ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Τεράστια η κινητοποίηση του μηχανισμού στα Τέμπη

* ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 23ΧΡΟΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ- ΟΜΑΛΑ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 13 ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2013 2:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:06
 
Μόνο μία από τους 14 τραυματίες του τροχαίου των Τεμπών, το βράδυ της Δευτέρας, η 23χρονη φοιτήτρια από την Κυπαρισσία, επιβάτιδα του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του ΓΝΛ. Για όλους τους άλλους τραυματίες, η κατάσταση της υγείας εξελίσσεται ομαλά. Μέχρι χθες το βράδυ, επρόκειτο να πάρουν εξιτήριο από το ΓΝ Λάρισας, οι τρεις από τους τέσσερις τραυματίες, που νοσηλεύονταν εκεί.
Μπορεί οι μνήμες του Απριλίου του 2003, με το πολύνεκρο τροχαίο με τους μαθητές στα Τέμπη, να «ξύπνησαν», αλλά ευτυχώς, οι συνέπειες της σύγκρουσης νταλίκας, λεωφορείου και ΙΧΕ αυτοκινήτου, ήταν πολύ μικρότερες. Όμως, η κινητοποίηση των αρχών ήταν μεγάλη, έδειξαν ετοιμότητα και ανθρωπιά. Ειδικά στα δύο νοσοκομεία προσέτρεξαν γιατροί και εργαζόμενοι, που δεν είχαν βάρδια, για να συνδράμουν μόλις έγινε γνωστή η σύγκρουση. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πάρα πολλά, ειδικά μόλις μαθεύτηκε ότι εμπλεκόταν και το υπεραστικό λεωφορείο. Στο σημείο μετέβησαν 18 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 5 πυροσβεστικά και τα ειδικά οχήματα της 8ης ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό τραυματιών, καθώς και 14 περιπολικά.
Ο κίνδυνος που υπήρχε ήταν η τυχόν ανάφλεξη των καυσίμων των οχημάτων, που είχαν διασκορπιστεί σε έκταση 150 τ. μ. Στο σημείο μετέβη ειδική «σκούπα», που έριξε χημικά στο οδόστρωμα και στη συνέχεια ρίχτηκαν 50 τσουβάλια με πριονίδι.
Η σύγκρουση έγινε στις 22:20 της Δευτέρας στη χ/θ 383,5 της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το κομμάτι, που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά τα παλιά διόδια Τεμπών, προς Θεσσαλονίκη, πάνω στη στροφή πριν την κατηφορική ευθεία, δίπλα από το σημείο που βγαίνει η μικρή οδική σήραγγα των Τεμπών.
Αποτέλεσμα του τροχαίου ατυχήματος ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 45χρονου οδηγού του επιβατικού αυτοκινήτου κι ο σοβαρός τραυματισμός μίας 43χρονης κι ενός 7χρονου κοριτσιού που επέβαιναν στο Ι.Χ.Ε., καθώς και δύο επιβατών του λεωφορείου, ενός 45χρονου και μίας 23χρονης.
Επιπλέον, τραυματίστηκαν ελαφρά οι οδηγοί των άλλων δύο οχημάτων, 52 χρόνων του λεωφορείου και 46 χρόνων του Βούλγαρου οδηγού της νταλίκας, επτά ακόμη επιβάτες του λεωφορείου – πέντε γυναίκες, ένας άνδρας και μία γυναίκα υπήκοος Αρμενίας -, ηλικίας από 20 έως 73 ετών, καθώς και μία 17χρονη που επέβαινε στο επιβατικό αυτοκίνητο.
Δέκα από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και οι υπόλοιποι τέσσερις στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Λάρισας. Στο σημείο του ατυχήματος διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και η κίνησή τους διεξαγόταν από εναλλακτικές διαδρομές έως την 02.45΄ ώρα χθες το πρωί κι ομαλοποιήθηκε πλήρως περί ώρα 05:30, μετά το πέρας της ασφαλούς διευθέτησης της κυκλοφορίας από την κοιλάδα των Τεμπών του μεγάλου αριθμού των φορτηγών και των λεωφορείων που ανέμεναν εκατέρωθεν αυτής.
ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ
Τη στιγμή του τροχαίου βρίσκονταν μέσα στην κοιλάδα 35 φορτηγά, που εγκλωβίστηκαν. Από την πλευρά της Λάρισας ακινητοποιήθηκαν 400(!) περίπου φορτηγά και δέκα λεωφορεία και άλλα 280 από την πλευρά της Πιερίας. Με γερανούς, τα τρακαρισμένα οχήματα μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΛΑΣ στον Ευαγγελισμό και σιγά- σιγά, με εκτροπές της κυκλοφορίας και από τον παραλιακό δρόμο, επανήλθε η ομαλότητα. Στην αντιμετώπιση του ξαφνικού κλειδώματος της κοιλάδας των Τεμπών, βοήθησε και η μεγάλη εμπειρία από τις προγραμματισμένες διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας από άλλες διαδρομές. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.
Ο 45ΧΡΟΝΟΣ
Η κηδεία του 45χρονου οδηγού του ΙΧΕ Μιχάλη Ζιώγα, θα γίνει σήμερα στις 2 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Ραψάνης.
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
κ. Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ
Ο βουλευτής κ. Δημ. Γελαλής δήλωσε για το τροχαίο στα Τέμπη τα εξής: «Το τραγικό συμβάν έφερε στη μνήμη όλων μας τα δύο μεγάλα πολύνεκρα τροχαία στα Τέμπη, το λεωφορείο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που ανατράπηκε και τη σύγκρουση του φορτηγού με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που στοίχισε τη ζωή σε μαθητές που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή και συγκλόνισε το πανελλήνιο, σκορπίζοντας θλίψη και οργή σε ολόκληρη την περιοχή.
Η αλυσίδα των χιλιάδων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εθνική οδό, δεν έχει τέλος και δυστυχώς σε αυτή έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη, με νεκρό έναν οικογενειάρχη, βιοπαλαιστή.
Η διαδρομή στην εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στο στενότερο τμήμα και πιο επικίνδυνο σημείο του οδικού δικτύου της Ελλάδας, στην κοιλάδα των Τεμπών, έχει γίνει εφιάλτης για τους διερχομένους οδηγούς, αφού κάθε φορά που μετακινούνται παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα.
Υπεύθυνοι για τα ανύπαρκτα και στάσιμα οδικά έργα, για την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου και τα φονικά τροχαία που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με πλήρη γνώση και συνείδηση ανέθεσαν τη διαδικασία ολοκλήρωσης του οδικού άξονα σε μεγαλοεργολάβους που κερδοσκοπούν σε βάρος του δημόσιου πλούτου και των πολιτών οι οποίοι για δεκαετίες επιβαρύνονται με διπλή και τριπλή φορολογία και υψηλό αντίτιμο διοδίων χωρίς αντίστοιχη ποιότητα στο οδικό δίκτυο.
Την ίδια ώρα που οι εταιρίες εκμεταλλεύονται τους εθνικούς δρόμους εισπράττοντας παράνομα διόδια, οι πολίτες μετακινούνται σε δρόμους που δεν πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους σε μια χώρα που κατέχει την πρώτη θέση σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα και το υψηλότερο κόστος μετακίνησης στους χειρότερους δρόμους της Ευρώπης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει αυτό το σύστημα της διαπλοκής και αλληλοϋποστήριξης μεγαλοκατασκευαστών και κυβερνήσεων και θα επανακαθορίσει το ρόλο των εθνικών δικτύων έτσι ώστε να λειτουργούν προς το συμφέρον των πολιτών και της εθνικής οικονομίας».
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Με ανακοίνωσή της «Η Τ.Ο. Λαρίσης του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή συλλυπείται θερμά την οικογένεια του άτυχου βιοπαλαιστή από τη Ραψάνη, ο οποίος έχασε στη ζωή του στην γκιλοτίνα των Τεμπών. Ελπίζουμε να είναι το τελευταίο αίμα που χύνεται και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν στο φονικό ατύχημα της 25ης Νοεμβρίου».
Οι όποιοι υπεύθυνοι ας αναλάβουν έστω και για μια φορά τις ευθύνες τους, αψηφώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες και βλέψεις».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass