ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. ΦΩΤΗ ΚΕΡΜΕΛΙΔΗ

Οι ιεροψάλτες σε δράση…

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2013 21:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:50
 
 
 
 
 
 
Γρήγορα βήματα προόδου κάνει ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Λάρισας «Κοσμάς ο Μελωδός», ο οποίος ανασυστάθηκε πρόσφατα. Ουσιαστικά, δέκα μήνες, περίπου και δημιούργησε χορωδία, απόκτησε έδρα στο νέο κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, έχει εκπομπή στο ραδιόφωνο της Μητρόπολης, ιστοσελίδα, προγραμματίζει εκδηλώσεις και θέλει να δρομολογήσει δωρεάν μαθήματα βυζαντινής μουσικής, σε μαθητές σχολείων της Λάρισας.
Ο σύλλογος συνεργάζεται στενά με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και έχει τις ευλογίες και τη στήριξη του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Ιγνατίου.
Για όλα τα παραπάνω, μίλησε στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Φώτης Κερμελίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο σύλλογος των ιεροψαλτών κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στα θρησκευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της Λάρισας. Μετά το κάλεσμα του σεβασμιότατου προς τον σύλλογο ιεροψαλτών στον χώρο του ‘’Επιουσίου’’ και την εκτενή συμμετοχή όλων των ιεροψαλτών και βοηθών αυτών της πόλης, αμέσως φάνηκε ότι άλλαξαν πολλά στα ιεροψαλτικά δρώμενα.
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Αναλυτικά, ο κ. Φώτης Κερμελίδης, ανέφερε:
«Από τον πρώτο καιρό, ο σύλλογος προχώρησε στη δημιουργία ραδιοφωνικής εκπομπής με την ονομασία «Ιεροψαλτικό Βήμα», η οποία μεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως μας, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17.00-18.00.
Η ραδιοφωνική εκπομπή παρουσίασε τις απόψεις πολλών μεγάλων ιεροψαλτών της χώρας μας, όπως π.χ. οι άρχοντες πρωτοψάλτες Χαρίλαος Ταλιαδώρος, Θεόδωρος Βασιλικός, Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Δημοσθένης Παϊκόπουλος, Φώτιος Κετσετζής, Χάρης και Γρηγόριος Νταραβάνογλου κ.ά.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Μεγάλη επισκεψιμότητα έχει και το εντυπωσιακό blogspot του συλλόγου, με την ονομασία ‘’kosmasmelodos.blogspot.gr’’, το οποίο επιμελείται ο άξιος εκπαιδευτικός και φίλος του συλλόγου, κ. Βασίλειος Κερμελίδης. Η σελίδα αυτή παρουσιάζει ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, εγχειρίδια, πονήματα συγγραφέων, τα Μηνιαία της Εκκλησίας μας (από τα οποία μπορεί ο καθένας μας, να κατεβάσει και να εκτυπώσει την ακολουθία των αγίων της ημέρας), την Παρακλητική, το Ψαλτήριον, το Ωρολόγιον το Μέγα κ.λπ. Όλα τα ανωτέρω, μπορεί ο καθένας μας να τα αποθηκεύσει μέσα από το site και να τα εκτυπώσει δια ιδία χρήση.
Η ΧΟΡΩΔΙΑ
Με τις ευλογίες του σεβασμιότατου, ο σύλλογος μας δημιούργησε χορωδία, με χορωδούς μέλη του συλλόγου, ιεροψάλτες και βοηθούς αυτών. Η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διάσωση της χορωδίας είναι μεγάλη, γι’ αυτό και ο σύλλογος αποφάσισε οι πρόβες να γίνονται μια φορά την εβδομάδα, όλο το έτος. Η χορωδία θα παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις των φορέων της πόλης μας, ούτως ώστε οι βυζαντινοί ύμνοι και η βυζαντινή μουσική γενικότερα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι όλων των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας. Έτσι πιστεύουμε ότι έμμεσα η βυζαντινή μουσική θα αφομοιώνεται πιο εύκολα και δεν θα αποτελεί ξένο σώμα για τους συμπολίτες μας. Εξ άλλου κάθε ορθόδοξος χριστιανός είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει την βυζαντινή μουσική.
ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ένα πολύ μεγάλο άλμα έγινε αυτές τις ημέρες στην πόλη μας, το οποίο αποτελεί και τεράστια και διαχρονική επιτυχία του συλλόγου μας, ο όποιος απέκτησε με τις ευχές του προέδρου κ. Παπαθεοδώρου, της διευθύντριας κ.. Παπαδοπούλου, των μελών της επιτροπής καθώς και των εθελοντών και εθελοντριών της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας μεγάλο χώρο εντός του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης. Στη βιβλιοθήκη του συλλόγου μας θα εκτίθενται βιβλία θεωρητικά, βυζαντινής μουσικής, ακολουθιών, λειτουργικά βιβλία κ.ά. πολλών εκκλησιαστικών συγγραφέων και μελωδών των τελευταίων τριών αιώνων. Στα βιβλία αυτά θα έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας, προς εμπλουτισμό των γνώσεων τους. Πιστεύουμε ότι η βιβλιοθήκη αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου μας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Επίσης, συμφωνήσαμε με την διοίκηση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας η χορωδία μας να λαμβάνει μέρος με την απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων σε όλες τις εκδηλώσεις εντός του αμφιθεάτρου, το οποίο θα αποτελεί και την έδρα για τις πρόβες και παρουσιάσεις της χορωδίας του συλλόγου μας. Εκεί θα γίνονται επίσης και συναντήσεις όλων των μελών του συλλόγου μας πάνω σε φλέγοντα θέματα, στα οποία θα λαμβάνονται αποφάσεις με γνώμονα την πρόοδο του ιεροψαλτικού μας χώρου.
Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
Αξίζει να αναφερθεί ότι από φέτος αποφασίστηκε κάθε χρόνο στην εορτή του προστάτη μας Άγιου Κοσμά του Μελωδού Ιμαϊουμά, ο οποίος εορτάζει στις 14 Οκτωβρίου, να τελείται με λαμπρότητα, αρχιερατική ιερά θεία αγρυπνία με την τέλεση αρτοκλασίας και μνημόσυνου δια όλους του κεκοιμημένους ιεροψάλτες μας, που κόσμησαν τα ιερά αναλόγια. Ο σύλλογος επίσης προχώρησε και στην έκδοση βιβλίου με το βιογραφικό του προστάτη του Αγίου Κοσμά του Μελωδού και την ιερά ασματική ακολουθία του εσπερινού, του όρθρου και της θείας λειτουργίας. Θα πρέπει να τονιστεί και η αγαστή συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αχίλλιος».
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Στα σχέδια του συλλόγου είναι και η συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας για δωρεάν μαθήματα βυζαντινής μουσικής στα παιδιά των σχολείων της πόλης μας από καταξιωμένους ιεροψάλτες μέσα στα σχολικά συγκροτήματα, εκτός σχολικού ωραρίου. Ήδη παρέχονται δωρεάν μαθήματα εκμάθησης πρακτικής βυζαντινής μουσικής, π.χ. απολυτίκιων, κοντακίων, καθισμάτων κ.λπ. σε συλλόγους της πόλης μας. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί και το κοινωνικό πρόσωπο του συλλόγου μας, με την συμμετοχή του στην αποστολή βοήθειας σε χώρα της Αφρικής και την διεκπεραίωση βοήθειας σε σχέση με εξαγωγή αγαθών στους πληγέντες της Ινδονησίας.
Ευχόμαστε, όλα τα μέλη να προχωρήσουμε με αγάπη, σεβασμό και ταπεινοφροσύνη, με σκοπό να ανεβάσουμε το ιεροψαλτικό επίπεδο, όσο πιο ψηλά γίνεται. Τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι με την βοήθεια των ιερέων της πόλης μας, η καταγραφή όλων των κενών που υπάρχουν στα αναλόγια των ιερών ναών της πόλης μας, αλλά και των περιχώρων και η επάνδρωση τους από τα μέλη του συλλόγου μας, έτσι ώστε να μην υπάρχει ναός χωρίς ψάλτη».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass