταγή στην ντόπια «εξουσία» και τους Αμερικανονατοικούς.
Το μεγάλο δίδαγμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ότι όπως και τότε έτσι και σήμερα μπορούμε να ανατρέψουμε το αντιδραστικό μέτωπο της πλουτοκρατίας – κυβέρνησης - Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέτωπο πάλης των εργαζομένων- μικρομεσαίων αγροτών - επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας που θα στραφεί ξεκάθαρα ενάντια στα συμφέροντα και στην κυριαρχία των μονοπωλίων και των εκπροσώπων της, θα διεκδικήσει μια λαϊκή οικονομία, σε μια λαϊκή εξουσία όπου τα μέσα παραγωγής θα βρίσκονται στην εργατική τάξη και τους συμμάχους και θα καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν» κατέληξε ο κ. Βαγενάς.
Μετά τη συγκέντρωση, όπου μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στην πλατεία Νομαρχίας όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.
Η ΑΔΕΔΥ
Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Νομαρχίας από το Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας.
Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό, ο εκπρόσωπος των φοιτητών Στ. Λαγός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Θεσσαλίας Γ. Σούλτης ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και κεντρικός ομιλητής Δ. Παπαποστόλου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «το κεντρικό σύνθημα «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία» δεν σφράγισε μόνο τους αγώνες του λαού μας, για Δημοκρατία - Ελευθερία - Κοινωνική Δικαιοσύνη. Παραμένει και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη λαϊκή διεκδίκηση.
Είναι το σύνθημα - απαίτηση για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που έχουν οδηγήσει σε ύφεση, ανεργία και οικονομική εξαθλίωση τους εργαζόμενους, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι το σύνθημα για την υπεράσπιση των δημοσίων και κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, και την  προστασία της Δημόσιας Περιουσίας.
Είναι το σύνθημα για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων που άδικα και βίαια αφαιρέθηκαν με τις μνημονιακές πολιτικές και τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, για την υπεράσπιση τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας!
Το Πολυτεχνείο αποκτά τις δύσκολες αυτές ώρες μια ξεχωριστή διάσταση, δεν είναι μια απλή επέτειος. Είναι μια ιστορία γραμμένη στις καρδιές και τη σκέψη μας, ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο
Σε μια εποχή, γενικευμένης πλέον οικονομικής κρίσης, που πλήττει βάναυσα τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης, το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου αποτελεί ταυτόχρονα και αφετηρία για νέους αγώνες με στόχο την ανατροπή των πολιτικών του Μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, της διάλυσης της Υγείας, της Παιδείας, Αυτοδιοίκηση και του Κοινωνικού Κράτους.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ολοκλήρωση των στόχων που χάραξαν οι ηρωικοί αγωνιστές του» κατέληξε ο ομιλητής. 
Για να ακολουθήσει στεφάνων, μεταξύ άλλων από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και την Φοιτητική Ένωση Κυπρίων και τους διοργανωτές ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρ. Διώτη.
Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Ταχυδρομείου όπου, από κοινού με το Συντονιστικό Φοιτητών Λάρισας και τη Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass